BIHAĆ – Domaća krajiška trahana brend je koji već nekoliko godina na prelijepim Gelenderima okuplja više stotina Krajišnika na jedno mjesto. Oni najvještiji, neprofesionalni kuhari, pokazali su kako se pravi ovo jelo na kojem su odrastale brojne generacije.

Ove 2024. godine na tradicionalnoj gastro-manifestaciji namijenjenoj promociji tradicionalne krajiške kuhinje učestvovalo je 20 ekipa sa područja Bihaća i jedna ekipa iz Lukavca a „Trahanijadu“ je organizirala Turistička zajednica Grada Bihaća.

Trahanijada“ sve više privlači Bišćane ali i domaće i strane turiste jer čujemo razne jezike u prolazu. Mi smo mali kraj, nemamo puno proizvođača i jako je bitno da se ta tradicija održava i promoviše“, kazala je, između ostaloga, Dijana Pečenković, v.d. direktorice Turističke zajednice Bihaća. „Idealan dan, savršena kombinacija lijepog vremena, muzike, plesa, dobre hrane i osmijeha“, dodala je Dijana Pečenković.

Inače, vrijednost ovog proizvoda, osim proizvođača i izlagača, prepoznali su i na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, pa su Krajišku trahanu i Krajiški omač certificirali.

To daje mogućnost da ovi proizvodi na tržištu budu više vrednovani, da se dokazuje tradicionalnost i da na neki način budu osnova za brendiranje gastroturizma u USK-u“, kazao je Halid Makić, profesor na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, a na ovoj „Trahanijadi“ u ulozi predsjednika tročlanog žirija koji je ocjenjivao kvalitet prijavljenih trahana. Ostalih dvoje članova stručnog žirija bili su Emina Sarajlić i Meša Dizdarević. Članovi žirija su istakli da su trahane iz godine u godinu sve bolje, te da je sve teže odlučiti pobjednika, a ovogodišnji eveukupni kvalitet je znatno iznad prošlogodišnje „Trahanijade“, dodao je predsjednik žirija.

Biranje najboljih trahana ove godine odvijalo se znatno brže i organizovanije nego li je to bilo u ranijim periodima, i što je vrlo bitno bez imalo mogućnosti eventualne pristranosti.

Promocija grada i dobra zabava samo su neki od razloga zašto brojne ekipe učestvuju godinama unazad. Pored domaćih posjetilaca, tokom manifestacije se mogao primijetiti i veliki broj turista. Na znanim bihaćkim Gelenderima u nedjelju (jučer) se kuhalo i kuhalo, a sve je to objedinila manifestacija znana kao „Trahanijada“. Jučerašnji dan je Gelendere transformisao u mirisan, zabavan i prostor ispunjen druženjem!

Trahana je zaštićena i treba je forsirati, ne treba se stiditi, kuhati je da ne ode u zaborav.

Ovogodišnji pobjednici su: „Privilička kutljača“ (3), ekipa Biciklističkog kluba „Daj krug“ (2) i, ekipa „Pravo – suđe“ (1) svi iz Bihaća. Nagrađen je i najbolje ukrašen, uređen i dekorisan radni stol a nagrada je pripala ekipi „Tri lika“.

Za vrijeme kuhanja trahane odvijao se i zabavni program sa puno pjesme i plesa u izvedbi „Prijatelja tambure“ te uz učešće folklora BZK „Preporod“ iz Bihaća.

Sve u svemu „Trahanijada“ je još jednom potvrdila svoju ulogu u promociji lokalne tradicije i kulture, postavši događaj koji privlači pažnju šire regije i doprinosi jačanju turističke ponude grada Bihaća.

Ovogodišnja „Trahanijada“ je posebna i po tome što je druga koja se održava nakon što su krajiški omač i trahana u junu prošle godine i zvanično stekli status garantirano tradicionalnih specijaliteta. Ova jela na kojima su odrastale generacije Krajišnika i Krajiškinja sada su upisana i u Registar tradicionalnih specijaliteta čime su prepoznata stoljeća njihove pripreme na prostoru Krajine, te njihovi specifični nazivi koji obogaćuju i oplemenjuju našu jezičku baštinu. Pripremio: Esad ŠABANAGIĆ