Džematlije vlastitim radom obnovili dva puta rušenu staru džamiju

VELAGIĆI / PUDIN HAN – U prisustvu brojnih džematlija, mještana, predstavnika vjerskog i javnog života općine Ključ i Vlade Unsko-sanskog kantona, u ključkom džematu Velagići – Pudin Han svečano je otvorena novoobnovljena stara džamija u Tićevićima koju je agresor kao i sve ostale ključke džamije zapalio i porušio u proteklom ratu. Izaslanik reis-ul-uleme IZ-e u BiH hadži Mustafa ef. Spahić džamiju je proglasio vakufom IZ-e i ključ džamije uručio Enisu i Almi Jukić koji su otključali njena ulazna vrata a u izgradnju džamije donirali 6.200 eura.

Džamija izgrađena još 1937.

Ključki džemat Velagići – Pudin Han jedan je od povratničkih džemata iz kojeg su početkom agresije na BIH, ratne 1992. protjerane sve džematlije a džamije minirane i zapaljene. Zahvaljujući slozi, volji i upornosti, povratnici na svoja ognjišta iz pepela su podigli i staru džamiju u Tićevićima, prvi put izgrađenu i otvorenu u septembru daleke 1937. Otvorio ju je Adem-beg Hrustić iz Ključa. Prvi put je porušena u drugom svjetskom ratu a iza nje su ostali samo kameni zidovi. Po povratku na svoja ognjišta, džematlije su obnovile staru džamiju u Tićevićima i u nju uložili 135.000 KM. -Ova će nam džamija služiti u povremene svrhe, godišnje jednom okupljanje, za povremene mevlude, vjenčanja ili eventualno, koji namaski vakat, a ujedno da je otmemo od zaborava. Ove sadašnje džematlije koje su u penziiji su se odgajali u ovoj džamiji i išli u mekteb, kaže Atif. ef. Vučkić, imam u džematu Velagići – Pudin Han i dodaje kako je ova džamija bila u funkciji sve do 1991. godine a u periodu od prvog otvorenja 1937. do 1991. imamsku službu u njoj su obavljali Huse ef. Pudić, u narodu poznatiji kao stari efendija Huse, Alihodža, čijeg se prezimena niko nije sjetio jer je dužnost obavljao kratak period, svega nekoliko mjeseci u toku drugog svjetskog rata, zatim, Husein ef. Omanović, Ibro i Husein ef. Bender, Omer ef. Pipić, Muhamed ef. Jašarević, Ramiz ef. Merdžanić i Ramo ef. Duranović, posljednji imam ove džamije i prvi imam nove džamije, kaže Atif. ef. Vučkić, imam u džematu Velagići – Pudin Han. 

Obnavljale džematlije    

Obnova stare džamije u Tićevićima otpočela je prije pet godina kada su izgradili krovnu konstrukciju i ugradili stolariju a 2013. i četrnaeste postavili vanjsku i unutrašnju fasadu. Prošle godine su izgradili i munaru visoku dvadeset i šest i po metara a troškove izgradnje ovoga vjerskog objekta snosili su isključivo džematlije Velagića i Pudinog Hana s pripadajućim naseljima. -Zidovi su nam samo ostali a sve ostalo smo gradili iznova uključujući i munaru koja je također bila porušena, kaže Ramiz Tićević, predsjednik džemata Velagići – Pudin Han. Kako je istaknuto na svečanosti otvorenja, ovo je osamnaesta obnovljena džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Ključ. Na bogatu historiju stare džamije u Tićevićima ali i na njeno bestijalno rušenje, u svojim obraćanjima podsjetili su ovdašnji imam Atif. ef. Vučkić, te glavni imam Medžlisa IZ-e Ključ Ermin ef. Vučkić. Podršku njenoj izgradnji dali su i Općina Ključ i Vlada USK-a pa su općinski načelnik Nedžad Zukanović i savjetnik premijera USK-a Jasmin Musić u svojim obraćanjima džematlijama čestitali na trudu i požrtvovanosti tokom njene obnove. Svečano otvorenje u ime reis-ul-uleme IZ-e u BiH Huseina ef. Kavazovića, uveličao je svojim dolaskom njegov izaslanik hadži Mustafa ef. Spahić.

Dušmani i protiv Boga

-Ova džamija je Božja kuća, hram a hram je otvorena Božja knjiga u kamenu iz koje se neprestano čitaju i očituju Božji znakovi i znamenja, Božji dokazi. Božji hram svaki na svijetu je kuća koja ljude veže s Bogom, koja ih podsjeća na Boga. To je ona kuća koja ljude sabire, objedinjava i čuva u dobru a ova džamija se obnavlja na zgarištu. Uništili su je dušmani koji se bore i protiv Boga i protiv vjere i protiv istine, i života, a to je sve blasfemija, najteži grijeh, kaže  hadži Mustafa ef. Spahić,  izaslanik reis-ul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Samir TULIĆ