Rezultati vrijedni svake pažnje

VELIKA KLADUŠA – Velikokladuški Odbojkaški klub klub invalida (OKI) „Panda“ obilježio je tokom minulog vikenda deset godina postojanja i rada. Na upriličenoj prigodnoj svečanosti okupili su se članovi kluba, oni koji su pomagali klub i njegovi prijatelji, predstavnici Općinskog vijeća i drugi, a među gostima je bio i Jusuf Balčinović, predsjednik Udruženja Amputiraca USK-a.

Odbojkaški klub invalida „Panda“ osnovalo je 2006. godine Udruženje „Amputirac“, također iz Velike Kladuše sa ciljem rehabilitacije osoba sa invaliditetom, njihovog međusobnog povezivanja, te skretanja pažnje lokalne i šire društvene zajednice na potrebe ove populacije. Inicijator osnivanja kako Udruženja tako i Odbojkaškog kluba invalida bio je Nisvet Purić, aktuelni predsjednik.

Već godinu dana nakon osnivanja OKI „Panda“ je u Velikoj Kladuši organizirao prvi međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, a potom je klub učestvovao na više domaćih i međunarodnih turnira ove vrste. Na obilježavanju ovog vrijednog uspjeha svima koji su tomu doprinijeli i pomogli, dodijeljene su Zahvalnice i Priznanja, te Plakete. Sadašnjim i bivšim članovima kluba dodijeljene su Srebrene i Zlatne medalje. Ostvareni rezultati u proteklih deset godina su takvi da zaslužuju znatno veću pažnju i podršku od one koju trenutno imaju, naročito od strane lokalne zajednice. Inače, na području USK-a osim OKI „Panda“ u Bužimu djeluje klub sjedeće odbojke. OKI „Panda“ Velika Kladuša trenutno ima 13 aktivnih članova, a treninzi se održavaju tri puta sedmično. E. Š.