Načelnik ne mari za probleme osoba sa invaliditetom

VELIKA KLADUŠA – Ovo je već treća priča kojom ukazujemo na problematiku invalidnih osoba u Velikoj Kladuši. Nedavno smo pokazali sve arhitektonske barije u gradu te skrenuli pažnju da su najveće barijere u glavama općinskih zvaničnika koji nisu ništa poduzeli na provedbi zakonskih propisa u gradu a za što je prošao ostavljeni rok od pet godina. Više o tom prilogu ovdje!Fišića most (7)

Razlozi za treću priču povezani su sa prvom koju smo objavili 10. aprila 2014. godine a tiče se stopostotnih invalidnih osoba u kolicima koje se ne mogu kretati od svoje kuće do grada i obrnuto, što se može pogledati ovdje!.Fišića most (5)

Danas, dvije godine kasnije, situacija se nije popravila, već bitno pogoršala budući da vlasti nisu baš ništa poduzele da riješe ovaj gorući problem u svom gradu. Upravo zbog sramnog odnosa vlasti kojoj nije stalo do njenih sugrađana u kolicima, pozvao nas je Hasan Pajo – Mujkić iz Fišića Klanca i njegov kolega Samir Šehić, iz Širokog potoka u Trnovima, oba u invalidskim kolicima, te nam pokazali Fišića most preko kojega je gotovo nemoguće prelaziti. Odgovorni za funkcionisanje u Mjesnoj zajednici Velika Kladuša, poduzeli su niz aktivnosti prema Općini na koje su se odgovorni oglušili, a sve što bi trebalo, da se barem privremeno riješi problem prelaska preko mosta, za četvoricu Kladuščana u kolicima sa ovog područja, jest nabavka nekoliko običnih fosni. Ovakav problem na lokaciji Fišića most, samo potvrđuje ubrzano velikokladuško nazadovanje kojemu kumuje aktuelna vlast.FIŠIĆA MOST

Pored problema prelaska preko mosta kojeg, pored velikog broja mještana Trnova i okolnih naselja, koriste i drugi građani, a nekada je pored mosta egzistirala i Gradska pijaca, tu su i drugi problemi, opet oni kojima kumuje aktuelna vlast. Ova lokacija koja bi trebala biti velikokladuško izletište, postalo je smetlište i to najopasnijih vrsta životinjskog otpada, leglo pasa lutalica i mjesto zaraze. O zapuštenim putevima da i ne govorimo. Kad su putevi u pitanju, invalidi osuđuju općinsko učešće u gradnji puta i asfalta do kuće načelnikovog savjetnika Enesa Halilovića, zanemarujući pri tom ovu ranjivu kategoriju građana. Da sve bude u stilu sistemskog nazadovanja Velike Kladuše, obilno se trude i njeni neodgovorni građani koji na ovoj lokaciji ostavljaju sve vrste smeća a ono najopasnije, unutrašnje organe životinja, bacaju pored vode ili u vodu. Ovakvo smeće privlači pse pa četiri invalida u kolicima, pored svega imaju problem sa psima, lošim putevima i nesnošljivim smradom. Ovo što građani čine, sasvim sigurno će nastaviti jer ih u tomu niko ne sprečava. Bilo bi svakako zanimljivo čuti šta to rade brojne inspekcije u gradu, šta rade komunalni redari, šta rade komunalci i policajci. Za sve ovo ne postoji nikakvo opravdanje, već odgovornost vlasti koji se brinu isključivo o sebi i svom ličnom interesu te o invalidima ne misle niti za njih imaju vremena. -Sit gladnog ne razumije, reče jedan od invalida u kolicima te dodaje kako su invalidi već duže vrijeme na margini interesa općinske vlasti Velike Kladuše. Fišića most (1)

Nakon što su nam Hasan zv. Pajo i Samir pokazali sve barijere sa kojima se susreću svaki dan, Hasan nam je u Redakciju uoči objave ovog priloga poslao poruku kako tokom dana nije mogao preći preko Fišića mosta. Ova činjenica nas je opredijelila da sami, bez znanja invalida i rukovodstva Mjesne zajednice, pozovemo humane i dobre ljude da pomognu ovim invalidima nabavkom potrebnih fosni koje bi privremeno riješile ovaj (ne)riješiv problem, zapravo problem kojeg vlasti Velike Kladuše na čelu sa Edinom Behrićem neće da riješe.Fišića most (3)

Nekoliko mještana koje su prolazile mostom dok smo radili ovaj prilog kazali su kako su zaboravljeni i odsječeni od ostatka grada iako im je on stalno pred očima. Loše putne komunikacije im otežavaju obavljanje svakodnevnih poslova, a uslijed kišnih dana kad poplavi most, put do grada postaje gotovo nemoguća misija. Neki čak kažu kako su na smrad već navikli. Pripremio i zabilježio: Esad ŠABANAGIĆ