Vrijeme je da se svi raspoloživi potencijali stave u funkciju razvoja

BIHAĆ – Nakon što je u junu posjetio Privrednu komoru USK-a i s njenim rukovodstvom razgovarao o pripremama za održavanje ekološkog sajma „EKOBIS“ u Bihaću, od 8. do 11. septembra, ministar privrede u Vladi USK-a Asmir Crnkić istaknuo je kako Privredna komora USK-a ima dugu tradiciju postojanja koju treba cijeniti, a poseban doprinos Komora daje u organizaciji EKOBIS-a koji se održava već četrnaest godina.

Nova tržišta

-I ove godine Vlada USK-a će posredstvom resornoga ministarstva financijski podržati ovu sajamsku manifestaciju. Svaki sajam doprinosi povećanju razmjene roba i otvaranju novih tržišta. EKOBIS od samoga početka ima ambiciju postati glavni sajam čija je platforma utemeljena na eko-principima, održivom razvoju i zdravom životu. Većina ekonomista upravo tvrdi kako budućnost leži u novim tehnologijama, startupovima, inovacijama, cirkularnoj i zelenoj ekonomiji, kreativnoj industriji. Mislim da EKOBIS promovira upravo takav put i da se u tome i dijelom uspjelo. Međutim, i u narednom periodu treba raditi na jačanju sajma. Kad je u pitanju misija Komore, moramo vidjeti kako da Komora značajnije pomogne našim privrednicima da dopru do novih tržišta, da dođemo do velikih i kvalitetnih investitora. Prijeka je potreba tražiti načina da povećamo zaposlenost. Ove godine, EKOBIS je sadržajno posvećen „o(p)stanku“ odnosno gorućem problemu odliva mladih u inozemstvo što je odraz upravo velike nezaposlenosti, ističe Crnkić. U tom kontekstu, ministar je sugerirao Nihadu Šušnjaru, generalnom sekretaru, v.d. predsjednika PK USK-a da se Komora značajnije angažira na prezentaciji mogućnosti koje pruža Sarajevo Bussines forum.

Bileteralni poslovni sastanci

-Na tom najznačajnijem privrednom događaju u regionu održavaju se bileteralni poslovni sastanci domaćih/regionalnih kompanija s potencijalnim investitorima iz cijeloga svijeta. U posljednjih nekoliko godina, kako se SBF održava, krajiški poduzetnici nisu sudjelovali. Moramo vidjeti zašto? Ne mogu prihvatiti tezu da su naši poduzetnici bez novih poslovnih ideja. Možda im samo treba pomoći prilikom izrade projekata gdje je nužno poznavati određenu metodologiju i standarde. S druge strane, Privredna komora USK-a mora dati svoj doprinos i kod izrade određenih zakonskih propisa. U pripremi je nacrt Zakona o turizmu i organizaciji turističkih zajednica. Ja ih molim da uzmu učešće i daju svoj doprinos u ovom procesu. Vrijeme je da se svi raspoloživi potencijali stave u funkciju razvoja i da djelujemo zajedno, koordinirano i strateški, poručio je ministar privrede Asmir Crnkić. Samir TULIĆ