Pomoći će dogradnju šehidskog spomen-obilježja u Crljenima

KLJUČ – Ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK-a Abid Mulalić sa savjetnikom premijera Jasminom Musićem boravio je u radnoj posjeti općini Ključ i tom prilikom u naselju Crljeni MZ Zgon s mještanima razgovarao o završetku izgradnje ovdašnjeg šehidskog spomen-obilježja. U Ključu su s predstavnicima boračkih organizacija razgovarali o realizaciji infrastrukturnih projekata i problemima ove populacije a na povratku su obišli Šehidsko mezarje u Velagićima koje bi zbog oštećenja nastalih zubom vremena u skorije vrijeme trebalo biti restaurirano, a za šta se očekuje financijska podrška resornog ministarstva.

U Crljenima prvi otporSONY DSC

U ključkom naselju Crljeni, u kojem su ratne 1992. godine branioci agresoru pružili prvi otpor i u kojem počinje obilježavanje Majskih dana otpora, njegovi mještani su ministra Mulalića upoznali s dosadašnjom izgradnjom šehidskog spomen-obilježja. Zatražena je pomoć Ministarstva za boračka pitanja da se njegova izgradnja okonča. –Mještani su dali veliki dio svog učešća ali i kantonalna boračka organizacija. Ovo je koštalo negdje oko 80.000 KM. Dvadeset hiljada smo dobili od kantonalne boračke organizacije u dva navrata a ostalo smo mi dali, kaže Latif Omerović, mještanin Crljena. Za dogradnju ovoga spomen-obilježja mještanima Crljeni je neophodno još oko 3.500,00 KM. U ime organizacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i boračkih populacija općine Ključ, domaćin ministru Abidu Mulaliću i savjetniku premijera Jasminu Musiću bio je Emsud Mešić, predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ključ. –S obzirom da su nam skoro sva spomen-obilježja na području općine manje-više izgrađena a tek nekoliko nije dovršeno, prioritet nam je započeti izgradnju spomen-obilježja profesoru Omeru Filipoviću, komandantu Teritorijalne odbrane Ključa koji je to uistinu zaslužio. Mi smo osigurali svu neophodnu projektnu dokumentaciju čiju smo izradu financirali vlstitim sredstvima a Općina Ključ nam je pomogla izdavanjem urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole, kaže Emsud Mešić, predsjednik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ključ.

Obnoviti šehidsko mezarjeSONY DSC

Neophodno je dovršiti i spomen-sobu šehidima Ključa u kojoj je prošle godine uz pomoć federalnog ministarstva postavljena stolarija. Jasmin Musić, savjetnik premijera USK-a kaže kako su ministar i Vlada uspjeli iznaći određena sredstva za finalizaciju određenih projekata u općini Ključ, prije svega, infrastrukturnih, kad su u pitanju spomen-obilježja, ali i financijske podrške boračkim udruženjima i organizaciji Majskih dana otpora u nekoliko mjesnih zajednica ključke općine.  S Enesom Salihovićem, predsjednikom Saveza logoraša USK-a resorni ministar Abid Mulalić obišao je šehidsko mezarje u Velagićima u kojem je ukopano 110 šehida i razgovarao o njegovoj predstojećoj obnovi i uređenju. –Ministarstvo će u narednom periodu financijski podržati kako bi se ovo značajno mjesto obilježilo i da bude trajno sjećanje na te ljude. Svakako da će to Ministarstvo podržati, poručio je kantonalni ministar za boračka pitanja Abid Mulalić.  Enes Salihović, predsjednik Saveza logoraša USK-a kaže kako su u ovu svrhu u vlastitoj režiji osigurali nešto sredstava. Materijal je u velikoj mjeri osiguran. Oko petnaest hiljada maraka bi bilo dovoljno da se ovaj posao dijelom završi, kazao je Salihović. Ministarstvo za pitanja boraca će izdvojiti potrebna sredstva za završetak šehidskog spomen-obilježja u Crljenima te za obilježavanje značajnih datuma iz naše slavne historije. Samir TULIĆSONY DSC