Izazovi i rješenja
U prepunoj sali hotela Hills na Ilidži, 24. maja, održan je seminar „Kvalitet i sigurnost hrane: izazovi i rješenja“ u organizaciji agencije Economic Advisor. U trenutku kada Bosnu i Hercegovinu potresaju novi slučajevi trovanja hranom, ovaj seminar dolazi kao ključna platforma za rješavanje ovog problema. Stručnjaci su saglasni – jedino kontinuiranom edukacijom radnika i primjenom standarda moguće je spriječiti rizike i osigurati sigurno poslovanje s hranom. Cilj seminara je bio da se kroz stručna predavanja i razmjenu iskustava unaprijedi razumijevanje i primjena standarda kvaliteta i sigurnosti hrane u skladu s važećim regulativama. Economic Advisor je još jednom opravdao svoju reputaciju profesionalnog organizatora, što su prepoznali stručnjaci iz prehrambene industrije, subjekti u poslovanju s hranom te inspektori iz cijele Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Komore sanitarnih inženjera FBiH, Zlatan Tešić, izjavio je da je trenutna epidemija leptospiroze snažan podsjetnik na važnost preventivnog djelovanja i efikasne kontrole u lancu sigurnosti hrane i vode. Istakao je da su ovakvi skupovi, poput današnjeg seminara u Hotelu Hills, od izuzetnog značaja jer okupljaju stručnjake i donosioce odluka kako bi zajednički radili na rješenjima. „Bez stručne edukacije i sistemskog pristupa, ovakvi zdravstveni izazovi mogu imati ozbiljne posljedice”, dodao je Tešić.
Economic Advisor se ističe kao prva savjetodavna agencija u Bosni i Hercegovini koja provodi kontrole i edukaciju zaposlenih u svim sektorima u kojima se rukuje hranom – od proizvodnje i distribucije do ugostiteljstva i trgovine. Kroz ovaj seminar, ponovo su pokazali profesionalnost i posvećenost cilju: zaštiti zdravlja potrošača i jačanju sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.
Generalni menadžer kompanije Economic Advisor i organizator seminara, Amar Ibrulj, naglasio je da su edukacija zaposlenih i dosljedna primjena higijenskih i zakonskih standarda ključni za sprječavanje sve učestalijih trovanja hranom u BiH. „Naš cilj je jasan – jačati svijest, znanje i odgovornost svih aktera u lancu ishrane. Ovaj seminar nije samo edukativna platforma, već i poziv na zajedničku akciju za sigurniju budućnost naše prehrambene industrije“, izjavio je Ibrulj.
Mr. sci. Jasmina Hrnjica Bajramović, dipl. san. ing. i glavni kantonalni inspektor sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu, govorila je o temi „Zaštita potrošača kroz zakonsko poslovanje i HACCP sistem – važnost edukacije uposlenika u sigurnosti hrane”.
Emir Konjić, dr. vet. med., stručni savjetnik za upravljanje rizicima, hitnim slučajevima i sljedivost Agencija za sigurnost hrane BiH, ukazao je na važnost stvaranja sigurnijeg prehrambenog ambijenta u Bosni i Hercegovini.
Elna Gavrankapetanović, dr. vet. med., magistar jedinstvenog zdravlja Kantonalni veterinarski inspektor, na seminaru je govorila o novim EU propisima i kontrolama te šta subjekti u poslovanju s hranom (skladišta, prerađivači i proizvodnja) moraju znati za uvoz i izvoz proizvoda životinjskog porijekla.
Salko Kovač, prehrambeni tehnolog Direktor „Kapak“ d.o.o. ukazao je na važnost prijema i čuvanja hrane kao temelj HACCP sistema: Kako savremena rješenja unaprijeđuju sigurnost hrane.
Adisa Mušović, mr. biologije – mikrobiologije „Inspekt RGH“ d.o.o. govorila je o temi histamin u ribi i proizvodima od ribe – porijeklo, prisustvo i značaj redovnih kontrola.
Minela Kamenjaković, magistra primijenjene hemije uposlenica kompanije „Multilab“ d.o.o., održala je predavanje na temu „Zdravlje i teški metali: Šta se to skriva u našoj hrani“?
Selmir Velić, dr. vet. med., magistar jedinstvenog zdravlja i glavni kantonalni veterinarski inspektor govorio je o izazovima današnjice u kontektu antimikrobne rezistencije i sigurnosti hrane.
Haris Poturković, stručnjak za GS1 sistem GS1 BiH govorio je o ulozi GS1 standarda u praćenju i kontroli sigurnosti hrane. (Economik Advisor)