Vožnja ovom ulicom moguća samo trotoarima

VELIKA KLADUŠA – Radovi na izgradnji kanalizacionog sistema u ulici Zuhdije Žalića, koja ima karakter magistralnog puta M-4.2, okončani su tokom jeseni, međutim, zapelo je oko asfaltiranja ulice i njenih trotoara. Ovakav problem koji stvara nesagledive posljedice građanima koji žive u ovoj ulici i imaju otvorene radnje ili preduzeća, njih oko 50, leži u činjenici koju je obznanilo Javno preduzeće Ceste Federacije BiH, da investitor, Općina Velika Kladuša i izvođač radova na izgradnji kolektora A i B za odvodnju otpadnih voda u Velikoj Kladuši nisu ispoštovali trasu kojom je cjevovod za kanalizacionu mrežu trebao ići i za koju je JP Ceste Federacije BiH dalo saglasnost.  Rješenjem iz 2012. godine ovo preduzeće  je investitoru dalo odobrenje za radove na izgradnji kanalizacionog kolektora u cestovnom pojasu magistralne ceste M-4,2 a kojim je utvrđeno da će se radovi izvesti prema dostavljenom izvodu iz Glavnog projekta utvrđenom od strane Zavoda za vodoprivredu d.d. Sarajevo. Kako Ceste Federacije BiH navode, prema fotodokumentaciji njihovog predstavnika na terenu utvrđeno je da je polaganje cjevovoda izvršeno u kolovozu magistralne ceste u suprotnosti sa odobrenim rješenjem, jer je odobreno polaganje u pješačkoj stazi, odnosno ispod trotoara. Zapisnikom je utvrđeno da je na više mjesta došlo do oštećenja kolovoza pored rovova kolektora, te da cestovni pojas i cesta nisu vraćeni u prvobitno stanje. I zadugo, sve je izvjesnije, neće niti biti s obzirom da je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća o ovom problemu bilo govora i bojazni kako kanalizacioni sistem može biti čak i propala investicija za koju je obezbjeđeno oko šest miliona KM, a samo ovi radovi iznose 2,4 miliona KM. Naime, Općina Velika Kladuša kao investitor i izvođač radova konzorcij „Bujice“ iz Konjica i „Harysco” iz Sarajeva moraju vratiti instalacije i postaviti ih ispod trotoara jer ne smiju biti ispod kolovozne trake gdje su bez odobrenja postavljene.

U aktuelnoj vlasti Velike Kladuše tvrde kako od prethodne nisu preuzeli svu dokumentaciju i finansijske izvještaje o utrošenim sredstvima koja su bila predviđena za ovaj projekat. Nije valjda načelnik Edin Behrić istu odnio sa sobom kad se opraštao sa funkcijom načelnika, pa se može sumnjati u političku motiviranost ovog slučaja, a prema građanima koji su organizirano dolazili u Općinu protestirati, nemaju razumijevanja za njihove probleme. Ovi građani ali i svi vozači koji koriste ovaj magistralni put, odnosno ulicu, pitaju se kako je uopće moguće da se radovi na sanaciji ceste ne dovrše u predviđenom roku jer ista povezuje granični prelaz Maljevac. Kako to kod nas obično biva, gdje su lova i vlast u pitanju, tu su mućke i pojavljuju se sporni ugovori sa izvođečima radova što je upitno i u ovom slučaju. Prethodnom načelniku je Ured za žalbe BiH naložio da mora poništiti ugovore sa konzorcijem i potpisati ga sa drugim izvođačima, no on se oglušio na to. Zbog toga u aktuelnoj vlasti koju obnaša Laburistička stranka njega optužuju, a zanemaruju činjenicu da je on i njihov kadar i njihov izbor. Zamjenski načelnik Edinu Behriću dugo vremena je bio Ismet Hušidić koji ga sada optužuje, dok sada obavlja istu ulogu za novog načelnika. Da se radi o političkim igrama potvrđuje činjenica da je upravo Hušidić optužio građane ulice Zuhdija Žalić, koji su dolazili na proteste, kako su oni iste organizirali iz političkih razloga.

Novi snijeg donio nove, još veće probleme

Ozbiljan i obilan snijeg koji je padao tokom noći u petak navečer, u većini dijelova grada prikazivao je idilučnu zimsku sliku Čaršije koju smo željeli zabilježiti. I sve bi u Čaršiji na našim snimcima izgledalo kao prelijepa zimska čarolija da istovremeno u ulici Zuhdije Žalića nismo zabilježili pravu civilizacijsku sramotu za tu istu Čaršiju. Saobraćaj ovom ulicom je gotovo nemoguć i odvija se uglavnom preko trotoara. Činjenica da službe koje čiste puteve u ovu ulicu nisu sa ralicama mogle ući, sve govori. Vozači koje smo sretali prilikom snimanja ovog priloga bili su u čudu zbog takvog stanja. Razočarani su i prosto ne mogu da vjeruju. A nebriga vlasti pokazala se i u subotu kada je na ovaj lokalitet, tek kasno popodne, došla ekipa službe koja održava ovaj magistralni put, dovezla nekoliko kamiona pijeska koje nije niti rasporedila po putu, a potom se, valjda zbog završetka radnog vremena, vratila odakle je i došla te vozačima i dalje ostavila „nemoguću misiju“ vožnje ovom ulicom, u bilo kojem njenom pravcu, a da nije trotoara, saobraćaj se nebi mogao niti odvijati. Kako je izgledalo u petak navečer, u gradu i ulici Zuhdije Žalića, pogledajte u ovom video zapisu. Pripremio: Esad ŠABANAGIĆ