SANSKI MOST…U dvorištu Jelene Bešić u sanskom naselju Jezernice, raste japanska jabuka, vrlo neobična i izuzetno rijetka voćka za naše podneblje, a vlasnica ponosno kaže kako je ove godine rodila kao nikad do sada. Dodaje kako je sadnicu ovog egzotičnog voća dobila prije nekoliko godina, te je zasadila na prostoru ispred porodične kuće. -Nisam očekivala da će se uspjeti održati, jer se ipak radi o južnom voću. Prve dvije godine, kada su bili mrazevi i niske temperature, zamotavala sam stablo kako se ne bi smrzlo, a sada je dovoljno ojačala i zaštita joj više ne treba. Ove godine baš je rodila, kaže Bešićeva. Dodaje kako je neobično što plodovi ovog voća dozrijevaju tek kada opadne lišće sa stabla. -Ljudi nisu vidjeli ovakvu voćku, pa se čude i pitaju da nije riječ o limunu ili narandži. Plodovi su se zaista dobro razvili i teže po nekoliko stotina grama, sa smijehom kaže vlasnica. Dodaje kako japanska jabuka raste na Dalekom istoku i uspjeva u toplijim krajevima. Na našim prostorima uzgaja se u Hercegovini i Dalmaciji, gdje je poznata pod nazivom „kaki“. Plod japanske jabuke ima neobičan izgled, narandžaste je boje i asocira na paradajz. Ukus ovoga voća je također neobičan i podsjeća na marelicu, a zbog bogatstva vitaminima i aminokiselinama veoma je efikasan u liječenju bolesti probavnog sistema. Zanimljivo je kako se japanska jabuka počela uzgajati prije 2000. godina u zemljama Dalekog istoka, a u 19. vijeku stigla je do Španije i Italije, odakle se raširila i u druge evropske zemlje. Vremenom je pronašla svoje poklonike i na našim prostorima te postalo omiljena jesenja i zimska namirnica. Zlatan Č.