Razvoj poljoprivrednih gazdinstava na području grada Bihać jedan su od strateških ciljeva gradske administracije u okviru podrške razvoju poljoprivredne proizvodnje u Bihaću. Potvrda tome jeste izdvajanje za poljoprivredu u iznosu od 2 miliona KM u protekle tri godine. Poseban akcent stavljen je na poljoprivredna gazdinstva, a jedno od njih je i gazdinstvo porodice Halilagić u bihaćkom naselju Turija koje je danas posjetio bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević.

DSC_1340Porodica Huseina Halilagića trenutno posjeduje 17 muzih krava i stado od preko 500 ovaca, a tokom godine ovo poljoprivredno gazdinstvo proizvede preko 50.000 litara mlijeka, zbog čega je gradska uprava pomogla i finanacijski nabavku novih mašina neophodnih za povećanje poljoprivredne proizvodnje, a samim time i povećanje proizvodnje mlijeka porodice Halilagić.

„Ovo je primjer primjer kako se velikim odricanjem može u teškim vremenima razvijati poljoprivredna proizvodnja i od nje živjeti.Mi smo do sada izdvojili preko 350.000 KM  za projekte u poljoprivredi zahvaljujući kojima smo evo uspjeli u tri godine povećati poljoprivrednu proizvodnju u svim segmentima. Tako smo povećali broj poljoprivrednih obrta sa 6 na 72 obrta, imali smo 760 poljoprivrednih gazdinstava a danas ih imamo 1.750, proizvodili smo 450 tona povrća a danas 850 tona, a povećala se i proizvodnja jagodičastog voća sa 400 tona na preko 1.000 tona danas. To su konkretni podaci i efekti da nismo uzalud utrošili sredstva, već smo planski djelovali i rezultati nisu izostali“– kazao je gradonačelnik Galijašević.

Zahvalivši se gradonačelniku Galijaševiću na posjeti , vlasnik farme Husein Halilagić , kazao je da su već decenijama u poljoprivrednoj  proizvodnji,  zahvaljujući kojoj prehranjuju svoju porodicu.

„ Nije lako se baviti poljoprivredom jer zahtjeva velika odricanja i trud, ali kada vidite da je to jedina šansa da preživite, onda izbora nema. Bitna nam je i podrška vlasti i nadam se da ćemo uz podršku grada Bihaća  povećati poljoprivrednu proizvodnju, a samim time i povećati proizvodnju mlijeka za našu mljekaru čiji smo i kooperanti“ – kazao je Halilagić.

Esad Š.

DSC_1345 DSC_1364