Iako je humani, ovaj prilog je „ekskluziva“ po mnogo čemu

PODZVIZD – Redakciju RepretzenT-a pozvao je Šerif Hušidić iz Podzvizda kazavši kako ima jednu ekskluzivnu vijest te da bi je vrijedilo zabilježiti. Kada je kazao da je u pitanju humanitarna akcija, odmah smo se zapitali kako to može biti ekskluziva. Međutim, može ite kakva, nažalost, a zašto je ovo „ekskluziva“ pogledajte u nastavku i video zapisu. Podzvizd (8)

U ovoj kući u Podzvizdu, koju nebi tako trebalo uopće zvati, na brežuljku iznad jezera „Kvrkulja“ žive tri generacije: majka Fikreta Bajrektarević, kćerka Nejra i Nejrina kćerka Manita, sve tri rođene u vanbračnoj zajednici. Fikreta ima sina Samira u Chicagu u Americi gdje ima vlastiti unosni biznis, koji se majci ne javlja već šest godina niti je poslao jedan dollar. Prije nekoliko godina, kazaše nam komšije, bila je inicirana akcija za ovu porodicu, međutim Samir je verbalno napao organizatore akcije koja tako nije niti zaživjela, pa Samirova mama, sestra i sestričina danas žive u najgrubljem obliku bijede i neimaštine. Na njihovu sreću tako više neće biti.Podzvizd (1)

Njihova kuća neće više biti ruglo sela, a porodica će useliti u uslovnu kuću. Vraćamo se na trenutak „ekskluzive“ pa konstatiramo da u ovoj kući nikad nije bilo struje a nema niti puta  kojim se može do nje doći, a kakvi su uslovi u kući, to je posebna „ekskluziva“. Kada je prije šest godina Manita rođena, njena majka je nije imala u šta zamotati i uviti, a kamo li gdje staviti da spava pa je o njoj brigu preuzeo Centar „Duga“ u Kulen Vakufu. Nejra koja konobareći zarađuje za goli život porodice, nije mogla podnositi da ona bude u Centru pa ju je vratila, te koja sada živi u već opisanim katastrofalnim uslovima. Manita treba na jesen poći redovno u školu, sada pohađa predškolsku nastavu. U kakvim uslovima živi više govori video zapis nego bilo šta napisano.Podzvizd (5)

Dakle, komšije i drugi dobri i humani ljudi odlučili su da u potpunosti promijene život ove porodice, ne osvrćući se na prošlost, a to znači kako će ponovo reagirati njen sin ili oni sami jer ova porodica je poprilično zatvorena i slabije komunicira, a neko reče, živeći godinama u takvim uslovima, oni su se jednostavno adaptirali na neuslovan i nehuman život. Stoga je trebalo Fikretu i Nejru pridobiti da „sarađuju“ u planiranoj akciji, a ponajviše zbog Manite. Ta poteškoća za akciju je uspješno otklonjena zahvaljujući Fikretinoj komšinici i školskoj drugarici Arifi Hušidić koja je sa obadvije obavila razgovore i dogovore te ih uvjerila da će dobiti novu kuću sa svim potrebnim sadržajima. Uspjeh ove akcije zagarantiran je samin pristupom i planom od strane organizatora, a već nakon samo par dana, „pola posla je već gotovo“ bez obzira što akcija zbog kiše nije i ne može krenuti.  Evo činjenica koji to potvrđuju: Arifa Hušidić se sprema na duži boravak u bolnicu „Koševo“ u Sarajevu. Njena najveća želja je da ozdravi a odmah druga da ova porodica dobije kuću i uslove koje zaslužuje svako ljudsko biće. Ona će učiniti sve da akcije uspije, a uz nju su i njeni bližnji, brat Šere, pokretač akcije i čovjek koji završava ono čega se prihvati, zatim Zare u Americi, poznati donator i humanista koji će tamo voditi akciju. Tu su i Adem Pajazetović zvani Ado Pijaca koji će izgraditi put do kuće sa mostićem te obezbijediti kontejner za porodicu dok se kuća gradi. Tu je i firma „AmelŠeh“ koja će o svom trošku riješiti pitanje vode, materijal i majstore. Tu su već dvije hiljade gotovine gotovine, prikupljenih za jedan dan. Tu je i mladi humanista Edis Kadrić sa suprugom, prosvjetni radnik u Podzvizdu kojeg su organizatori imenovali za „glavnoga“ u akciji, jer je veliki humanista i nije sa ovih prostora, odgovoran je prema preuzetim obavezama, zbog čega ima autoritet kod porodice Bajrektarević, a njega će pratiti svi ostali sa maksimalnom transparetnošću. Prvu donaciju od 300,00 KM uplatilo je lokalno Udruženje „Kvrkulja“ a za učestvovanje u akciji pozvana su i ostala udruženja iz Podzvizda. I mi smo kao Redakcija Portala Reprezent.ba na raspolaganju i neovisno od organizatora pratit ćemo akciju. Nakon ove reportaže, objavit ćemo tok radova a potom i njen zvaničan završetak. Naravno, tu su i mnogi drugi koji će, nakon što pogledaju ovu reportažu, uključiti se i dati svoj doprinos akciji koja je po svemu dobro planirana i osmišljena te sto posto izvjesna.Podzvizd (3)

Na kraju, cijenimo da će se u ovakav jedan humanitarni slučaj uključiti i lokalna zajednica jer, ako općinski načelnik Edin Behrić može samovoljno ulagati značajna budžetska sredstva da se gradi put do kuće njegovog savjetnika Ene Halilovića, valjda će pomoći da i ova porodica dobije dostojne uslove za život. Oni godinama žive bez puta i kući prilaze preko njiva. Konkretnije, u ime porodice Bajrektarević, u ime organizatora akcije, u ime Podzvizđana, u ime svih građana općine Velika Kladuša koji pune općinsku kasu, samoinicijativno, apeliramo i tražimo učešće i lokalne zajednice u ovom humanitarnom projektu a srazmjerno visini sredstava koja Općina ulaže u put čija je gradnja u toku, do kuće Ene Halilovića u Golubovićima. Dovođenje i priključak struje na primjer, bila bi velika pomoć. Nastavljamo praćenje ove akcije i ispunjenje datih obećanja od strane organizatora. Hasan MUJAKIĆ   Podzvizd (4) Podzvizd (6) Podzvizd (7)