Noć prije pogibije zapisao „Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH

ĆORKOVAČA, BUŽIM – U sklopu već tradicionalnog obilježavanja „Slobodarskih dana Viteškoga grada Bužima“ od 4. do 15. augusta, upriličen je biciklistički i pješački pohod na Ćorkovaču na kojoj je proučen tevhid i održana prigodna akademija u čast rahmetli generalu Izetu Naniću, komandantu 505. Viteške brigade koji je poginuo 5. augusta 1995. godine, prilikom deblokade tadašnjega bihaćkog Okruga. Na Ćorkovači su se okupili veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata, 505. Viteške brigade, predstavnici političkog i vjerskog života USK-a kako bi dostojanstveno obilježili ovu tužnu godišnjicu.

Gajiti lik i djelo

U čast krajiškom gaziji, legendarnom komandantu Izetu Naniću iz središta Bužima ka Ćorkovači su se putem bužimskih vitezova zaputili, brojni biciklisti i pješaci, članovi Udruženja mladih iz Bužima stigavši na kotu Ćorkovača, na razmeđu s Republikom Hrvatskom. Po prvi put u ovom maršu sudjelovali su i članovi Patriotskog pokreta BPK iz Goražda koji su svojim dolaskom uveličali obilježavanje 22. godišnjice pogibije generala Nanića. -Iduće godine ćemo doći u još većem broju. To je naše najmanje što možemo uraditi za rahmetli generala Izeta Nanića kao i sve šehide Bužima i Krajine uopće, te cijele Bosne i Hercegovine. Ovakve stvari ne smijemo zaboraviti ni po cijenu života. Treba nastaviti gajiti lik i djelo, kako komandanta, rahmetli generala Izeta Nanića, tako i ostalih gazija, šehida koji su dali i ugradili svoje živote u jedinu nam domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Cilj nam je da u što skorije vrijeme formiramo jedan patriotski blok kojim bi objedinili sva patriotski orijentirana udruženja, kako bi zajednički nastupali na cijelom prostoru BiH, kazao je Edin Bičo, predsjednik Patriotskog pokreta BPK Goražde. Hrvatska vojska pokrenula je 5. augusta, prije dvadeset i dvije godine veliku operaciju „Oluja“ s ciljem oslobađanja teritorije Republike Hrvatske. Strateški cilj svih jedinica Petoga korpusa bio je spajanje s jedinicama Hrvatske vojske. Bužimska 505. viteška brigada na čijem čelu je bio Izet Nanić razbila je tada neprijateljske linije na Čorkovaći i krenula ka Dvoru na Uni. Samo nekoliko sati prije spajanja Hrvatske vojske i Armije Republike Bosne i Hercegovine i konačne deblokade u borbi je poginuo general Izet Nanić. Pored komandanta Nanića, poginuli su i Ismet Isaković, a malo dalje smrtno je ranjen i njegov brat Suljo. Stotinjak metara ispred Nanića poginuo je i Meho Bašić, pomoćnik komandanta za obavještajne poslove. -Danas su Bužim i Kanton žalosni a u jednu ruku prkosni i ponosni na sve uspjehe 505. Viteške brigade i Petoga korpusa Armije RBiH jer smo toga dana oslobodili privremeno okupiranju teritoriju Bosne i Hercegovine. Imali smo cilj spojiti se s Hrvatskom vojskom (HV). Na žalost, na današnji dan poginuo je general Izet Nanić i mi smo malo stali da bi svoj oslobodilački pohod nastavili sedmoga i osmoga augusta, kaže Edham Eminić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje „Slobodarskih dana viteškog grada Bužima“.

Pobjeda je blizu

Noć prije pogibije, u svom ratnom dnevniku, general Nanić zapisao je – Sve je u igri. Nadam se da će uspjeti i ja sa njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno!“ –Ovaj zapis iz ratnog dnevnika oslikava ono što je general Nanić radio i kako je živio, kako je smatrao da se treba boriti za Bosnu i Hercegovinu. U svojoj zadnjoj poruci napisao je da je uložio sve. Možda je to dobra pouka, dobar savjet za sviju nas koji smo ostali poslije njega da nastavimo njegovim stopama, da dajemo sve za državu, našu jedinu Bosnu i Hercegovinu. Da slijedimo njegov put, poručio je Nijaz Nanić, brat poginulog generala Izeta Nanića. S delegacijom veterana 505. Viteške brigade i općine Bužim mjesto pogibije komandanta Nanića obišao je i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i RVI-a čije je Ministarstvo zajedno s Vladom USK-a financijski podržalo izgradnju spomen-obilježja na Ćorkovači. -Ponosni smo što smo danas zajedno sa suborcima prešli na teritoriju RH i na mjestu pogibije naših suboraca, našeg komandanta Nanića, odali dužnu počast. Svaki put kad odajemo počast i učimo fatihu na mjestu pogibije naših heroja, mi time odajemo počast svim šehidima i poginulim borcima Armije i MUP RBiH jer su nam oni omogućili slobodnu državu BiH i ostavili u amanet da gradimo našu državu. Jasno je da su oni odbranu naroda i države stavili ispred svoga života i bukvalno svaki dan dokazivali da su spremni dati svoj život. Naš heroj, general Nanić u osvit slobode, pred deblokadu nakon 1.201 dana blokade ovoga prostora, Bog je odredio da naš komandant u jednom od tih proboja da svoj život. To je božja odredba i zato je i predodređen da bude narodni heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata kao i ostalih osam naših heroja, kazao je Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i RVI-a u Vladi Federacije BiH. 

Propagirati istinu

Obraćajući se okupljenima na Ćorkovači, premijer USK-a Husein Rošić, naglasio je kako je peti august svake godine jedan od najtužnijih dana u BiH jer je Krajina izgubila najvećeg heroja i gaziju. -Nekada bi čovjek najviše volio da u tom trenutku zašuti i oda počast. Međutim, mora se istina propagirati i prenositi s koljena na koljeno do kraja dunjaluka, o tome šta se desilo u Bosni i Hercegovini. U BiH se desila agresija, u BiH se desio genocid. Mi jesmo za suživot i tolerantnost, i opraštat ćemo ali nećemo nikada zaboraviti, poručio je s Ćorkovače, premijer USK-a Husein Rošić. Samir TULIĆ