Tri lica lišena slobode i oduzeti brojni materijalni dokazi

KLJUČ – Jučer, 14.06.2016.godine, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije i Policijske stanice Ključ, MUP-a Unsko-sanskog kantona u koordinaciji sa nadležnim područnim tužilaštvom Sanski Most, a na osnovu operativnog plana PS Ključ vezano za sprječavanje krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, kontinuiranim praćenjem i operativnim radom na terenu utvrdili su da se na području Ključa u tačno neutvrđenom vremenskom periodu između mjeseca aprila i maja 2016. godine, tačnije u mjestu Gornji Ramići, na šumskom području na više lokacija, nalazi zasađena biljna materija zelene boje, koja svojim izgledom asocira na biljnu vrstu „Cannabis sativu-L“. S obzirom na postojanje obilježja bića krivičnog djela iz člana 238.stav 1. KZ FBiH „Novlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, od strane ovog Ministarstva poduzeto je niz operativno taktičkih mjera i radnji u cilju identifikacije izvršioca predmetnog krivičnog djela.b

Zbog postojanja osnova sumnje da se sa izvršenjem predmetnog krivičnog djela mogu dovesti  N. K. rođen 1981.godine, V. P. rođen 1987. i M. P. rođen 1988. godine, koji imaju prebivalište na području općine Ključ, isti su dana 14.06.2016. godine lišeni slobode, te je zavedena kriminalistička obrada s ciljem dokumentovanja predmetnog krivičnog djela. Istog dana na osnovu naredbe Općinskog suda Sanski Most, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije i Policijske stanice Ključ MUP-a Unsko-sanskog kantona izvršili su pretres stana i drugih pratećih objekata koje osumnjičena lica koriste, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti slijedeći predmeti:

 • automatska puška sa drvenim kundakom cal.7,62 mm,ser.broja AP7297,
 • pakovanje presovanog eksploziva „TNT“ valjkastog oblika smeđe boje,
 • 4 metalna okvira za automatsku pušku,
 • 67 komada metaka calibra 7,62 mm,
 • 3 komada metaka cal.7,9 mm,
 • 3 improvizovane čašice sačinjene od alu folije, a koje su korištene za topljenje narkotičkih sredstava,
 • aluminijska folija u kojoj se nalaze suhe zeljaste stabljike koje izgledom asociraju na stabljike „Cannabis sative-L“.
 • sjemenka biljnog porijekla koja svojim izgledom asocira na sjemenku „Cannabis sative-L“.
 • PVC posuda plave boje u kojoj se nalazi zemlja iz koje je iznikla zeljasta biljna materija koja svojim izgledom asocira na „Cannabis sativu-L“.
 • mobilni telefon,
 • PVC drobilica, plave boje.e

Daljom kriminalističkom istragom utvrđeno je da se lice N. K. rođen 1981. godine iz Ključa direktno dovodi u vezu sa zasadom biljna materija zelene boje, koja svojim izgledom asocira na biljnu vrstu „Cannabis sativu-L“, a koja je zasađena u mjestu Gornji Ramići, općina Ključ u visokoj šumi NN vlasnika. Izvršenim uviđajnim radnjama utvrđeno je da se na navedenom lokalitetu nalazi zasađeno ukupno  1.183 stabljike visine 20-50 cm. U toku je dalja kriminalistička istraga u ovom predmetu, a protiv N. K. rođen 1981. godine iz Ključa nadležnom Kantonalnom tužilaštvu biti će podnesen Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ KZ FBiH i 239. stav 1. „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ KZ FBiH, dok će protiv M. S.  rođen 1955. godine iz Ključa biti podnesen izvještaj zbog postojanja postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 371.stav 1 „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“.  Uprava policije