Kada svako šuti, i oni koji su znali govoriti, zaborave
U borbi da se zaustavi ovaj proces koji nas sve unazađuje, mladi u našem gradu ponovo su odlučili biti katalizatori promjenama.
Naime, srednjoškolci, članovi Lokalnog tima Velika Kladuša Asocijacije srednjoškolaca u BiH, čvrsto su lupili šakom o stol, i rekli: „Dosta! Vrijeme je da i naši vršnjaci dobiju priliku da rade na sebi. Na kulturi. Na općem stanju naše zajednice.“
Njihov najnoviji projekat malo je nazvati običnim „Debatnim klubom“, jer, kako kažu, „Cilj nam je da u društvu napokon počnemo ozbiljno razgovarati, a kad već razgovaramo, da se naučimo izražavati.“
Svi oni koji se osjećaju potisnuto (ali i drugi) u ovom društvu – kao da nemaju snagu da pronađu svoj glas, ili se ne znaju izboriti za svoju priliku da ga puste, upravo ovdje će imati priliku da se oslobode, porade na svom samopouzdanju, svakodnevnom vokabularu, sposobnostima javnog govora, prezentiranja, ili jednostavno razgovora s ostalim ljudima.
Debatni klub je izvrsna prilika za mlade da upoznaju nove ljude, ali i sebe. Debatni klub može da bude vaše sigurno mjesto podrške, savjeta, i zabave – jer sve rade za sebe: srednjoškolci za srednjoškolce.
„Vjerujemo da možemo promijeniti ovaj ustaljeni mentalitet da mladi ne znaju šta i kako, kada reći. Mi znamo šta. Mi znamo kako. A ovo je naše kada.“, poručuju nam iz Lokalnog tima ASuBiH-a.
Što se tiče samog rada Debatnog kluba, plan je sljedeći:
Sastanak u prostorijama Gimnazije najmanje jednom sedmično, gdje će se isprva raditi na upoznavanju sa članovima, njihovim stavovima, te pojmovima debate, argumentiranja, javnog govora. Nakon toga, prelazak na rad na sposobnostima govora, pobjeđivanju treme, i svakodnevnom vokabularu.
Pošto je projekat u potpunosti vođen srednjoškolcima, plan i program će se osnivati na principu dogovora, i potrebe.
Javno pozivamo sve zainteresirane da ispune prijavu koju mogu pronaći na Facebook stranici Lokalnog tima Velika Kladuša, a za sve dodatne informacije se također možete obratiti članovima tima putem stranice.
Rok za prijavu je 25.09.2016.god., a o svim novostima ćete biti obaviješteni na pomenutoj facebook stranici.

Svi srednjoškolci su dobrodošli!!
P.S.
Učešće gimnazijalaca će biti službeno evidentirano, s obzirom da je Klub legitimno organiziran, i smatra se „unutarškolskom“ vannastavnom aktivnošću, za ostale škole, u slučaju većeg interesa, će biti obezbijeđeno isto.
Link officialne stranice: https://www.facebook.com/Lokalni-tim-Velika-Kladusa-Asocijacija-Srednjoskolaca-u-BiH-1095983533759243/