Februarsku nagradu dodijeliti autorima „Wikey“ projekta

VELIKA KLADUŠA – U skladu sa Javnim obavještenjem broj 01-05-4/16. od 08. 01. 2016. godine, Demokratska organizacija mladih Velika Kladuša autore projekta „WiKey” Adela Miljkovića, Indira Okanovića i Harisa Veljačića predlaže za dodjelu najviših općinskih priznanja: Februarsku nagradu. Uvijek je pravo vrijeme da se uradi ono što je ispravno, Martin Luther King. Vrijeme je za mlade Velike Kladuše! Pozivamo predstavnike/ce političkih partija koje djeluju u Općinskom vijeću Općine Velika Kladuša da ove godine svoj glas daju mladim ljudima, te najveće općinsko priznanje dodjele našim iskrenim ambasadorima Adelu, Indiru i Harisu. Nadamo se da će vijećnice i vijećnici Općinskog Vijeća podržati ovaj prijedlog te biti „’vjetar u leđa“ ovim momcima.2

Obrazloženje

Adel Miljković, Indir Okanović i Haris Veljačić osnivači su WiKey projekta koji su započeli u decembru 2014. godine. WiKey je malo cloud računalo s bežičnim punjenjem veličine USB ključa na kojem se mogu pohranjivati i razmjenjivati datoteke, pratiti zdravstveno ostanje vlasnika te upravljati pametnim uređajima i servisima online. Ova njihova inovacija prepoznata je u svijetu informatike pa su tako postali prvi startup iz Bosne i Hercegovine u inkubatoru Deutsche Telekoma, koliko je ovo značajajan uspjeh govori i to da su samo četiri tima iz cijelog svijeta odabrana da razvijaju svoju inovaciju u Krakowu – Poljska gdje se nalazi inkubator Deutsche Telekoma. Predstavnici iz Velike Kladuše su jedini tim iz regiona koji su odabrani za put u Krakow gdje se i danas nalaze. Ovo je jedno od najvećih dostignuća iz polja informatike u Bosni i Hercegovini. Pored ovog oni su se predstavili sa WiKey projektom na Pirate Summit Keln 2015, Zagreb Startup AdVenture 2015, Pioneers of Banja Luka i sl. Ovi mladi ljudi na svakom velikom predstavljanju u svijetu bili su istinski ambasadori Bosne i Hercegovine i Općine Velika Kladuša. Drugi su prepoznali njihov kvalitet, te danas se WiKey proizvodi za cijeli svijet. Šta je zapravo Wikey? WiKey koristi 2048-bitnu enkripciju, a preko njega možete prebacivati podatke na više različitih uređaja u isto vrijeme pri brzini od 150 Mbps. Međutim, bitno je spomenuti da WiKey neće uploadati vaše podatke u cloud, nego će sve fajlove čuvati na internoj memoriji. Stoga ovaj uređaj nudi i do 128 GB prostora za podatke, a s obzirom na to da je kompatibilan sa Android, Windows, OS X i iOS operativnim sistemima, moguće ga je povezati sa servisima poput Google Fita i Apple Healtha ukoliko korisnik želi pratiti svoje fitness ciljeve.
WiKey se može koristiti i kao daljinski za pametne uređaje, te se tako njime, recimo, mogu zaključati ulazna vrata, može se pojačati grijanje ili prihvatiti Xbox Live meč. Sve potrebne informacije, poput kapaciteta baterije ili jačine signala, dobit ćete preko ugrađenog RGB LED indikatora. Sve što je potrebno uraditi za početak korištenja WiKeya jeste da mu date ime, te da izaberete dovoljno sigurnu lozinku. Povrh svega, možete zaboraviti i na njegovo gubljenje, budući da će ga biti moguće upratiti pomoću mobilne aplikacije – i to tokom cijelih pet godina, koliko će dugo trajati mogućnost praćenja uređaja. I što je najljepše, WiKey koristi bežični sistem punjenja. Svijetski mediji pisu o uspjehu mladih Kladuščana, njihov trud i radi prepoznali su mnogi, sada je vrijema da Velika Kladuša stane na stranu mladih ljudi, bude vjetar u leđa trojici vrijednih momaka Adelu, Indiru i Harisu te ovog puta najveće općinsko priznanje dodijeli upravo njima!

3Kratke biografije

Adel Miljković, rođen je 22.12.1995. u Velikoj Kladuši. Pohađao je Osnovnu školu „25. novembar“ i srednju školu JU „’Gimnazija’’ Velika Kladuša sa odličnim uspjehom i rezultatima na brojnim takmičenjima. U njegove interese mogu se svrstati računarstvo (programiranje i dizajn računarskih interfejsa) i razne sfere elektrotehnike. Već dugi niz godina ima iskustva u ovim branšama i to je ono što voli raditi.

Okanović Indir, rođen je 22.01.1991. u Velikoj Kladuši, gdje je završio oosnovnu školu „25 Novembar“ i srednju školu JU „Gimnazija’’ Velika Kladusa. Tečno govori engleski jezik i jako dobro je upoznat sa radom na računarima kao i održavanjem istih. Zajedno sa Adelom Miljkovićem osnivač je WiKey projekta.

Haris Veljačić, rođen je 15.12.1988. u Velikoj Kladuši, osnovnu školu završio je u Donjoj Vidovskoj, a srednju u Prvoj srednjoj školi „Dr. Husein Džanić“. Od ranog djetinjstva zavolio je olovku i papir konstantno crtajući i otkrivajući nove tehnike kroz koje je sam kasnije otkrio industrijski i grafički dizajn. Kroz stalno učenje otkrio je Airbrush tehniku slikarstva gdje se susreće sa novim iskustvima i radovima, oslikavajući na raznim materijalima, između ostalih i omiljeno slikanje na custom motociklima. Nakon toga ulazi u svijet grafičkog dizajna, postaje član „99 designs“ najvećeg online studija za grafički dizajn na svijetu, gdje radi kao freelancer grafički dizajner. 2015. godine postaje član sjajne WiKey ekipe gdje je dobio ulogu Visual Artist and Designer. DOM