Obogaćivanje postojeće i kreiranje nove turističke ponude

BIHAĆ – Iako je prošlo tek mjesec dana otkako je WWF Adria u sklopu svoga projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ dodijelila grant-sredstva privrednim društvima i udruženjima koja djeluju u ili oko Nacionalnog parka Una, već su vidljivi prvi rezultati provedbe tih projekata. Grantovi su bili vezani za kreiranje nove i obogaćivnje već postojeće turističke ponude.

Grant od 1.500 do 3.000 eura

Namjera „WWF-a“ bila je potaknuti poboljšanje kvalitete života lokalne zajednice te inicirati one privredne djelatnosti koje će biti generator napretka, razvoja i podrške za daljnji rad u zaštićenom području. -U okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, terenski projekt Una, dodijeljeno je dvanaest grantova privrednim društvima, sportskim udruženjima, rafting-agencijama i udruženjima s područja gradas Bihaća i Nacionalnog parka Una, kaže  Zrinka Delić, predstavnica WWF Adria i predsjednica Turističkog klastera Una. Riječ je o grant – sredstvima u iznosu od 1.500 do 3.000 eura koja su dobili pravnice Aida Ramić i Elvira Fileković, koje predstavljaju Udruženje Centar za održivi razvoj – COR, za pisanje projekata, devet projekata od devet napisanih odobreno je za financiranje, pet je projekata za male grantove WWF Adrije i svi su odobreni. Mali grant dobio je Zoran Radošević, vlasnik etno-sela „Čardaklije“ iz Bosanskog Petrovca. Bosiljka Marčeta iz Martin Broda još je jedna članica Turističkog klastera Una koja je aplicirala za grant kojim će brendirati svoje poljoprivredne proizvode koje prodaje na jednom od tri eko-štanda koja je u Martin Brodu osigurao WWF Adrija kroz projekt „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ kojeg financira Švedska razvojna agencija „Sida“.

Jačanje konkurentnosti

S ciljem unapređenja turističke ponude kroz djelatnost kojom se bavi, grant-sredstva u iznosu 2.700 eura ili 5.400 KM je dobila i Emira Vuković iz Bihaća koja proizvodi organski uzgojene poljoprivredne proizvode. -Uključili smo se u Turistički klaster Una iz razloga što su WWF i Turistički klaster Una prepoznali našu organsku proizvodnju. Mi ćemo paraleno raditi za vrijeme trajanja školske godine edukaciju djece na našoj farmi i iz tog razloga smo i dobili grant, a u vrijeme školskog raspusta svoje organski uzgojene proizvode plasirat ćemo članovima Klastera Una. Bespovratna sredstva WWF-a i Turističkog klastera Una uložit ćemo u nabavku i ishranu stočnog fonda te za izmirenje troškova edukacije djece od predškolskog uzrasta do petoga razreda osnovne škole, kaže Emira Vuković iz Bihaća. Emira i njen suprug Halid će grant-sredstva utrošiti u nabavku i ishranu stočnog fonda te troškove edukacije djece. Sva grant-sredstva dodjeljena su u svrhu obogaćivanja turističke ponude i stvaranja novih turističkih proizvoda koji su nam itekako potrebni, a koji će obogatiti turističku ponudu grada Bihaća, Nacionalnog parka i cijele regije, ističe Delić. -Iznimno je bitno da se zajedno umrežavamo jer je to jedan od razloga zašto je Turistički klaster Una osnovan, da budemo jači, da jačamo svoju konkurentnost, da budemo prepoznatljivi i kroz ovaj projekt i kroz sve aktivnosti klastera koje se planiraju za naredni period. Idemo prema tom cilju, kaže Zrnika Delić, predsjednica Turističkog klastera Una i predstavnica WWF-a – „Zaštićenih područja za prirodu i ljude“.

Prepoznatljiv brend

U Turističkom klasteru Una žele da Nacionalni park Una, Krajina i Bihać postanu prepoznatljiv brend a ne tek mala udaljena tačka na turističkoj karti. -Želimo ojačati ono što imamo i to predstaviti svijetu i posjetiocima, kaže Zrinka Delić, predsjednica Turističkog klastera Una. Samir TULIĆ