Uskoro započinje izgradnja kolektora otpadnih voda

BOSANSKI PETROVAC – Nakon nedavno novoizgrađene gradske kanalizacione mreže u Bosanskom Petrovcu u dužini osamnaest kilometara, u skorije vrijeme trebala bi otpočeti izgradnja kolektora otpadnih voda za šta je Općinska uprava po drugi put raspisala tender za odabir izvođača radova koji će otpočeti u ovoj godini. Ovim će problem kanalizacione mreže i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda biti dugotrajno i kvalitetno riješen, smatraju u Općinskoj upravi Bosanskog Petrovca.

Prečistač otpadnih voda

Izgrađena gradska kanalizaciona mreža u istočnom dijelu Bosanskog Petrovca sa sistemom za odvodnju oborinskih voda i glavnim gradskim prečistačem otpadnih voda čija bi izgradnja trebala uskoro otpočeti u rejonu Revenika, najznačajniji je kapitalni ekološki projekt u ovoj općini. U realizaciju je već utrošeno nekoliko miliona KM a za izgradnju gradskog prečistača otpadnih voda nedavno je raspisan tender. -Tender traje mjesec i po dana i već nekoliko renomiranih firmi koje nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz inozemstva, preuzele su dokumentaciju i očekujemo u skorije vrijeme početak izgradnje glavnog prečistača otpadnih voda. Trebalo bi to biti u ovoj godini. Vrijednost radova je nekoliko miliona maraka i bit će to novo zapošljavanje, kaže Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac. Izgradnjom kolektora posao bi trebalo dobiti desetak radnika a trebao bi biti izgrađen do kraja naredne godine, ističe načelnik Hujić. U toku je i priključenje građana na novoizgrađenu kanalizacionu mrežu. U cjelokupan projekt izgradnje gradske kanalizacione mreže i kolektora otpadnih voda bit će uloženo više od pet miliona maraka. -Mi smo dobili 800.000,00 eura od Side – Švedske razvojne agencije što je nedavno potvrdio i švedski ambasador u BiH. To nije mali iznos, a ostatak sredstava osiguran je kreditnom linijom, kaže načelnik Hujić.

20 stanova za socijalno ugrožene

Među infrastrukturnim projektima bosanskopetrovačke općine svakako je i izgradnja druge stambene zgrade za smještaj socijalno ugroženih građana koji bi trebali useliti u dvadeset stanova. -Mi smo prije dvije godine otvorili prvu stambenu zgradu za socijalno zbrinjavanje u vlasništvu Općine, sa šest stanova u kojima žive socijalno ugroženi građani. A druga stambena zgrada, čija je izgradnja u toku, trebala bi biti izgrađena i useljena do kraja godine. Vrijednost je oko 1.000.000,00 KM i to je prava stvar, kaže općinski načelnik Zlatko Hujić.  U Bosanskom Petrovcu se, kako kaže načelnik, kao u malo kojoj općini USK-a mnogo učinilo na polju zbrinjavanja socijalno ugroženih građana. Uloženo je milion i po maraka. Korisnici stanova u novoizgrađenoj zgradi u vlasništvu Općine, već su poznati. Ističe kako je zadovoljan stanarima već izgrađene stambene zgrade u koju su nedavno uselili jer znaju to cijeniti i uredno ih održavaju. Sredstva su osigurali UNHCR, Europska banka, Hilfswerk Austrija i dijelom Općinska uprava iz kreditnih sredstava, a izgradnja ove nove zgrade koštat će milion KM. Samir TULIĆ