CAZIN – U petak 22. septembra održaće se prvi dan 16. Kantonalne izložbe stočarstva i poljoprivredne proizvodnje „Cazinski sajam 2017“. Pored tradicionalne izložbe stoke, koja se održava drugoga dana manifestacije, posebno atraktivan biće prvi dan ovogodišnjeg „Sajma“. Naime, u petak će se na Trgu Zlatnih ljiljana u Cazinu predstaviti veliki broj domaćih i gostujućih izlagača s različitim proizvodima iz domaće radinosti. Za sada je broj prijavljenih izlagača blizu 50, ali svakako još uvijek ima dovoljno prostora i za mnoge druge. Ono što mnogi ne znaju jeste da izlagači ne plaćaju štand i osim dolaska na izložbu, nemaju drugih troškova. Stoga je ovo izvrsna prilika za sve male proizvođače domaćih proizvoda pa čak i one koji su na samom početku bavljenja bilo kakvom domaćom proizvodnjom. U najkraćem, svaki pojedinac ili domaćinstvo koje je ove godine proizvelo količinu nekog proizvoda veću od vlastitih potreba, može ih izložiti i prodati dio na ovogodišnjem „Cazinskom sajmu“. To mogu biti povrtlarski proizvodi (krompir, luk, grah, voće i sl.) ali i proizvodi iz tzv. asortimana zimnice (pekmezi, sokovi, ajvari i sl.), kao i bilo šta drugo proizvedeno vlastitim radom (metle, sepeti, ukrasni predmeti, ručni radovi, domaća tjestenina, svi domaći mliječni proizvodi i ostalo). Takođe, za štandove se možete prijaviti i grupnim udruživanjem. Ukoliko pojedinac ima nedovoljno proizvoda za cijeli štand, poželjno je udruživanje s još dvoje ili više proizvođača i kreiranje zajedničkog štanda na kojem će ponuditi više različitih proizvoda. Za prijave i sve ostale informacije potrebno je javiti se u Službu za poljoprivredu Grada Cazina.

Prvi dan „Cazinskog sajma“ biće ispunjen nizom aktivnosti i brojnim sadržajima koji će potrajati do kraja dana kako bi se omogućilo građanima da Sajam mogu obići i kasnije, a ne samo u prijepodnevnim satima, ali i izlagačima što više prostora i vremena da uspješno prezentiraju i prodaju što više svojih proizvoda.Jeste li vješta domaćica koja radi najbolju masnicu?

Njen ispravan naziv je maslenica jer je maslo, pored dobrog pšeničnog brašna, njen osnovni sastojak. Međutim, ova kraljica krajiške sofre bez koje se ne može zamisliti bilo kakav domaći sobet, kod nas se ne naziva tako književno već je poznatija kao masnica. U krajiškim jezičkim „vratolomijama“ to često zvuči i kao masa’n’ca. Ali kako nam je potvrdila doc. dr. Šeherzada Džafić, sasvim je ispravno reći masnica jer je to verzija iz standardnog govora koja je kao takva prepoznatljiva u našem podneblju. Dakle, ako ste dobra majstorica za masnicu i znate da odlično pravite ovaj mnogima omiljeni domaći specijalitet, „Cazinski sajam 2017“ je dobra prilika da za to dobijete i zvaničnu potvrdu. U okviru ovogodišnjeg programa Sajma, u petak, 22. septembra, održaće se i malo takmičenje za najbolju masnicu. Sve zainteresirane domaćice jednostavno trebaju u petak, između 16:00 i 17:00 sati, donijeti svoju masnicu i predati je organizatorima na štandu kod scene, na Trgu zlatnih ljiljana. Njihov specijalitet će dobiti oznaku i biti postavljen pored ostalih prijavljenih, a od 17:00 sati će višečlani žiri obaviti degustaciju i odabir tri najbolje. Prva nagrada, uz titulu „Najbolje majstorice za masnicu 2017“, su sofra i oklagija domaće izrade. Drugoplasirana takmičarka će dobiti 25 kg brašna od najpoznatije b- h firme „Klas“ i prigodan poklon, a trećeplasirana 5 kg najkvalitetnijeg Klasovog brašna i takođe, prigodan poklon. S obzirom da je „Klas“ sponzor ovog zanimljivog takmičenja, sve prijavljene učesnice biće darovane prigodnim Klasovim proizvodima.Domaćicama je ostavljeno na njihov izbor kakvu će masnicu napraviti, od kakvog brašna i kolika će biti njena količina. Od propozicija takmičenja je samo da ona mora biti cijela tj. u tepsiji i da ne smije imati nikakvih dodataka. Žiri će procjenu najbolje masnice uraditi na osnovu njenog osnovnog ukusa i strukture, a zna se da je masnica najbolja kada se „rasipa“, kad je ujednačenog okusa i jednako paše sama ili uz sve uobičajene dodatke. Nakon proglašenja tri najbolje majstorice i uručenja nagrada, sa svim takmičarskim masnicama biće počašćeni posjetioci Sajma, a kako će se i na ovogodišnjem Sajmu naći i domaćeg meda, sira, pekmeza, biće to pravi mali festival naše krajiške masnice. Stoga, ako ste već dobile više komplimenata za vašu domaću masnicu, oklagiju u ruke i spremite se za petak. Osim takmičenja za najbolju masnicu, u petak će se od 17:00 sati na Trgu zlatnih ljiljana održati i bogat program koji zajedno organiziraju kulturno-umjetnička društva; Hasan Mujezinović, Bajro Redžić, Stijena i Polje. Esad ŠABANAGIĆ