VELIKA KLADUŠA – August je mjesec vjenčanja u Velikoj Kladuši pa ih je ove godine bilo, ili će još biti, ukupno 50, od toga minulog vikenda 13 (petak 3, subota 8 i nedjelja 2). Ovaj broj je na nivou onoga iz 2019. godine ali daleko iznad prošlogodišnjega. Među ovih 13 vjenčanja minulog vikenda bilo je u nedjelju i jedno međunarodno, prvo takvo, a vjenčali su se doktorica Ilhana Škrgić iz Velike Kladuše i Simon Nowak, iz Francuske, čemu je svjedočila Azra Tahirović u ime Općine Velika Kladuša te Nizama Muhamedagić u svojstvu ovlaštenog prevodioca uz, naravno, njihove odabrane kume.

Mlada Hana Škrgić, doktorica je engleskog jezika, završila dva fakulteta od kojih je jedan žurnalistika. Trenutno je zaposlena u osnovnom obrazovanju. Njen prisutni otac Muhamed Škrgić, dvostruki je doktor nauka, društveno-humanističkih znanosti za područje pedagogije i općeg prava. I dvije sestre mladenke Hane su na putu putu da je po obrazovanju dostignu ili joj se dobro približe. Inače, Hana i njene dvije sestre od jednog su oca a tri matere. Hana je inače unuka poznatog Kladuščanina, Huseina Muhamedagića, velikog prosvjetnog radnika i čovjeka kojeg Kladuščani nikad nisu zaboravili pa je nedavno dobio i svoju ulicu u ovom gradu. Simon je IT arhitekta i jedan je od najboljih u Francuskoj u ovoj oblasti. Inovativan je, vizionar i pravi čuda u IT industriji. Šta mogu zajedničkim znanjem i snagama napraviti, e to je za sada zagonetka?

Doktorica Ilhana i Simon upoznali su se posredstvom interneta, a prije tri godine, prvi puta su se sreli u Zagrebu. Planirano je i pripremano tada vjenčanje u Francuskoj u koje se umješala pandemija zbog čega se nisu viđali i po nekoliko mjeseci a sve se dešavalo teške prošle godine. Ono što mladenci nisu ostvarili tada u Francuskoj zbog teže procedure, uspjeli su sada, u nedjelju, 08. augusta u Velikoj Kladuši.

Gore navedeno je dobrim dijelom razlogom za ovaj kraći osvrt na ovogodišnja velikokladuška vjenčanja ali i ovo pomalo neobično zbog svečanog vegeterijanskog (veganskoga) ručka uzvanika za koji je bio zadužen Restoran „Napoleon“, a razloge naravno, možete pretpostaviti. Umjesto menija sa mesom uzvanicima, njih dvadesetak, članova porodice i prijatelja, služeni su zeljanica, krompiruša, kuhano povrće, krompir sa špinatom i razne druge bezmesne delicije. Za slatki program ovog svečanog ručka bila je zadužena Sabina Karajić, odnosno njen „Slatki kutak“. Zvanična fotografkinja bila je Adaleta Trako (Zayna Photoart) te u prilogu koristimo par njenih fotografija budući smo imali svog predstavnika na ovom (ne)običnom vjenčanju, koleginice po obrazovanju – žurnalistkinje Hane. Esad Š.