Oko 700 učesnika, biciklista, pješaka-rekreativaca i maratonaca

OSTROŽAC NA UNI – S platoa ispred Hotela „Sedra“ u Ostrožcu na Uni oko sedam stotina biciklista i pješaka-rekreativaca, u sklopu ovogodišnje, treće turističko-sportske manifestacije „Rotary kanjon“  krenulo je Unskom magistralom od Srbljana do Bosanske Krupe, biciklima i pješačeći, i stigli u ovaj grad u kojem im je u Malim Adama priređen doček, a potom ručak i druženje. U poslijepodnevnim satima učesnici „Rotary-kanjona“ kojeg inače, organizira „Rotary club“, vratili su se u Bihać.

Uživali u jedinstvenim ljepotama

I ove godine svi ljubitelji prirode, šetači, biciklisti, trkači, maratonci uživali su u jedinstvenim ljepotama kanjona koji će jednog dana, nadaju se organizatori, postati zaštićena zona, te svojom ljepotom privlačiti turiste i sve zaljubljenike u prirodu. Rotary-klub Bihać i treći ovogodišnji „Rotary kanjon“ Unskom magistralom od Srbljana do Bosanske Krupe organizirao je s ciljem da se javnosti skrene pažnja na značaj izgradnje alternativnog cestovnog pravca Bihać – Bosanska Krupa preko Grmuško-srbljanskog platoa, a koji bi omogućio da se postojeća Unska magistrala pretvori u rekreativnu i turističku cestu. Šefik Čizmić, RVI – paraplegičar iz Cazina jedan je od sedam stotina učesnika manifestacije „Rotary kanjon“ i ovdje je po prvi put. -Vožnja kanjonom rijeke Une nebi nikome trebala biti dosadna, pa ni meni. Kanjon rijeke Une je prelijep i očekujemo jedno lijepo druženje i uživanje u prirodi, kazao je Čizmić pred polazak u Bosansku Krupu. Fadila Karabegović, članica Planinarskog društva „Horizont“ iz Bihaća kaže kako već drugu godinu učestvuje u ovoj turističkoj manifestaciji i dodaje kako je ovo poruka za naše vlasti i širu okolinu da se Unska magistrala od Bihaća do Bosanske Krupe zatvori za saobraćaj i da se uspostavi područje nacionalnog parka koji će biti zaštićeno područje, park prirode. Da se zaustave vozila i izgradi zaobilaznica, iznađu sredstva i to uradi, poručuje Fadila.

Staza očaravajuće lijepa

Učešće u ovogodišnjem „Rotary kanjonu“ uzeo je i Jasmin Muslić, također, član PD „Horizont“ Bihać. -Staza je jako lijepa i očaravajuća, što se tiče prijatelja prirode. Oni kad su u prirodi uvijek su zadovoljni i aktivni. S obzirom da je ovo ipak jedan dan u godini, učesnici manifestacije su prezadovoljni ovo šetnjom i vožnjom kroz kanjon Une, kaže Muslić. Podršku organizaciji ove turističke manifestacije dali su i partneri Gradska uprava Cazina i Općinska uprava Bosanske Krupe, te Sportski savez USK-a. Elvir Hadžić, predsjednik Rotary-kluba Bihać kaže kako su prve godine imali različite vrste prijevoznih sredstava a ove godine bicikliste, bicikliste na električni pogon, pješake, trkače maratonce,… sve ono što ne troši gorivo, nije motor s unutrašnjim sagorjevanjem i što je ekološki prihvatljivo, kaže Hadžić. Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazina, kaže kako podržava sve sportske aktivnosti pa i ovu Rotary-kluba, planinare, bicikliste, sportiste.

Promotori turističkih destinacija

-Zaista, sportisti su naši najbolji ambasadori, ujedno i promotori naših turističkih destinacija i vrijednosti a gdje god dođu naši sportisti, biciklisti, planinari… to je ujedno i poziv investitorima da dođu i investiraju i poziv turistima da dođu u našu lijepu Bosnu i Hercegovinu, kaže Bajrektarević.  Emir Dautović, predsjednik Sportskog saveza USK-a kaže kako je putujući iz Cazina na ovogodišnju manifestaciju Rotary-kanjon vidio brojne bicikliste iz Zagreba i Siska, što ga je posebno obradovalo. -Kao sportski radnik se od srca zahvaljujem organizatoru što je pokrenuo ovakvu manifestaciju. Budući da se nikad do sada nisu obraćali Sportskom savezu USK-a, Sportski savez će se uključiti u ovakvu manifestaciju kako bi pomogao kad to bude potrebno, kaže Dautović. Kolone pješaka-rekreativaca, maratonaca i biciklista, svih uzrasta, uživali  su u šetnji, trčanju i vožnji magistralom kroz kanjon Une, u netaknutoj prirodi, šumu vode i čistom zraku. Nestrpljivo očekuju da to sve opet dogodine ponove. Samir TULIĆ