VELIKA KLADUŠA – Više mjesečne aktivnosti inicijatora-osnivača još jednog među oko 140-tak udruženja građana na području bajkovite Čaršije uspješno su okončane u  meteorološki ugodanog četvrtka, 04. maja 2023., u popodnevnim satima u znamenitoj učionici kladuške gimnazije.

U prisustvu 20-tak osoba (članova Osnivačke skupštine i gostiju) donešena je povijesna odluka. Uz saglasnost osnivača Osnivačku skupštinu je otvorio i njom rukovodio do izbora organa Skupštine prof. Ibrahim Kamenjašević, matematičar i aktuelni direktor kladuške gimnazije.

Ovaj svečani čin pozdravili su: Adis Džanić, aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK-a, gosti iz Gline (RH) i Bužima. Među prisutnima bilo je i nekoliko žena za koje se čulo da su dugogodišnji zaljubljenici prirode, sakupljačice šumskih plodova i veoma zainteresovane za Udruženje.

Nužne formalno pravne poslove inicijatori su obavili maestralno, a kraće prezentacije pripremljenih dokumenata (Odluka, Statut,…) jasno i precizno je obavio Rasim Husić, dugogodišnji bivši pravobranilac Općine Velika Kladuša. Da sve bude na svom mjestu, vremenu i kako naši adeti predviđaju brinuo je Enver Melkić, kolokvijalno kladuški reis.

Naravno, zainteresovanu (ne)laičku javnost najviše interesuju ciljevi i djelatnost Udruženja kao opće dobrovoljne demokratske forme.

Nakon izbora za predsjednika Udruženja Šefkija Pehlić (1981) je zahvalio na ukazanom povjerenju, govorio o značaju „gljivarstva“,… te na školsku tablu ispisao veoma poučan i interesantan „red brojki“: 611.000-300.000 te ispod prve brojke redom 7.000, 1.000, 80, 48, 24. Prema Šefkijinoj interpretaciji na bazi pouzdanih izvora navedni „niz“ znači: u svijetu je poznato oko 611 hiljada gljiva naspram 300 hiljada vrsti biljaka. Od navedenih 611 hiljada oko 100 hiljada je dokumentovano, od tih oko 100 hiljada oko 7.000 su pečurke. Ostale brojke (80, 48, 24) su dokazane otrovnice, a svega 24 su ekstremne-smrtno otrovne gljive!

Autor ovog priloga nije još naišao na pisani trag u fragmentiranoj višestoljetnoj kladuškoj povijesti o kladuškom sakupljanju šumskih plodina i bio bih veoma zahvalan ako netko što god dojavi o ovoj veoma korisnoj i potrebitoj djelatnosti.

Radi se o veoma „divnom projektu“  (riječi su predsjednika Udruženja) na kojem ćemo uporno raditi shodno ciljevima Udruženja i općem interesovanju, posebno pripadnika mlađih generacija. U svom obraćanju ministar Džanić je posebno apostrofirao značaj edukacije, povezanosti sa školama, te perspektivnim mogućnostima kakve solidna saradnja otvara. Na jučerašnjoj Skupštini je usvojena odluka da će jednogodišnja članarina iznositi 20,00 KM. Interesantno je istaći jeste da je velikokladuško Udruženje jedno od rijetkih ove vrste u BiH, dok u susjednoj Hrvatskoj je situacija u ovoj oblasti puno bolja i pravno uređenija.

Predstavnik udruženja „Kraljevka“ iz susjedne Gline je prezentovao njihova iskustva, domete,… te pozvao svoje prijatelje na junsko druženje koje „gljivari“ Banije organizuju svake godine.

Nema sumnje ni dvojbe da je organizovanje ovog Udruženja  prijatno i ugodno osvježenje u ovoj našoj čamotinji koju narodni izabranici svih nivoa čine još sumornijom, kreiraju ambijent iz kojeg se bježi. U prilog navedenoj konstataciji svjedoče podaci JU Služba zapošljavanja USK-a prema čijim Biltenima od marta 2022. do marta 2023. USK manji je za 4.258 stanovnika (Velika Kladuša za 538). Prema istom izvoru u istom razdoblju zaposleno je samo 303 osobe više! Šta poduzimati da se smanji depopulacija, ubrza zapošljavanje, poveća GDP p/c,… možda saznamo poslije najavljenog Simpozija u Bihaću početkom juna na temu: „Razvojni aspekti BiH“.

Po završetku ceremonijalno oficijalnog dijela, Upravni odbor Udruženja pozvao je prisutne na kolokvijalno neformalni dio druženja u „Kladuški vidikovac“. Bez obzira na meteorološku pojavu sumraka tokom neformalnog druženja čulo se korisnih ideja, poticaja, izazova,… Između više ideja posebno mi se dopala da prva sjednica novoizabranog Upravnog odbora Udruženja pored formalnosti oko registracije bude (polu)javnog karaktera sa ciljem da pokuša okupiti zainteresovane entuzijaste iz svih slojeva kladuškog društva sa fokusom na profiliranje ideja i njihove operacionalizacije u skladu sa ciljevimai djelatnosti.

Participanti Koncepta Unaprijedimo Kladušu zajedno će se potruditi da novoosnovano Udruženje bude od opće koristi i veoma prepoznato u kladuškom društvenom životu! Portal ReprezenT.ba i njegovi prijatelji pozdravljaju osnivanje Udruženja „Vrganj“ u Velikoj Kladuši uz spremnost na saradnju i tradicionalnu poruku: „Pušemo vam u krila!“

Velika Kladuša, uoči Jurijeva bez omahe 2023.