GOLUBIĆKO POLJE – Poljoprivredni zavod USK-a u saradnji s institutima za oplemenjivanje bilja, te kukuruz, ratarstvo i povrtlarstvo iz Zagreba, Daruvara, Zemun Polja, Novog Sada, Banja Luke i Gradiške, upriličio je u Golubićkom polju kod Bihaća već tradicionalnu manifestaciju „Dani polja kukuruza“. Tom prilikom poljoprivrednicima su predstavljene karakteristike čak pedeset hibrida kukuruza četiri sjemenske kuće i ukazano na agro-tehničke mjere kao značaj stabilnosti proizvodnje u ovim vremenskim prilikama i evidentnim klimatskim promjenama.

Paleta hibrida

Predstavnicima sjemenskih kuća i proizvođača zaštitnih sredstava, te poljoprivrednih proizvođača na oglednoj parceli obratili su se u ime Poljoprivrednog zavoda USK-a direktor Edhem Hodžić, a kao predstavnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Davor Šimić. Potom se pristupilo obilasku oglednih primjeraka hibrida kukuruza i predstavljanju njihovih karakteristika.

SONY DSC

– Za ovu godinu smo ovdje postavili i pripremili malo širu paletu naših hibrida kako bi vam pokazali nove hibride koji su skoro selekcionisani u BC Institutu u Zagrebu i s njima one hibride koji su već tradicionalno prisutni poput Pajdaša, BC 408 B itd., hibrida koji su već tradicionalno zastupljani u strukturi sjetve na ovom području, ali i oni hibridi koji su neka budućnost i nešto što BC Institut Zagreb nudi za neki naredni period, kaže Siniša Srdić, promoter BC Instituta Zagreb za Bosnu i Hercegovinu. Ovogodišnji „Dani polja kukuruza“ upriličeni su na oglednoj parceli Hamdije Durakovića, saradnika Poljoprivrednog zavoda i dugogodišnjeg poljoprivrednika koji je zasijao pedeset različitih sorata hibrida kukuruza.

– Unesene su sve agrotehničke mjere. Najviše se sije kukuruz Pajdaš, BC 408 i 418, Zp i NS. Svi su dobri i kvalitetni na ovom polju. Ko uzgaja junad za tov je najbolji hibrid Pajdaš, BC 418, Zp 600 te NS 444 hibrid kukuruza, a oni koji uzgajaju perad hibrid Zlatko 462 i 434, kaže Hamdija Duraković, saradnik Poljoprivrednog zavoda USK-a.

SONY DSC

Hamdija ove godine očekuje stopostotne prinose jer su vremenske prilike bile povoljne čemu su doprinijele obilne količine padavina i vlage. U kolekciji hibrida, za razliku od proteklih godina, su oni novijeg datuma koji su već na sortnoj listi ili na nju trebaju biti uvršteni i kao takvi pobuđuju veliki interes poljoprivrednih proizvođača.

– Mi agrotehničkim mjerama i širokom lepezom hibrida koji imaju različita proizvodna svojstva možemo na neki način preporučiti našim poljoprivrednim proizvođačima s aspekta ovakvih praktičnih pokusa šta je to za njih dobro u kontekstu njihovih očekivanja nekih od hibrida, kaže Edhem Hodžić, direktor Poljoprivrednog zavoda USK-a. Svi hibridi su dobri ukoliko se provedu kvalitetne agrotehničke mjere, smatra Hodžić i dodaje da je dobar svaki hibrid koji opravda troškove poljoprivrednog proizvođača i na neki način generira dobre prinose i prihode.

S.TULIĆ

SONY DSC