CAZIN – Najkvalitetniji kestenov med na području bivše Jugoslavije od davnina se proizvodi na prostoru Cazina, a veliki uspjeh ovdašnjih pčelara je njegovo nedavno brendiranje i upis u registar Svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo, sa sjedištem u Ženevi, pod nazivom „Kestenov med Cazinske Krajine“. Prema riječima Hazima Hodžića, predsjednika Udruženja pčelara „Kesten“, svemu je prethodila 15-godišnja uporna borba, te trud i zalaganje, i sve je to krunisano krajem septembra ove godine kada je njihov med upisan u svjetski registar brendiranih proizvoda, čime je dobio i međunarodnu oznaku kojom se garantuje njegova originalnost.Originalnost meda
-Kvalitet našeg kestenovog meda je poznat od davnina, a o tome svjedoče bezbrojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Međutim, sve je to trebalo dokazati u proteklim godinama kroz mnoštvo analiza i ispitivanja od strane ovlaštenih akreditatora. Mi imamo obavezu da vršimo redovne kontrole, da su nam pčele zdrave i da poštujemo dobru pčelarsku praksu, kaže Hodžić.
Prema njegovim riječima, da bi se med deklasirao kao kestenov, potrebno je da sadrži minimalno 85 posto polenovih zrnaca kestena, a analize cazinskog meda su pokazale kako on posjeduje 96 do 98 posto polenovih zrnaca, što ukazuje na njegovu izvanrednu čistoću i kvalitet. Pčelarskoj proizvodnji na ovim prostorima pogoduje čista priroda i ogromne površine kestenovih šuma, kojima je ovaj kraj naročito bogat, što pčelama garantuje kvalitetnu ispašu.Krajiški kestenov med brendiran
U Udruženju pčelara „Kesten“ kažu kako su ponosni što je njihov med postao svjetski brendiran proizvod, te naglašavaju kako im se sada otvara velika šansa kada je u pitanju šire tržište. -Otkako smo uspjeli brendirati med imamo veliki broj poziva i upita, ne samo iz regiona, već i šire. Prije nekoliko dana imali smo poziv iz Švedske da tamo predstavimo med na jednom privrednom sajmu. Sada je na nama da pokušamo proizvesti veće količine meda i iskoristimo šansu koja nam se ukazala, kaže Hodžić. Dodaje kako njihovi proizvodi sadrže vinjetu s imenom i porijeklom preko tegle i poklopca, što je čvrsta garancija da je med proizveden u cazinskim pčelinjacima koji su pod stalnom veterinarskom kontrolom, da je laboratorijski ispitan i da zadovoljava stroge uslove pravilnika o kvalitetu meda.Porodična tradicija u proizvodnji meda
Jedan od većih pčelara u ovom kraju je Sead Mustedanagić, koji kaže kako nastavlja porodičnu tradiciju dugu preko stotinu godina. -Uz svu skromnost, kestenov med je kraljevski med. Ko ga je nekad konzumirao zna o čemu pričam, a ko nije – toplo mu preporučujem da ga proba, jer se neće pokajati. Posjedujem 80 košnica i svake godine ostvarujem prinos između 15 i 20 kilograma meda po jednoj košnici. Kamo sreće da mogu proizvesti više, jer ono što proizvedem praktično prodam na kućnom pragu, kaže Mustedanagić.
Inače, pčelarstvo na ovom području ima dugu tradiciju, a o tome najbolje govori podatak da je lokalno udruženje pčelara formirano daleke 1950. godine. Trenutno okupljaju oko 150 članova te konstantno rade na njihovoj edukaciji i stručnom usavršavanju. Esad ŠABANAGIĆ