BOSANSKA KRUPA – Gradska uprava Bosanska Krupa, Šumsko-privredno društvo „Unsko-sanske šume“ i Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa su na izletištu Šujnovac u Bosanskoj Krupi upriličili, ovogodišnju, 12. Bosanskokrupsku čorbarijadu i cjelodnevno druženje građana i njihovih gostiju. Na ovoj tradicionalnoj kulinarskoj manifestaciji u spravljanju čorbe takmičilo se deset ekipa među kojima su proglašene tri najbolje te najveselija i najstarija ekipa.
Širio se miris tradicionalnih krajiških jela, čorbi s različitim mesom
Bosanskokrupskim izletištem Šujnovac širio se miris tradicionalnih jela, čorbe s junećim i telećim mesom, srnetinom, miris gulaša i ribljeg paprikaša. Još jedna je to Čorbarijada za koju je prethodno bilo prijavljeno petnaest kulinarskih ekipa, ali je u strahu od kišnog vremena pet ekipa u posljednji trenutak odustalo, kaže organizator. Ipak, okupili su se ovdje ljubitelji prirode i ukusnih jela kako bi pokazali svoje kulinarsko umijeće. -Čorbarijadu smo bili planirali još u prošlu subotu ali su nas nepovoljni vremenski uslovi prisilili da je odgodimo za ovaj dan. Umjesto petnaest takmičilo se deset ekipa. Već tradicionalno ovu manifestaciju godinama podržava gradonačelnik Armin Halitović koji na Čorbarijadi svojim građanima osigura između 150 i 200 besplatnih obroka kako bi i oni uživali u ovoj manifestaciji, kaže Refik Selimagić, član Organizacionog odbora Bosanskokrupske Čorbarijade. Naglašava kako su se pored ekipa iz Bosanske Krupe takmičile i ekipa iz drugih gradova i općina Unsko-sanskoga kantona. -Cilj nam je i namjera da iduća manifestacija preraste u veću i masovniju ali i internacionalnu Čorbarijadu, dodaje Selimagić.
Malo ko zna pripremiti kvalitetan fiš – paprikaš
Najstarijom kulinarskom ekipom ovogodišnje Čorbarijade proglašena je ekipa penzionera Bosanske Krupe koja je ovom prilikom pripremala fiš – paprikaš i gulaš, pod stručnim nadzorom iskusnog bosanskokrupskog kuhara i ugostitelja Fahrudina Mujakića koji godinama sprema ova jela. -Malo ko zna pripremiti kvalitetan fiš – paprikaš. Kuham ga već četrdeset godina koliko sam držao restoran, radio kao kuhar i konobar. Taj recept brižno čuvam. Prilikom spravljanja fiš – paprikaša bitni su paprika, paradajz, mrkva, luk, dvije – tri vrste ribe, od unske ribe, plotica, klen, mren i štuka, kaže ovaj vrsni kuhar. Godinama na Bosanskokrupskoj Čorbarijadi učestvuje i kulinarska ekipa Saveza za sport i rekreaciju invalida 511 koja je ovom prilikom proglašena najveselijom ekipom. -Bio sam jednom prvak, jednom drugo a jednom treće mjesto. Ekipa nam je brojna. Uvijek nas ima deset, petnaest – dvadeset. Družimo se kad god imamo priliku, uz boćanje. Danas pripremamo čorbu od goveđeg, junećeg i srnećeg mesa. Da bi to kvalitetno pripremili neophodna su nam dva do dva i po sata na laganoj vatri, kaže kuhar Senad Šarić čija je ekipa proglašena najveselijom.
Očekujem da se lonac omaže kruhom
Trećeplasiranu ekipu „Krupa kabine – Siac“ već deset godina predvodi Avdo Kabiljagić. Kaže kako je to standardna čorba u koju se stavlja junetina, srnetina, krompir i što više povrća. -Naša ekipa broji petnaest članova. Četvorica su bila zadužena za kotlić, ovu čorbu. Pečemo i janje na ražnju. Za skuhati ovu čorbu potreban su nam dva i po do tri sata s pripremom. Očekujem da se lonac omaže kruhom. Tad ću biti najsretniji, kaže Avdo.
I kulinarska ekipa Gradske uprave Bosanska Krupa uzela je učešće na Čorbarijadi. Zlatan Alidžanović kaže kako učestvuju svake godine. -Pripremamo gulaš kao i svi ostali. Uzmemo sebi i roštilja, popijemo i malo zamezimo a jedne godine smo osvojili čak i drugo mjesto. Mislili smo da zbog kiše Čorbarijade neće ni biti ali ipak smo je održali. Inače, bude više ekipa, nekad i po dvadeset ekipa. Za kvalitetan gulaš najpotrebnije je kvalitetno meso. Mi obično uzmemo plećku, uzmemo lažni biftek. To je od buta dole i uzmemo malo mišića, onda dinstamo luk i stavljamo začine. Sve to pripremimo za dva i po sata a potom se dobro družimo. Nek’ pobijedi bolji, poručuje Zlatan.
Drugo i trećeplasirane ekipe „De, štaš“ i „Krupa kabine-Siac“.
Prvo mjesto na ovogodišnjoj Čorbarijadi izborila je ekipa „Bosancar“ koja je pripremila najukusniju čorbu a s drugim i trećim mjesto slijede je ekipe „De, štaš“ i „Krupa kabine-Siac“. -Drago mi je da sam ove godine prvi put uspio ujediniti nekoliko dosadašnjih kulinarskih ekipa u jednu koja je donijela dobar rezultat i izborila prvo mjesto. Kad se ujeditite, vjerujte, nema poraza. Pripremali smo gulaš, pola gulaš, pola čorba. Nije čisti gulaš jer ako kažemo čisti gulaš, onda nismo na Čorbarijadi. Nekako smo to uspjeli iskombinovati i hvala Bogu, uzeli prvo mjesto, kaže Senad Velagić, vođa prvoplasirane kulinarske ekipe „Bosancar“.
„Čorbarijada“, dobra turistička promocija grada
Bosanskokrupska Čorbarijada je svakako prilika za dobru turističku promociju grada Bosanska Krupa i dio njegove turističke ponude. Ovaj grad teži biti jedan od vodećih turističkih gradova u Unsko-sanskom kantonu i Federaciji BiH jer svakim danom širi svoje turističke kapacitete zahvaljujući kojima će biti u mogućnosti ugostiti što veći broj turista i gostiju. Samir TULIĆ