SANSKI MOST…U dvorištu Omera Hadžića, u strogom centru Sanskog Mosta, već punih deset godina raste stablo kivija, a vlasnik kaže kako je ove godine rodilo kao nikad do sada te da očekuje rekordan urod od preko 200 kilograma. -Zaista je nevjerovatno koliko ove godine ima plodova koji su tako gusto raspoređeni da izgledaju poput grožđa. Plodovi vise na sve strane, pa čak i sa žica električnih vodova gdje je kivi s godinama ispleo svoje loze, kaže Hadžić. Dodaje kako je sadnicu ovog južnog voća iz Njemačke donio njegov otac te ga iz radoznalosti zasadio u dvorištu. Iako se radi o biljci koja traži blagu i primorsku klimu, kivi se pokazao veoma otpornim na ovdašnje zime i niske temperature. -Nekoliko prvih godina stablo nije ni cvjetalo ni rađalo, pa smo čak pomišljali da ga uklonimo. Međutim, ja sam se zainteresovao da saznam nešto više o tom voću, pa sam pročitao da zaista ne daje plodove nekoliko prvih godina, ali da zatim obilno rađa ukoliko stablo opstane, što se zaista i dogodilo, objašnjava Hadžić. Dodaje kako plodove ove egzotične biljke najčešće poklanjaju rodbini i prijateljima, te da su oni izuzetno ukusni.–Vjerujte da je domaći kivi mnogo ukusniji od kupovnog i srećni smo kad ga poklanjamo drugima. Imamo i drugog voća, pa onda cijedimo sokove, kuhamo džemove, svašta. Sve je prirodno i bez konzervansa. U našem dvorištu imamo i smokvu, nar, aroniju, japansku jabuku. Mislim da kivi bogato rađa, jer ga gajimo s puno pažnje i ljubavi, a onda nas biljka nagradi, smatra Hadžić. Berba kivija počinje od oktobra, ali traje i do duboko u zimu. Kivi, kaže on, štiti zdravlje, jača imunološki sistem, bogat je vitaminima. Sa kivijem, dodaje, nema ni prehlade ni gripa, jer sadrži dvostruko više vitamina c od limuna i pomorandže. Zlatan ČEKIĆ