Manifestacija sa mršavim i već viđenim programom

GLINICA – U velikokladuškoj Mjesnoj zajednici Glinica, u subotu, 06. augusta,  održana je tradicionalna godišnja manifestacija „Krajiški teferič“, koja je inače utemeljena u Americi, a pet godina kasnije teferiči se održavaju paralelno u Americi i Velikoj Kladuši. I ovaj Teferič, poput onih održanih ranije, bila je jedna skromna manifestacija sa mršavim i već viđenim programom. Lingešpiri, bižuterija, janjetina, ćevapi, kobasice i pivo, te pored svakog štanda muzika. Niti posjeta nije bila na nivou očekivanja organizatora i domaćina. No, tradicija se ipak održava i sve mjesne zajednice imaju priliku biti organizatori i domaćini ovoj manifestaciji koja ima vrijednost u činjenici da je Teferič mjesto susreta osoba koje se rijetko vide a sve je to više i kao mjesto novih poznanstava i ljubavi. Stoga Teferiče treba održavati ali i nužno popravljati njihov sadržaj. Raniji teferiči ostavljali su vidnog traga u sredinama u kojima su bili organizirani. Nešto slično pokušali su postići i organizatori u Glinici, no čini se kako će se na dovršetak asfaltiranja školskog igrališta pričekati izvjesno vrijeme ukoliko Gliničani iz dijaspore ne pokažu visoki patriotizam.Teferic (4)

Manifestacija je započela državnom himnom, a potom kraćim obraćanjima Huseina Sejke Mekanovića, predsjednik MZ Glinica i Edina Behrića, općinskog načelnika. Voditelj programa Adis Purić, novinar Radio Velika Kladuša, pročitao je prispjelo pismo podrške i ohrabrenja od organizatora ovogodišnjeg teferiča u Americi, kojeg u okviru Nogometnog kluba „Zapadna Bosna“ organizuju Krajišnici iz Chicaga, a biće održan 19. i 20. augusta. Inače, Teferič je i utemeljen u Chicagu prije nepunih 20 godina.Teferic (1)

U nastavku trosatnog programa prisutni su pogledali nastupe dvije folklorne sekcije: Osnovne škole „1. mart“ iz Vrnograča i Područne škole „Polje“ iz Polja kod Velike Kladuše. Izvedbama novokomponovanih pjesama prisutne su zabavljali i razanodili domaći izvođači, među kojima je samo Hasib Murtić „zvučno ime“. Pored njega priliku za svoje predstavljanje iskoristili su još humanitarac Almir Buljubašić, Nusmir Balić, Šerif Šakanović i Sulejman Karahodžić, i na kraju neizbježni i sve popularniji „Kladuški bećari“ sa krajiškim izvornim pjesmama. Po prvi puta javno je nastupila i tek osnovana plesna grupa „Banda“ iz Podzvizda te osmogodišnja djevojčica Nerma Tralješić, iz Folklorne sekcije Vrnograč sa pjesmom „Bosno moja divna mila“. Tokom programa dodijeljene su i zahvalnice sponzorima i donatorima manifestacije te najboljima sa malonogometnog turnira. Zlatni sponzor bio je Asim Čaušević, koji je inače rodom iz MZ Glinica, a već dvadeset godina živi i radi u Americi. Srebreni sponzor bio je Bajro Pehlić, a brončani Ibro Džebić. Na turniru je učestvovala 21 ekipa a na kraju najbolja je bila ekipa „Baki i prijatelji“ kojoj je pripala novčana nagrada od 500,00 KM i pehar. Drugoplasiranoj ekipi „Marjanovac“ također je pripao pehar i novčana nagrada od 200 KM dok je trećeplasirana bila ekipa „HOH kadeti“. Najbolji igrač turnira bio je Haris Mujakić a najbolji golman Sanel Murgić. Vrijeme za održavanje Teferiča bilo je gotovo idealno jer je prethodnu večer padala jaka kiša te nije bilo sparine i vrućine. Ovaj Teferič ostat će upamćen po velikom broju predstavnika sigurnosnih službi, policije, specijalne policije te security osiguranja i redara organizatora. Na kraju, manifestacija je završena kasno iza ponoći bez ikakvih problema. Esad ŠABANAGIĆ

Teferic (2) Teferic (3) Teferic (5) Teferic (6) Teferic (7)