U prisustvu čelnih ljudi Delegacije EU u BiH, Vlade USK-a i grada Bihaća, danas je svečano otvorena Laboratorija za kontrolu kvalitete meda i Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica pri Veterinarskom zavodu USK-a. Laboratorije su svečano otvorili Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, Izudin Saračević, premijer USK-a, Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda USK-a i Massimo Mina, šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH.

Savremeni laboratorija i Centar  opremljeni u sklopu projekta koji financira EU „Bee Promoted – Promocija Pčelarstva“. Ovaj projekt provodi se od 20.12.2014. do 19.12.2016. godine na području Unsko-sanskog kantona, Zadarske županije, te općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR, a financira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013.

“Novoopremljeni Laboratorij posjeduje analitičku opremu za provođenje fizičko-hemijskih analiza meda i pčelinjih proizvoda i polensku analizu meda u skladu s normama Europske unije. Osim Laboratorija za kontrolu kvalitete meda u Veterinarskom zavodu, projektom se uspostavlja i Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica, koja ima vrijednu opremu za uzgoj selekcionisanih matica „Kranjske pčele“ što će omogućiti selekciju i uzgoj kvalitetne matice koja će biti produktivnija i na taj način omogućiti svim pčelarima povećan obim proizvodnje pčelinjih proizvoda“– kazao je Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda USK-a.

 Bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević nakon otvorenja laboratorija i centra , kazao je da je Veterinarski zavod USK-a najbolja institucija u BiH kada su u pitanju kontrole kvalitete sirovog mlijeka, a  od danas i meda.

“Hvala svim uposlenicima u Veterinatrskom zavodu na maksimalnom trudu i zalaganju kako bi uspješno implementirali ovaj projekt. Proizvodnja meda za grad Bihać je itekako važna budući da mi imamo preko 200 pčelara, preko 10.000 košnica i ostvarimo godišnje proizvodnje oko 100 tona meda. Otvorenjem centra za pčele stvaramo pretpostavke za razvoj pčelarstva i povećanje broja košnica a samim time i meda. Kada uzmete da se godišnje u BiH proizvede oko 2.000  tona meda, a stanovnik BiH koristi 400 grama godišnje meda , onda vidite prostor za povećanje proizvodnje“-kazao je gradonačelnik Galijašević.

Esad Š.

DSC_1240 DSC_1243 DSC_1288