SARAJEVO – Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, čiji je cilj afirmacija domaće turističke ponude i pontencijala, biće održan od 24. do 26. oktobra, u organizaciji Kantonalnog javnog preduzeća Centar Skenderija. Tema ovogodišnje, 40. manifestacije biće gastro turizam, a organizator je uspostavio saradnju sa Udruženjima kuhara i barmena na pripremanju raznovrsnih programskih sadržaja.

Ovaj festival turizma, u vrijeme sve većeg interesa za turističke potencijale ovog dijela Evrope, okuplja turističku ponudu BiH i pozicionira njeno mjesto u Evropi, izjavio je direktor JKP Centar Skenderija Amer Kapo. Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine su promijenili koncept, tako da to nije samo sajamska manifestacija, gdje se predstavljaju turističke agencije i turistička berza, već je sarajevski festival, koji je spoj umjetnosti, kulture i turizma. -Trudimo se da iz godine u godinu nadograđujemo Sajam turizma. Na sajmu će biti prezentovane strane i domaće turističke ponude, zatim održana predavanja, promocije modne revije i kulturno-umjetnički program, koji će turistički radnici ponuditi široj publici, rekao je Kapo. Najavio je da organizatori tokom sajma pripremaju veliko iznenađenje, koje će se 26. oktobra održati na platou Skenderije, a radi se o obaranju Ginisovog rekorda u serviranju 13.000 palačinaka.Predstavnici udruženja kuhara i barmena Nermin Hodžić i Edis Duvnjak najavili su da će tokom sajma, 24. i 25. oktobra, biti održan i Initernacionalni kup kuhara i poslastičara, te Internacionalni kup barmena, kao i „oživljavanje” starog jelovnika u jednom od sarajevskih hotela. U segmentu stručnog programa, 25. oktobra u prostoru Doma mladih biće organizovana Prva stručna regionalna konferencija o bh. turizmu, na kojoj će učestvovati renomirani profesori iz BiH i regiona, te predstavnici institucija i uspješni turistički radnici. (PK USK-a)