SANSKI MOST….Za razliku od prethodne godine, kada je podbacio urod voća na području općine Sanski Most, sanski voćari ove godine očekuju mnogo bolje prinose, potvrdili su u Udruženju voćara „Zelenika“. Prema riječima Vehbije Okčića, predsjednika ovog udruženja, vremenske prilike su pogodovale vegetativnom razvoju voćaka, pa su gotovo sve vrste voća rodile izuzev šljive, od koje se očekuju manji prinosi. -Ove godine biće dobar urod, a treba istaći kako će plodovi biti veliki i sočni. Kada je riječ o članovima našeg udruženja, očekujemo preko 200 tona prvoklasnog voća, kazao je Okčić.

Prema njegovim riječima, voćarima najveći problem predstavlja plasman proizvoda, budući da su na domaćem tržištu nezaštićeni te suočeni s nelojalnom konkurencijom u vidu velikih uvoznih lobija. -Također, naš problem je nedostatak velikih prerađivačkih kapaciteta koji bi mogli otkupiti naše proizvode. Ovako, snalazimo se kako znamo i umijemo, kazao je Okčić. Inače, ovaj sanski voćar je prije deset godina u selu Demiševci podigao voćnjak sa 8.000 stabala jabuke, a ove godine računa na urod od oko 20 tona.

Okčić kaže kako se od četiri sorte jabuke koje uzgaja posebno ističe sorta greni smit ili u našim krajevima jabuka poznata kao zelenika. Dodaje kako u voćarstvu primjenjuje savremena agrotehnička znanja i stručna iskustva, a u cjelokupnu proizvodnju ulaže mnogo truda, vremena i sredstava. Okčić je jedini voćar na području sanske općine koji posjeduje protivgradnu zaštitu, koja štiti njegovo voće od ekstremnih vremenskih prilika. Kaže kako su u poslovima u voćnjaku zaposleni svi članovi porodice te da je voćarstvo u međuvremenu postalo glavni izvor njihovih prihoda. Također, ističe kako je zbog prekomjernog uvoza i nelojalne konkurencije plasman proizvedenog voća trenutno najveći problem za sanske voćare. On je pozvao inspekcijske i druge nadležne organe da spriječe nelegalnu trgovinu voća koja se odvija na sanskoj tržnici i drugim mjestima, kako bi se omogućio plasman domaćih proizvoda i zaštitili lokalni proizvođači. Zlatan ČEKIĆ