MUP USK formirao Komisiju za kaznene bodove

BIHAĆ – U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona otpočela je s radom Komisija za kaznene bodove koju je formiralo Ministarstvo kako bi educirali vozače koji su saobraćjnim prekršajima prikupili sedam kaznenih bodova, da ubuduće ne čine prekršaje, kako se nebi doveli u situaciju da im bude oduzeta vozačka dozvola.

Ukazati na greške

Na osnovu Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK-a formiralo je Komisiju za kaznene bodove koju će činiti policijski službenik-predsjednik komisije, pedagog, psiholog te licencirani predavač teoretske nastave. Osam vozača s prikupljenih sedam kaznenih bodova u počinjenim saobraćajnim prekršajima, će u Centru za edukaciju MUP-a pohađati teoretsku nastavu o posljedicama nepoznavanja i nepoštivanja saobraćajnih propisa na cestama. -Imenovali smo komisiju koja će već danas otpočeti s obukom vozača koji su počinili saobraćajne prekršaje i prikupili sedam kaznenih bodova. Takve osobe će pohađati ponovnu obuku i bit će im ukazano na njihove greške kako ih više nebi ponavljali, kaže Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova USK-a. Kandidati će pohađati nastavu o posljedicama saobraćajnih nezgoda i saobraćajnim propisima a pedagog će s vozačima razgovarati o razlozima i uzrocima koji su doveli do oduzimanja vozačke dozvole. -Vozače koji su počinili saobraćajne prekršaje na predavanje upućuju nadležni odsjeci za administraciju i ukoliko se vozač ne odazove na predavanje, rješenjem mu se privremeno oduzima vozačka dozvola. Vraća mu se tek nakon što vozač odsluša predavanja, o čemu mu se izdaje i potvrda o odslušanom predavanju, kaže Omer Tahirović, inspektor Uprave policije u Odsjeku za edukaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Preventivno djelovati 

Vozači koji su činjenjem saobraćajnih prekršaja prikupili sedam i više kaznenih bodova tokom obuke pohađat će dvadeset i četiri nastavna sata, od čega dvanaest sati propise o saobraćaju, osam sati grupna radionica, te četiri, posljedice saobraćajnih nezgoda. Ministar unutrašnjih poslova Anel Ramić je naglasio kako su pokazatelji polugodišnjeg izvještaja o stanju sigurnosti saobraćaja dobri a ukazuju na manji broj saobraćajnih nezgoda s manjim brojem poginulih i povrijeđenih osoba, obaveza MUP-a je da formira ovu komisiju kako bi se na vozače preventivno i odgojno djelovalo da više ne krše saobraćajne propise i tako vlastitim ponašanjem utiču na viši stepen sigurnosti saobraćaja. Samir TULIĆ