Svojevrsna tvornica organske hrane pod vedrim nebom

BIHAĆ, VELHOVO – Porodično poljoprivredno imanje površine sedam dunuma na kojem su  zasijane povrtlarske kulture poput paradajza, paprike, blitve, krompira, luka, raznih sorti graha, krastavaca, bundeve te sitnog ljekovitog bilja potrebnog za proizvodnju biljnih preparata, svojevrsna je tvornica za proizvodnju organske hrane pod „vedrim nebom“ u koju svoj mukotrpni trud i rad svakodnevno ulažu supružnici Emira i Halid Vuković u bihaćkom naselju Velhovo.

Autohtono povrće

Vukovići se organskom proizvodnjom povrća bave već petnaestak godina, a od 2005. godine certificirala ih je Organska kontrola u Sarajevu. Emira kaže kako im neka godina donese dobre a neka loše rezultate. -Ova godina je slabija zbog suše, al’ nas pogodi i poplava, pa prema tome, izvučemo neki prosjek. Dovoljno je reći da od organske proizvodnje živimo, kaže Emira i dodaje kako uzgaja svo atraktivno povrće našeg podneblja a bazira se na autohtonom povrću prilagođenom našoj klimi i koje ne zahtjeva posebna tretiranja. To su paradajz, paprika, blitva, luk, krompir… Emira i Halid su svoju organsku proizvodnju 2009. godine morali izmjestiti iz prigradskog Bakšaiškog polja u kojem žive, u udaljenije Velhovo. –Bakšaiško polje je veoma kontaminirano usljed hemijskih sredstava pa smo se stoga bili prisiljeni izmjestiti. U Bihaću je veoma loš interes za organsku hranu jer naš narod nije educiran šta je organsko, a šta biodinamika. Najvećim dijelom svoje povrće prodajemo prijateljima, te u Sarajevo i Zagreb. Ovdje je jako slab sluh za organsku hranu. U tržne centre ne plasiramo svoje proizvode iz razloga što se sam nastup u tržnim centrima mora platiti, kaže Emira i dodaje kako je organska proizvodnja jedina proizvodnja koja nema poticaj. -Prošle godine je usvojen poticaj o organskoj proizvodnji a ove godine Federalno ministarstvo poljoprivrede treba osmisliti implementaciju poticaja za organsku proizvodnju, al’ ćemo ga imati ili ne. Od 2018. godine ćemo tek imati poticaj za našu proizvodnju, kaže Emira koja je sa svojim suprugom dobila grant-sredstva u iznosu 2.700 eura ili 5.400 KM s ciljem unapređenja turističke ponude kroz djelatnost kojom se bavi.

Grant Turističkog klastera

-Uključili smo se u Turistički klaster Una iz razloga što su WWF i Turistički klaster Una prepoznali našu organsku proizvodnju. Mi ćemo paralelno raditi za vrijeme trajanja školske godine edukaciju djece na našoj farmi i iz tog razloga smo i dobili grant, a u vrijeme školskog raspusta svoje organski uzgojene proizvode plasirat ćemo članovima Klastera Una. Bespovratna sredstva WWF-a i Turističkog klastera Una uložit ćemo u nabavku i ishranu stočnog fonda te za izmirenje troškova edukacije djece od predškolskog uzrasta do petoga razreda osnovne škole, kaže Emira Vuković iz Bihaća. Emira i njen suprug Halid će grant-sredstva utrošiti u nabavku i ishranu stočnog fonda te troškove edukacije djece. Vukovići planiraju širiti svoje proizvodne kapacitete. -Grant sredstva su samo dio realizacije našeg plana jer u Bosni i Hercegovini ne postoji nijedna organski certificirana farma koja će takvo što ponuditi ili je to do sada ponudila. Usmjerit ćemo se na agroturizam ili ekoturizam. To će nam pored edukacije djece biti dodatna djelatnost. Cilj nam je da ovdje dođu i vide šta je to prirodno uzgojeno i domaće povrće. Prilikom prezentacije ruralnog razvoja na pretprošlom „EKOBIS“ sajmu i domaćih životinja koje uzgajamo, primijetili smo da se naša djeca puno zadržavaju, da ne znaju razliku između koze i jarca. Stoga, našu djecu moramo naučiti koje su to domaće životinje, čime se hrane, kako žive, šta je domaće. Moraju znati da koka nosi jaja, da krava i koza daje mlijeko, da znaju šta je organsko, dodala je Emira.

Polovični prinosi

Emira i Halid zajedno uzgajaju ovce, koze, jariće, te perad, tuke, guske, patke, koke. – Imamo i naše tornjake i mace. U svemu mi pomaže moj muž. Nekad, kad imamo bolju godinu, uzmemo nekoga da nam pomogne, prijatelje kojima ponudimo naše povrće i oni su time zadovoljni. S obzirom da je ova godina iznimno sušna, poljoprivredni prinosi će biti pola-pola. Bit će pola za nas, a pola je suša već odnijela. Imali smo i problem. Na žalost, agregat nam je crkao u pola sezone, kaže na kraju Emira Vuković koja ovih vrelih augustovskih dana sa suprugom Halidom na svom imanju radi od zore do mraka. Samir TULIĆ