Jedan od ciljeva je zapošljavanje diplomanata

SARAJEVO – Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) obilježava deset godina uspješnog djelovanja u našoj zemlji. AUBiH je jedna od najkvalitetnijih visokoobrazovnih ustanova, čije su diplome priznate od SAD-a, EU, Turske, Australije, kao i u zemljama Azije i Afrike. –Naš univerzitet je multietnički, karijerno usmjeren te potiče razmjenu ideja i otvorenu interakciju između predavača i studenta. Ponosni smo što smo tokom deset godina djelovanja u Bosni i Hercegovini, u hiljade mladih studenata bezrezervno utkali najbolje američke vrijednosti, vještine, te iskustva. Kvalitet obrazovanja koji pružamo, posebno se oslikava u brzom zapošljavanju naših studenata po završetku studija, kako u lokalnim tako i u međunarodnim kompanijama, istakao je Denis Prcić, predsjednik AUBiH.

unnamedJedina institucija u jugoistočnoj Evropi, akreditovana od strane Vijeća za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja SAD-a (ACICS–Accrediting Council for Independent Colleges and Schools), licencirana od Ministarstva obrazovanja SAD-a i Vijeća za visoko-školsko obrazovanje SAD-a, Turske nacionalne agencije za akreditaciju, te Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA–Agency for Development of Higher Education and Quality Assurance). –Imamo osam fakulteta i dvadeset studijskih programa, orjentisanih ka tržištu rada, za sva tri ciklusa obrazovanja-dodiplomske, postdiplomske i doktorske studije. Pored tradicionalnog izvođenja nastave, AUBiH osigurava i učenje na daljinu. Na taj način, studenti iz cijelog svijeta mogu uživo pratiti nastavu i polagati ispite. Sva predavanja se snimaju i postavljaju na jednu od najsavremenijih platformi za učenje na daljinu (LMS–Learning Management System), izjavio je Denis Prcić, predsjednik AUBiH-a. Kvalitet obrazovanja na AUBiH-u također se ogleda u izvođenju nastave na engleskom jeziku, prenošenju znanja putem naprednih digitalnih tehnologija, metode učenja putem rješavanja studija slučaja (Harvard Case Study Learning Method), što ide u korak sa svjetskim trendovima i standardima učenja. Navedeno, također, rezultira razvojem poslovnih vještina prepoznatih od strane domaćih i međunarodnih kompanija, vladinih i nevladinih institucija, koje u saradnji sa Centrom za razvoj karijere AUBiH-a, angažuju studente za obavljanje obavezne prakse tokom studija te im pružaju mogućnost zaposlenja po završetku studija.
Otvorenost AUBIH-a za uspostavljanje saradnje s drugim viosokoškolskim ustanovama i naučnoistraživačkim institutima, zbog poboljšanja uslova studiranja i unapređenja obrazovnog sistema u BiH, rezultirala je potpisivanjem sporazuma o naučno-nastavnoj saradnji s brojnim, renomiranim, domaćim te svjetskim univerzitetima. Ostvareno je i partnerstvo s određenim državnim institucijama i korporacijama, zaključio je Prcić. Neki od primarnih ciljeva AUBiH-a, u narednim godinama, su povećanje stope zaposlenosti mladih i kvalitete obrazovanja u BiH, te razvoj inovativnih rješenja kroz svoje naučnoistraživačke centre i institute u cilju povećanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Pripremio: Esad ŠABANAGIĆ