Premijer Rošić izbjegava primijeniti zakon, neću da budem dio te „priče“!

BIHAĆ – Premijer Husein Rošić tri mjeseca ne stavlja na dnevni red tačku o usklađivanju kantonalne esencijalne liste lijekova sa federalnom Odlukom o Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja – Vlasti USK-a šest godina izbjegavaju primijeniti zakon, krivične prijave protiv Hamdije Lipovače, i tadašnjeg ministra zdravstva Amira Murića. Zakon je tu jasan, ali ako ne bude političke volje da se stvari u krajiškom zdravstvu urede po zakonu, podnijeću ostavku-kaže aktuelni ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona Dženis Šabulić (SBB). Ističe kako sve zemlje u regiji imaju transparentan  i nemonopolistički sistem rada u zdravstvu, čemu teži kao ministar. Šabulić puna tri mjeseca čeka da premijer USK-a Husein Rošić na vladu stavi tačku o usklađivanju kantonalne esencijalne liste lijekova sa federalnom  Odlukom o Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja. Vlasti USK-a šest godina uspješno odolijevaju zakonu.

-Jedini smo kanton koji, sada je to jasno, izbjegava da uskladi svoju esencijalnu listu koja ima 120 lijekova „izabranih“ proizvođača sa  transparentnom federalnom listom od 989 lijekova. Protiv bivšeg premijera Hamdije  Lipovače i tadašnjeg minsitra zdravstva upućene su krivične prijave zbog ovoga, a ja kao ministar ne  želim da budem dio te „priče“, kaže Šabulić i dodaje kako ne zna razloge zbog čega je premijer Rošić „povukao ručnu“. Rošićev odgovor na službeno upućeno pitanje čekali smo uzaludno nekoliko dana. Njegov Ured za zakonodavstvo dao je još u oktobru prošle godine mišljenje  u kome se navodi pravni osnov za usklađivanje kantonalne sa federalnom esencijalnom listom lijekova. Dr. Nedžad Kečo, predsjednik Udruženja predstavnika stranih proizvođača lijekova u BiH, potvrđuje da su uputili krivične prijave protiv dvoje lica u izvršnoj vlasti USK-a zbog činjenja krivičnog djela u ovom segmentu. Dr. Kečo ističe da su ostali kantoni, među njima i „najjači“ Tuzlanski kanton, Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski uskladili liste lijekova. -USK je najrezistentniji jer, praktično, osam godina vlast u ovom kantonu pare osiguranika za lijekove, jer to nisu njihove budžetske pare, usmjerava nelagalno u nečije džepove. Premijer na ovaj način onemogućava građanima pravo na lijek, ili, drugim riječima, da budem narodski jasan, on postaje ljekar i terapeut i kaže koje će lijekove građani trošiti, umjesto da omogući građanima pristup svim lijekovima koji su regularno prijavljeni u BiH, objašnjava on i kaže da se radi o klasičnoj zloupotrebi ovlasti. Ministar zdravstva USK-a Dženis Šabulić ne krije da je zbog svojih stavova oko zakonskih rješenja u zdravstvu primijećen  kao remetilački faktor što mu, kako kaže, itekako odgovara. Dodaje na kraju kako iz SBB niko ne vrši na njega bilo kakav pritisak, osim da  radi transparentno i po zakonu.

Pravni osnov

Pravi osnov za donošenje Odluke o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja USK-a je, po mišljenju Ureda za zakonodavstvo Vlade USK-a član 8. Zakona o lijekovima FBiH, član 33. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, tačke VIII i  X Odluke o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH te u odredbi člana 6. Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade liste lijekova u FBiH, načina stavljanja i skidanja  lijekova sa listi lijekova, obavezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja, te proizvođača lijekova i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova. M. D.