BIHAĆ – U okviru programa „Prilika plus“, kojeg financira Vlada Švicarske a implementira Privredna komora USK-a u partnerstvu s Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih poduzeća iz Banje Luke, predstavnici Privredne komore, Mješovite srednje škole Bihać i ugostiteljskih preduzeća kao partnera u projektu, potpisali su sporazum o saradnji. Ovim Mješovita srednja škola u Bihaću s partnerima otpočinje provedbu projekta “Gastrofokus“ koja je nastavak saradnje Privredne komore Unsko-sanskog kantona i programa „Prilika Plus“ koja je uslijedila nakon uspješno implementiranih projekata „Coton“ i „Praktična nastava na radnom mjestu“.Steći kompetencije
Cilj projekta „Gastrofokus“ je da učenici Mješovite srednje škole u Bihaću, iz zanimanja kuhar i konobar, steknu napredne vještine i kompetencije potrebne za uspješno obavljanje zadataka na radnom mjestu i tako dobiju veću šansu za zapošljavanje. Toj šansi nada se i Hadis Burzić, učenik Mješovite srednje škole Bihać koji se školuje za zanimanje konobar. -Na praksi u jednom od hotela mnogo smo toga naučili od iskusnih konobara i tako stekli dragocjena iskustva. Upoznao sam puno ljudi iz različitih slojeva društva. Praksa po meni ima najveći značaj jer teorija je možda dvadeset posto dok je sve ostalo praksa. Ako znaš raditi, svako će te tražiti a teoriju niko ne traži, kaže Hadis Burzić, učenik Mješovite srednje škole Bihać. Potpisanim sporazumom o saradnji predstavnici Privredne komore USK, Mješovite srednje škole Bihać i ugostiteljskih preduzeća otpočeli su provedbu projekta „Gastrofokus“. -Program „Prilika Plus“ se provodi na teritoriji cijele BiH i usmjeren je ka povezivanju sektora privrede i obrazovanja kako bi učenici koji se školuju za deficitarna zanimanja dobili mogućnost da praktičnu nastavu koju obavljaju u školskim restoranima, radionicama ili kabinetima, obavljali i u ugostiteljskim preduzećima – privredi, kako bi učenici kada završe svoje obrazovanje, imali sva neophodna znanja i odgovorili zahtjevima koje pred njih stavljaju radna mjesta, kaže Momir Širko, iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Banje Luke.
Ugostiteljska oprema
Širko dodaje kako je Mješovita srednja škola u Bihaću jedna od petnaest škola koje učestvuju u tom projektu, odnosno, jedna od osam škola koja će kroz ovaj projekt dobiti opremu koja će biti vrijedna 35.000 KM. Oprema u ovom projektu nije najvažnija već činjenica da su u njegovo provođenje ušli i partneri iz privrede, ugostiteljski objekti s područja grada Bihaća. Ugostitelji će, kako je najavio Širko, učestvovati u radionicama upriličenim za njihovo osoblje koje radi s učenicima. Ovim se na njih žele prenijeti određene pedagoške vještine. -Mi već dugi niz godina uspješno sarađujemo sa Mješovitom srednjom školom Bihać. Ovaj projekt je samo potvrda ove naše već višegodišnje saradnje. Zahvalni smo Vladi Švicarske koja je prepoznala naš nedostatak ovoga kadra pa su nam pomogli kako bi kao turistički kanton koji treba živjeti od turizma, nam pomognu da taj ugostiteljski kadar obučimo onako kako treba, kaže Dženana Budimlić, predstavnica jednog od bihaćkih hotelsko-ugostiteljskih poduzeća. Jusuf Dedić, direktor Mješovite srednje škole zadovoljan je netom potpisanim sporazumom koji je stvorio pretpostavke za provedbu projekta „Gastrohaus“ kojim će učenici koji se školuju za kuhare i konobare, imati priliku svoju praktičnu nastavu pohađati kod iskusnih majstora svoga zanata.Nude posao
-Čast nam je i čini nas ponosnim što naši učenici ostavljaju lijep utisak pa svake godine iz tih ugostiteljskih objekata imamo zahtjeve da naši učenici ostanu kao njihovi stalno zaposleni radnici, kaže direktor Jusuf Dedić i izražava nadu da će projekt „Gastrofokus“ sigurno poboljšati rad ove škole. Nova oprema za kabinetsku kuhinju nastavnicima i učenicima će umnogome olakšati izvođenje praktične nastave jer, kako se čulo, nastavnici do sad nisu imali ni prostor ni odgovarajuću opremu da učenicima kvalitetno prenesu znanje. Samir TULIĆ