O nama

Preduzeće „Meridian“ d.o.o. sa sjedištem u Velikoj Kladuši, Ulica Ibrahima Mržljaka 3/I, 100% u privatnim vlasništvom, djeluje od augusta 2004. godine. U okviru preduzeća djeluje Izdavačka djelatnost i Punička agencija naziva Meridian Travel Agency. U okviru Izdavačke djelatnosti ovo preduzeće je u vremenu od 03. 07. 2006. godine do aprila 2013. godine izdavalo Krajiške Nezavisne sedmične novine ReprezenT. U ovom periodu izdana su 353 broja ReprezenT-a koji se cijelo vrijeme FEDEX-om dostavljao i do čitalaca u Americi i Kanadi a jedno vrijeme je i printan u Americi. U okviru registrirane djelatnosti, Redakcija ReprezenT-a obavlja dopisničke poslove za RTV USK-a, obavlja usluge snimanja video i foto zapisa (svadbi, dženaza, rođendana i drugih događaja). U Redakciji ReprezenT-a priprema se i printa polugodišnje izdanje Biltena Partnerske grupe za društvena kretanja pod nazivom: Unaprijedimo Kladušu zajedno.

Urednik, novinar i saradnik ReprezenT-a i osnivač preduzeća „Meridian“ d.o.o., Esad Šabanagić, dobitnik je 2006. godine najvećeg općinskog priznanja – Februarske nagrade. Osnivač je u dva mandata predsjednik Udruženja građana koje se bori za zaštitu prava radnika i dioničara preduzeća „Kladušnica“ d.d. Velika Kladuša, istog naziva Udruženje “Kladušnica”.

U sjedištu preduzeća, na balkonu zgrade, postavljen je veliki digitalni displey veličine 4.500 x 400 mm sa mogućim ispisom tekstova na osam različitih načina.

Osnovni podaci o Portalu www.reprezent.ba

 1. Osnivač: Preduzeće «Meridian» d.o.o. sa sjedištem u Velikoj Kladuši
 2. Opći podaci: Ul. I. Mržljaka 3/I, 77.230 Vel. Kladuša, BiH, tel. 037-775-085, tel/fax: 037-775-086, GSM: 061-154-894-viber (urednik) i 061-460-345-viber (direktorica). E-mail: redakcija@reprezent.ba i nn.reprezent@gmail.com
 3. Oblik vlasništva: Privatno 100%
 4. Naziv: Krajiški nezavisni info portal Reprezent.ba
 5. Početak rada: August, 2012. godine
 6. Ciljne grupe: Unsko-sanski kanton i Dijaspora (sve općine zastupljene)
 7. Kadrovi: Mladi i obrazovani ljudi. Direktorica Tina Odobašić (1981); Dopisnici – saradnici: Amir Purić – diplomirani novinar (1987), Zlatan Čekić (Sanski Most), Nedžib Vučelj (Bužim), Amel Družanović – Meca (Cazin), Ansela Husetić – diplomirana novinarka (1986) Bos. Petrovac. Urednik – snimatelj: Esad Šabanagić (Velika Kladuša), mr. Ramo Hirkić – publicista i analitičar, Izet Dizdarević (Chicago), Refik Šabanagić, (Jacksonville – Florida), Fikret Kudić (Waterloo). Stalni saradnik: prof. Hasan Zulić (Bihać), povremeni saradnik prof. dr. Nedžad Bašić (Bihać). Prelom novina – DTP Hasan Mujakić i Jusuf Dizdarević.
 8. Planovi za 2018. godinu: Pokriti sve općine USK-a novinarima–dopisnicima sa video zapisima te realizirati Projekt “Mala škola novinarstva“.
 9. Posebne karakteristike: Jedini Portal na prostorima USK-a koji objavljuje isključivo autorske priloge svojih novinara, bez „copy paste“. Na ovom Portalu nema pornografije, jezika mržnje, političkih priloga, nema ružnih i neprimjerenih komentara te što se sve više priloga objavljuje sa video zapisom sa tendencijom da tako bude iz svih općina USK-a.
 10. Dosadašnji uspjesi: Novinar ReprezenT-a Esad Šabanagić, dobitnik je najvećeg općinskog priznanja „Februarske nagrade“ Općine Velika Kladuša na prijedlog nevladinog sektora. Priloge iz sfere stranačkog aktivizma objavljujemo isključivo kao plaćeno oglašavanje. Tu je i stalna saradnja sa RTV USK-a u svojstvu dopisnika iz Velike Kladuše. Uspjevamo opstati bez ijedne marke iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti. Velikim uspjehom, sa kojim se niko na prostorima USK-a ne može pohvaliti, su pregledi naših autorskih priloga sa video zapisima koji su dostigli brojku od 500 hiljada, a zaključno sa 2017. godinom zabilježena je slijedeća statistika: Objavljeno vlastitih video zapisa: 1.178. Pretplatnika na Youtube kanalu: 2.200. Video zapise do sada pogledalo: 3.868.712 posjetitelja. Prvi prilog sa najviše pregleda je o zmijama u porodičnoj kući Okić: 500.025 pregleda. Ovaj video zapis od objave 2013. godine do kraja 2017. nije imao manje od 100 pregleda dnevno. Drugi po broju pregleda je prilog o tuči u Gradskoj džamiji Velika Kladuša: 272.885 pregleda. Treći o kući duhova: 123.955, četvrti o novoj najezdi zmija: 116.255 i četvrti svadba Zerine i Osmana u Americi: 93.492 pregleda.
 11. Neuspjesi Redakcije: Nisu sve općine pokrivene sa novinarima-saradnicima niti su po planu marketinški kvalitetno obrađene sve općine USK-a. U toku su aktivnosti da se u 2018. ovi „neuspsjesi“ pretvore u uspjeh.
 12. Perspektiva: Portal Reprezent.ba će, u to više nema nikakve sumnje, opstati a krizu preživjeti i iz nje izaći, za razliku od mnogi drugih, osnažen i ojačan te bolji nego što je u krizu ušao. Portal koncepcijski i vizuelno sasvim dobro i solidno izgleda, a krajem 2015. godine redizajnirali smo stranicu uz stalnu vizuelnu i koncepcijsku nadogradnju. Od prvog pojavljivanja pa do danas, krivulja Portala ima konstantan pozitivan rast, u svakom pogledu, jer, „mi stižemo sve, a konkurenciju prestižemo“ u „gradnji mostova među ljudima, vremenima i prostorima“. Tina Odobašić – direktorica