Startna posrnuća kladuške perjanice(2)

Prema opće prihvaćenom stanovištu životni ciklus pravnih lica (kompanija, udruženja, političkih starnaka,..) i civilizacija općenito ponajbolje je objasnila „Teorija marketinga“. Ukratko, radi se o nekoliko faza: nastanak – rođenje, razvoj – rast, zrelost, zasićenost, pad! Osnovni kriterijum uočavanja pojedinih faza u marketingu je količina prodaje proizvoda – usluga, a kod udruženja – stranaka broj članova – glasova. Kod civilizacija je nešto drugo, ali o tom – potom! Kibernetički promatrano radi se o „sistemu“ kojem stalno prijeti entropija – samourušavanje. Navedene faze imaju različite dužine trajanja što ovisi od niza konkretnih okolnosti. Tako npr. za modne proizvode traje par godina, za cigarete neuporedivo više,… Faza zasićenosti – opadanja može se odgađati, što se u dobro vođenim subjektima i događa, blagovremenim poduzimanjem adekvatnih strategija, npr. proširenjem spektra novih proizvoda, dizajna, izborima novih lidera, nuđenjem svježih ideja,… Prva godina (2007.) djelovanja novoosnovane stranke, KSPP, u svjetskim razmjerima obilježena je hipotekarnom krizom o čemu sam iz Amerike pisao u par Teftera. Bio sam među rijetkim koji su upozoravali da se ne radi samo o financijskoj već pretežno o moralnoj krizi općenito. Vrijeme je pokazalo karakter i pogubnost „štampanja dollara“ bez pokrića, američke pohlepe u svemu, rezultate „izvoza“ demokratije,…!
Na domaćoj političkoj sceni Kladuše nastavljena je praksa beha velikih stranka oličena u pretežnim konforntacijama, dokazivanja patriotizma, bježanja od kompromisa, nesposobnosti za koncenzuse,… Ova, dakle 2007., godina ostaje zapamćena po rekordnoj kulturnoj proizvodnji (10-tak knjiga domaćih autora posvećenih Kladuši,…). Proteklih osam godina će pokazati kako su mnoge ostale nepročitane od kladuških „aktivista“! Kako je u nazivu Stranke riječ „prosperitet“ bilo je sasvim pošteno očekivati da će osnivači – članovi Predsjedništva svoje intelektualno pokretačko stvaralačko fokusirati na ekonomskim problemima Velike Kladuše. Opći ekonomski problem jeste u tome da su ljudske želje (čitaj: kladuške pohlepe) neograničene, a raspoloživi resursi ograničeni! U takvoj situaciji Predsjedništvo Stranke je moralo izvršiti pažljiv izbor između alternativnih mogućnosti, odnosa kapitala i rada. To se nije dogodilo, a dokaz je broj glasova na prvim izborima 2008. Jednostavno, podcijenili su opciju „kapitalizma sa ljudskim licem“! Najškolovaniji kladuški žurnalista sa zagrebačkom adresom kazaće potpisniku ovog teksta januara 2016: –Bio sam na Osnivačkoj skupštini KSPP. Sve je djelovalo prividno veličanstveno. U kladuškoj javnosti tinjale su sumnje u manifestovani entuzijazam. Sve glasnije se govorkalo kako odnosi vlasnika – biznismena i uposlenika i nisu u dobrim relacijama. Većina uposlenika se osjeća obespravljeno, a većina vlasnika firmi promoviše odnose koji više smjeraju robovlasničkom sistemu. Pogledaj malo bolje članove Predsjedništva Stranke. Nije sporno da su uspješni u svom biznisu, ali to nije dovoljno da snažnije promovišu demokratiju. Gdje su reference, osim vlastitog profita ostvarenog pogodnostima tržišta i jeftinog rada? Za novi početak trebaju „jaki igrači“! Značajno je da su dvije ključne osobe, konkretno g. Horvat i g. Melkić, spremni bez bilo kakvih uslovaljavanja dodatno pomoći revitalizaciji ozbiljno malaksalog KSPP!

Statut – promašeni ciljevi,…

Javnosti nije poznata „politička platforma“ i-ili sličan dokumenat (manifest,..) koji na prikladan način objašnjava razloge nastanka Stranke, program budućeg djelovanja, sistema vrijednosti kojeg će preferirati, osnovna načela,…na kraju krajeva nije poznat osnovni cilj kojem će težiti – politički profil. Statut Stranke koji je usvojen na Osnivačkoj skupštini drugog decembra 2006. je tipični dokumenat tadašnjeg vakta. Da li su i kakve temeljitije izmjene – dopune vršene kasnije, osim redukcija broja članova u Glavnom odboru i Predsjedništvu, javnosti nije poznato. Sa vremenske distance od 10 godina radi se o staromodnom prevaziđenom aktu kojeg je trebalo davno ozbiljnije inovirati. U članu 10 Statuta Stranke nabrojano je devet stavki – ciljeva, a prvi glasi: „-zaštita i očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH u skladu sa međunarodnim pravom“. Među ciljevima Stranke nema ama baš ništa svojstveno lokalnim strankama (okupljanja – participiranja građana u kreaciji njihove budućnosti, razvoj demokratije i demokratskih institucija, analize – elaboriranja stanja i mjere unapređenja,…). Umjesto precizne „definicije“ političkog profila Stranke u desetak adekvatnih ciljeva sa prepoznatljivim sistemom vrijednosti (pravednost, jednakost, solidarnosti,…) dalo se prednosti demagoškim foskulama. Kad sam jednog od osnivača Stranke priupitao kako bi navedene ciljeve praktično operacionalizirao po uzoru na ciljeve svoje poslovne politike (npr. povećanje prodaje na definiranom tržišnom segmentu sa X jednica na X+…ili sa 10 na 15%, ili…), samo je slegnuo ramenima! Treće posrnuće Stranke su načela kao prepoznatljiv legitimitet članstva, organa, funkcionera… Od nezaobilaznih načela, kao što su: korektnost, profesionalnost, demokratičnost, institucionalnost – statutarnost, javnost, transparentnost,… Statut spominje samo javnost (čl 12).

Razlozi nastanka KSPP

U nekoliko javnih saopćenja Stranke, uglavnom sa potpisom Press služba kao fikcija, čije autorstvo se veže za Husu Murtića – Gosina (2007/08), Envera Melkića (2009/10), Rifeta Šakinovića (2011/2013) jasno su sa neznatnim razlikama u formulacijama obznanjivani razlozi nastanka Stranke. Prvo javno saopćenje KSPP u kojem objašnjavaju razloge svog nastanka javnosti je prezentovano 21. decembra 2009. U (pre)opširnom saopćenju fokusiranom na DNZ i njegove funkcionere piše: „Glavni razlog našeg osnivanja ste upravo Vi i Vaši dojučerašnji saveznici u zakonodavnoj vlasti jer ste nas vratili u daleku prošlost i podjele. E, gospodo, upravo je onima koji su osnovali i vode KSPP dosta podjela na području naše općine“. Svašta se još u tom saopćenju spominjalo – drobilo, uglavnom spočitavanja bez naznake vizije kako bi KSPP prevazišla podjele, netrpeljivosti,… Podsjećamo da se to događalo u vaktu kada su Kladušu pohodili Bandić, Vidošević,…Vrijeme je pokazalo kako su se tadašnje DNZ elite uglavnom „spanđavale“ sa osobama koje su već imale ozbiljnih poteškoća sa zakonima u svim državama! Januara 2007. potparol, g. Huse Murtić – Gosin, dao je opširan intervju Cross Antlantiku u kojem nije bilo detaljnijeg osvrta na razloge osnivanja, ali o tome u narednom broju. Razloge osnivanja KSPP biće eksplicitnije ponovljeni na posljednjem cjelovitijem javnom prezentovanju Stranke pred lokalne izbore 2012. petog septembra „Materijal za pres“ (Izborni program, predstavljanje kandidata za načelnika, kandidata za Općinsko vijeće,…) piše: „Osnovni razlog za formiranje jeste ne slaganje sa trenutnom situacijom u Velikoj Kladuši koja je opterećena prošlošću te nebriga lokalne zajednice za izgradnjom ambijenta poželjnog za življenje te pogodnog za privredni prosperitet“.

T-333U teorijskom smislu radi se o krucijalnom politčkom konceptu digitalno globalizacijsko pluralističkog „fenomena“ sukoba interesa i suprostavljanja interesnih skupina u podjeli plijena. Suštinski radi se o namicanju poslova (investicionih radova, javnih nabavki, reketiranje,…) svojim sljedbenicima na sumnjive i ne transparentne načine. Znači, među razlozima osnivanja Stranke nije se sopminjala nova „filozofija razmišljanja – djelovanja“, nova vizija Kladuše,… zasnovana na realnim resursima (demografija, prirodni i izgrađeni resursi) i njihovim kombinacijama – upotrebom sa ciljem prosperitetnijeg razvoja koristeći geopolitičku poziciju poslije 1990-tih. Većina, gotovo 80%, saopćenja Stranke podsjećaju na otpore-suprostavljanja većini u Općinskom vijeću uglavnom oko budžeta.
Naziv Stranke (privredni prosperitet,…) i „predmet poslovanja“ fokusirani su na gospodarstvo, uvjeti poslovanja (poticaji, parafiksalna opterećenja,…). Javnosti nisu poznati stavovi, prijedlozi, amandmani Stranke na strateška dokumenta tog vakta, prvenstveno Strateija razvoja 2007-2017. OK, prihvatimo tvrdnje da su Boris Horvat i sljedbenici osnovali KSPP jer su im „prekipila“ prizivanja na prošlost – podjele u Kladuši, ne mogu trpjeti ambijent u kojem „krupni zalagaji“ iz općinskog budžeta zaobilaze njihove simpatizere, dosta im je samovolje DNZ-ove elite,… Timing osnivanja Stranke je „pogođen u sridu“ jer naredni lokalni izbori slijede za nepune dvije godine (sedmi oktobar 2012). Lokalni problemi (prošlost – podjele, ambijent,…), lokalna Stranka sa „vrelim“ Kladuščanima – entuzijastima, lokalni izbori, a prvi korak u promjeni prema poboljšanju jeste izbor kredibilne, demokratski odgovorne lokalne vlasti. Sve se posložilo da bolje nije moglo! U sličnim, znatno drukčijim, nažalost, nepovoljnijim uvijetima aktuelno Predsjedništvo i njihovi sljedbenici pokušavaju pripremiti KSPP za predstojeće lokalne izbore 2016! Slijedi nastavak: Kladuška perjanica i propuštene šanse 2007/08.(3)!  Velika. Kladuša, februar 2016. ramoh45.07@hotmail.com