Arheološko-turistički park „Ravne 2“

VISOKO – Engleska ima megalitni krug Stonehenge, Peru tajanstvene Machu Pichu energije, Egipat veličanstvene piramide, Turska prahistorijske Capaddochia tunele, a Meksiko duhovnost piramida u Teotihuacanu. Ovo su atrakcije koje privlače milione posjetilaca, istraživača, spiritualaca i medija. Visoko u Bosni i Hercegovini ima to sve i još više. Uz najveću i najstariju piramidu svijeta, Bosansku piramidu Sunca, tu je i misteriozni prahistorijski kompleks tunela ispod doline piramida čije prisutne elektromagnetne, ultrazvučne i ionizirane energije pokazuju ljekovita svojstva.Piramide (1)

Otvaranje „Arheološko-turističkog parka Ravne 2” u junu 2016. donijelo je niz novih sadržaja koji će postati magnet za posjetioce u godinama pred nama. Na 40.000m2, Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je transformirala zapušteno močvarno zemljište u prelijep prirodni ambijent, šumu s parkovima, gdje je spokoj, mir i gdje se vrlo lako uspostavlja duboka veza s prirodom. Ambasador UNESCO-a Marko Pogačnik, iz Slovenije poklonio je megalitni krug s uklesanim „kosmogramima”, porukama u kamenu koji u svijet odašilju poruke ljubavi, razvoja globalne svijesti i komunikacije s Planetom. Direktor „WM Magazine” iz Praga Jiri Matejka poklonio je energetske spirale, a profesor agronomije Vehid Ibraković, iz Slavonskog Broda donirao je spiralni botanički vrt s ljekovitim biljem. U saradnji s Engleskinjom Sue Jones i Njemcem Geraldom Gumpertom napravljeni su energetski kameni krugovi i beskonačna „osmica”.Piramide (7)

U parku su postavljeni kameni krugovi oko drveća kao svojevrsne „ogrlice” i znak harmonije s prirodom. Šestougaona drvena platoforma za jogu, meditaciju, ples i opuštanje postala je omiljeno mjesto brojnih posjetilaca. Uz ove sadržaje se mogu sresti arheolozi, geolozi, inžinjeri i volonteri iz čitavog svijeta kako istražuju drugi nivo podzemnih tunela, a u obližnjem uzvišenju „Zvonik” u okviru Parka, pronađeni su dodatni tuneli. Svijet prahistorije se otvara pred očima radoznalih, a Park pruža utočište svima onima željnih edukacije o drevnim fenomenima ili jednostavno opuštanja u obiteljskom okruženju. Lokacija Parka je idealna: nalazi se odmah uz ulaz u Podzemni labirint Ravne i pruža dodatne sadržaje za boravak u srcu Bosne. Arheološko-turistički park „Ravne 2” otvoren je svakim danom od 09:00 sati do zalaska sunca. Član je Međunarodne organizacije zabavnih parkova IAAPA.Piramide (8)

Megalitni krug je već postao međunarodna atrakcija

Spiralni botanički vrt je sa ljekovitim i aromatičnim biljkama. Spirala počinje na istoku („rađanje života”), kreiran je u smjeru obrnutom kazaljci na satu i daje energiju Planeti, a kroz korijen ljekovitih biljaka energija se vraća na površinu. Koncentrični kameni krugovi postavljeni su na energetski potentnom mjestu u parku „Ravne 2”, u skladu s principima sakralne geometrije, uz upotrebu zlatnog reza (broj 1,618), orijentacije ulaza prema stranama svijeta i postavljanju kvarcnih kristala ispod kamenja/minerala. Rezultat: ljudsko bio-energetsko polje (aura) se višestruko povećava, a time i imunitet nakon jedne posjete. Sadržaji u parku „Ravne 2” nude edukativni karakter o znanjima drevnih civilizacija i njihovom odnosu prema energijama Planete. Esad ŠABANAGIĆ