BIHAĆ – „Hrana nije otpad!“ – projekt je kojeg od početka maja implementira Turistički klaster „Una – Sana“ i Centar za promociju civilnog društva a financijski podržava Švedska. S tim u vezi, Turistički klaster „Una-Sana“ svojim je članicama upriličio radionicu na kojoj su upoznati s osnovnim ciljem projekta – smanjiti restoranski otpad od hrane budući da nemamo razrađen sustav upravljanja odlaganjem biorazgradivog otpada i podizanja svijesti građana i nadležnih institucija za rješavanje pitanja otpada ove vrste.

Centar za promociju civilnog društva podržao je projekt „Hrana nije otpad“ u sklopu šireg projekta „Misli o prirodi“. Svrha projekta je pridonijeti razvoju održivog i ekološki orijentiranog turizma u Nacionalnom parku „Una“ kako bi sačuvali prirodno naslijeđe te smanjili utjecaj na okoliš kojeg izaziva turizam kao jedan od važnih ekonomskih grana. -Cilj projekta je da naše članove, odnosno, hotelijere i vlasnike restorana potaknemo na borbu protiv generiranja otpada od hrane i da ih usmjerimo na održivo poslovanje. Ova radionica je pružila našim članovima, odnosno, hotelijerima i restoranima da smanje otpad od hrane. Ustvari, pružila im je praktične metode kako smanjiti otpad od hrane u ugostiteljskom sektoru, kaže Elvira Fileković, sekretar Turističkog klastera „Una-Sana“. Otpad od hrane nemoguće je eliminirati i u najvećoj mogućoj mjeri on se nastoji smanjiti. U Turisičkom klasteru „Una-Sana“ žele ga odgovarajuće odložiti s čime su ovom prilikom upoznati hotelijeri i vlasnici restorana. -Smatramo da je već krajnje vrijeme bilo da se taj otpad na neki način sortira i da se kvalitetno, odnosno, da se deponira i da se iskoristi u druge svrhe jer je šteta da se to trenutno ovako zbrinjava, sve na jednu hrpu bez ikakvog daljnjeg recikliranja. Što se tiče tog organskog otpada, njega doista ima dosta kao i u svakom kućanstvu, primijetimo doista koliko je tog otpada iz blagovaonice, to sad možete zamisliti koliko je toga u jednoj blagovaonici jednog restorana ili jednog hotela, kaže hotelijerka Ada Lipovača.

Svakako, ovim projektom u Turističkom klasteru „Una-Sana“ našim sugrađanima žele podići svijest o opasnostima koje izaziva otpad od hrane. Budući da projekt „Hrana nije otpad“ ima ekološki, željeli su da on poprimi i ekonomski aspekt, da članicama klastera bude isplativ i da im olakša zbrinjavanje otpada od hrane. -Budući da na razini države nije riješeno to pitanje biorazgradivog otpada, mi ćemo nastojati smanjiti otpad. Bilo da ga neki hotelijeri koji imaju svoje vrtove i koriste iz svog uzgoja, nastojat ćemo da ih potaknemo da kompostiraju jedan dio otpada, nastojat ćemo da uključimo i neke druge organizacije, bilo da ide kroz doniranje hrane mada je i to zakonski komplicirano kod nas, kaže Elvira Fileković, sekretar Turističkog klastera „Una-Sana“. Uposleni u ugostiteljstvu  potpuno podržavaju ovaj projekt kojim će i sebi olakšati zbrinjavanje organskog otpada, nešto novo naučiti a, kako kažu, žele kreirati i novu vrijednost i time dati doprinos njegovom kvalitetnijem odlaganju. Samir TULIĆ