Rasvjetljavanje kladuških zabluda

Kako je već primjećeno za većinu Teftera pokušavam predočiti zgodne „poveznice“ iz dijela poznatih osoba koje su na širim prostorima ostavile trajne pečate-tragove. U kontekstu naslova Teftera 345 čini mi se uputnim podsjetiti na dvije „poveznice-mosta“. Jedna je starijeg vakta (polovina 17. stoljeća) s područja Britanskih otoka, Engleske kao europske preteče-lučonoše u najznačajnijim civilizacijskim dostignućima. Poznati engleski državnik Oliver Cromwell (1599-1658) u nastupu na Drugom parlamentu, u predvečerje Engleske revolucije (skupni naziv za niz ideoloških, oružanih, kulturnih,… sukoba polovinom 17. stoljeća), rekao je po prilici: -I suviše ste vladali za ono malo „dobra“ koje ste donijeli. Idite, za ime Allaha, da vas naše oči nikada u parlamentu ne vide. Druga „poveznica“ koja dobro sliši aktuelnoj kladuškoj zbilji je parafrazirana izreka Dušana Pekića (1917-1997.) poznatog i priznatog književnika eks države, a glasi: -Ljudima se može lagati izvjesno vrijeme. Nekima se može lagati i izvjesno i sve vrijeme, ali sve ljude ili bar većinu nemoguće je lagati sve vrijeme. Iz moje „oktobaske povijesne sehare“ u kojoj je zabilježeno 100-njak događaja napomenuću samo neke od jubilarnih iz vakta višeparlamentarne demokratije, kao npr.: 25-godišnjicu preregistracije (Bihać, 31.10.1991.) „Agrokomerca“ u dioničko društvo sa vlasništvom 53-47% (dioničari-država), 20-godišnjica Prvog zasjedanja novoizabrane Skupštine USK-a (Bihać, 17.10.1996.) na kojem nije iz sigurnosnih razloga prisustvovalo šest poslanika (Jušić, Saračević, Purić, Komić, Šemić, Hozanović) iz redova DNZ-a, 15-godišnjica „proboja beha medijske blokade“ (beha sedmičnjak Dani, 19.10.2001.) o povredama Međunarodnog humanitarnog prava od strane pripadnika Armije BiH tokom Građanskog rata 1993/95. na području Cazinske krajine (106 optužbi protiv boraca Petog korpusa), 10-godišnjica okončanja agonije funkcionisanja Udruženja American Bosnian Association (ABA) koje je imalo ambicija obnavljanja sudskog postupka Fikretu Abdiću, 5-godišnjice „sumiranja“ višegodišnjih internet dijaloga između Kladuščana širom planete koji su rezultirali pojavom Koncepta Unaprijedmo Kladušu zajedno o kojem Kladuščani kukavički šute, trpe zablude generirajući nazadovanje Velike Kladuše.

Kako ocjeniti aktuelni mandat 2012-2016. na kladuškom tlu

Narodni izabranici Velike Kladuše dobili su certifikate i preuzimaju svoje nadležnosti. Sjetimo se kako je to obavljeno prije četiri godine (vrlo kredibilna komisija koja i nije vidjela sve ono najbitnije). Kako će biti ovog vakta i da li će javnost šta saznati, ostaje da se prati. Preliminarna saznanja i rezultati koji se mogu registrovati organoleptički i statističkim praćenjem nisu baš toliko poražavajući kako se to naslućivalo u situaciji kada pripravnik dođe na kormilo! Organoleptičkim usporedbama  u arhitektonsko prostornom ambijentu možemo zapaziti ohrabrajuće rezultate: dva završena pogona u funkciji na području Glavice i jedan kamenolom na području Sikirice (one oko kojih se vode sporovi neću spominjati), pri završetku dva respektabilna privredna objekta na području Trnova i jedan poslovno stambeni, dva potpuno završena objekta iz područja prometa i turizma (Hipermarket u Polju, građevinski materijali pod Pjeskanom, hotel „Vrata Bosne“ blizu centra Čaršije), proizvodni objekat na Brdu Hukića, ostale objekte na pordučju općine; 15-tak km moderniziranih puteva –mostova na više lokacija u Polju, Slapnici, Šiljkovači, Šmrekovcu, Zagradu,…; poboljšanje izgleda Gradskog stadiona Krajišnik uklanjanjem višedecenijskog rugla od ograde igrališta, pomakom u radovima na objektu Centra za kulturu, devastirani par dunuma poljoprivrednog zemljišta na području Šumatca: početak realizacije prve faze projekta regulacije i kanalizacije (Krvrkulja, Grabarska, Kladušnica), par objekata za kolektivno stanovanje (oko 150 stambenih jedinica), prekrivanja stambenih jedinica,… Ukupna ulaganja u navedena ostvarenja procjenjuju se na oko 15-tak miliona KM, od čega javne investicije oko 6,2 miliona KM.

Među nevidljiva, ali veoma primjetna ostvarenja proteklog mandatnog perioda na području Velike Kladuše mogli smo registrovati: pojavu Koncepta Unaprijedimo Kladušu zajedno kao „otvorenu knjigu“ za sve pozitivne ideje koje snažno promovišu i implementiraju autentični kladuški interes u sintagmi „pravedno napredno građansko kladuško društvo“ sa podrškom Biltena za društvena kretanja; dinamičniju kulturnu razmjenu sa okruženjem; konsolidaciju i stabilizaciju budžeta; primjetno poboljšanje u području zapošljavanja i socijalne osjetljivosti; veoma nepovoljna kretanja u demografiji (smanjenje broja stanovnika oko jedne hiljade na godišnjem nivou); nastanak dvije političke stranke i respektabilne Nezavisne liste Pokrenimo Kladušu; veoma značajni izbori u Islamskoj  zajednici; pomaci oko višegodišnje ideje na izgradnje Islamskog kulturnog centra; mršava ostvarenja u djelovanjima mjesnih zajednica, civilnih udruženja,… Posebno treba napomenuti organoleptički nevidljiva, ali izrazito primjetna ostvarenja na području nakaradne mitomanije. Veoma dragocjeno iskustvo kako se poboljšanja mjesne infrastrukture mogu ostvarivati i bez stranaka i lokalne vlasti (npr. Begluk i drugi) kada to građani zaista žele, čime se otvaraju novi vidici građanskog aktivizma i prilično relavitiziraju hvalospjevi stranačkih elita. Posrnuća oko projekta Agrofeniks u Šumatcu i rezultati izbora, preciznije manje od pola dobivenih glasova za načelnika su činjenice o kojima je još rano definitivno prosuđivati. Važnije postignuće odlazećeg načelnika jeste što se uspio oduprijeti partikularnim utjecajima, dominaciji osoba iz sjene, pobjeći ispod šinjela Fikreta Abdića! Za samo jedan mandat uspio je ono što DNZ nije imao hrabrosti, volje, umijeća proteklih pet mandata (tri dvogodišnja i dva četverogodišnja). Sve u svoje vrijeme, stara je uzrečnica koju treba imati u vidu!

Kladuščani i medijski bubnjari

Velika Kladuša u beha  imaginariju od 1980-tih godina minulog stoljeća slovi kao veoma čudna sredina, a Kladuščani kao čeljad za svakojake igre. Od tog vakta do današnjih dana puno se toga promjenilo, ali pjenušavost i slinavost, kako kod medijskih bubnjara tako i pojedinih Kladuščana nikako da zamijeni veći profesionalizam, stručnost i odgovornost. U mandatu 2012-2016. mogli smo svjedočiti medijskoj zainteresovanosti oko izbora najmlađeg odnosno najstarijeg načelnika, bla,bla,… i masovnijeg oduševljenja Kladuščana sklonih opjevavanjima. Vrlo malo prostora, gotovo ništa, imali su „odmjereniji“ Kladuščani koji svoja stanovišta baziraju na vlastitim uvjerenjima kao rezultatima nepristrasnih praćenja i analiziranja kladuških (ne)prilika. Male pomake mogli smo primjetiti u jesen 2016., posebno od javnih servisa (npr. Federalna TV kada u emisiji „Mreža“ nema vječitih kladuških govornika na temu „pomirenja“ koji očito te procese usporavaju, ili ih ignorišu). Posebno su za cijeniti polujavne izjave nekih od kandidata za načelnika koji su kazivali ida im ne trebaju podrške onih koji generiraju „podjele i svađe“ Kladuščana. Javni „oprost“ koji se mogao čuti sa pozornice u Šumatcu koncem septrmbra 2016. doimao bi se mnogo uvjerljivije i poštenije da je ponuđen-zatražen obostrano. Veliko je pitanje tko kome i šta treba i-ili može oprostiti? Zablude/misconception shvaćene kao nesklad između predodžbi o Velikoj Kladuši, Kladuščanima, mitovima, pripadnicima elita, vjerskim uvjerenjima,… i stvarnog stanja u bajkovitoj Čaršiji se nastavljaju. Nadam se da Tefter pridonosi da se  sumnjive interpretacije, pogledi i mišljenja na klimavim osnovama-pogrešnim činjenicama sagledavaju sa više strana i više perspektiva. Onima koji sumnjiče i-ili su u dvojbama preporučujem još jedno čitanje, možda štogod dokuče, i –ili da svoju hrabrost javno prezentuju vjerodostojnim činjenicama pa da vidimo kako stvari stoje. Sitne provokacije i zadirkivanja malo su od pomoći sem polujavnog manifestiranja primitivizma na koji sam apsulutno imun! Onima koji bi odmjeravali mu.a preporučujem da nađu svoje vršnjake! Velika Kladuša 07.11.2016. ramoh45.07@hotmail.com