Upoznajte deset najmanjih zemalja na svijetu

Jedno od zanimljivih i čestih pitanja je ono – pa koliko uopće danas ima država na svijetu? Na našem Planetu danas postoji tačno 196 država! Tako naime stoji u aktuelnim podacima Wikipedia. Do pogreške često dolazi jer prema Ujedinjenim Narodima postoje 193 države te se ta brojka često koristi kao važeća, no to nije u potpunosti tačno, jer neke države su nezavisne i nisu članice UN-a. Neke od tih država su Vatikan, Tajvan Kosovo. S druge strane, The United States State Department priznaje 195 nezavisnih država širom svijeta. Država koju oni primjerice ne priznaju je Taiwan, koji se zbog političkih razloga ne priznaje kao nezavisna i međunarodna zajednica. U svakom slučaju tu je brojka od 196, za sada među kojima su najmanje i, naravno, najveće države na svijetu po svojoj površini.

Najmanje države na svijetu

Najbolji način da dočaramo koliko su zapravo male ove najmanje države na svijetu jeste da saberemo njihove površine i broj stanovnika, te uporedimo ih sa najvećim gradom na svijetu. Uprkos tome što su jako male, neke države na ovom popisu su izuzetno bogate, dok druge imaju nevjerovatno snažan uticaj u svijetu. Nije dakle sve u veličini. Neke od najmanjih zemalja često su među najpoželjnijim turističkim odredištima, a neke od njih imaju i najviši prihod po stanovniku na svijetu. Ipak, među najmanjim zemljama svijeta postoje i one koje su vrlo siromašne, ali i mjesta za koja su čuli samo najvjerniji poznavatelji atlasa i skupljači poštanskih maraka.

1. Vatikan/Stato della Città del Vaticano

1
Površina: 0,44 km2/Stanovništvo: 911
Vatikan se inače nalazi u Rimu i najmanja je nezavisna država na svijetu – i po površini i po broju stanovnika. Iako je najmnaja, Vatikan je jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih država na svijetu, jer se upravo ovdje nalazi sjedište Pape i Rimokatoličke crkve. Vatikan je stekao neovisnost od Kraljevine Italije 11. februara 1929. godine. Njegovo bogatstvo čine umjetnička djela najpoznatijih umjetnika na svijetu, a procjenjuje se da ukupna vrijednost svih umjetnina iznosi čak 43 milijarde američkih dolara. Vatikan je toliko mali da u cijeloj državi ne postoji nijedna jedina adresa. Ipak, svaki tamošnji stanovnik u prosjeku dobije 7.200 pisama godišnje. Ma koliko mala bila, ova država je veoma moćna, ima samostalnu upravu, sudstvo, vanjsku politiku. Država Vatikan nema stalnih stanovnika, odnosno stanovnici Vatikana su svi oni koji tu rade, te njihovi supružnici i djeca.

2. Monako/Principauté de Monaco

2
Površina: 1,98 km2/Stanovništvo: 35.657. Kneževina Monako je najgušće naseljena država na svijetu, kao i druga najmanja država na svijetu. Nalazi se na francuskoj rivijeri, zapadna Evropa, na obali Sredozemnog mora. Monako je sticao i gubio neovisnost više puta (od 13. stoljeća pa do danas), a poznat je u svijetu po Monte Carlo kockarnicama i velikoj utrci Formule 1. Monako nema porez na dohodak i ima jako niske poslovne poreze, zbog čega je poznat i kao porezni raj. Ova država također ima i najduži životni vijek na svijetu, gotovo 90 godina, nezaposlenost 0% i najveći dohodak po glavi stanovnika. Zbog toga je utočište bogatih i slavnih.

3. Nauru/Republika Nauru

3Površina: 21 km2/Stanovništvo: 13.005. U Tihom okeanu, nedaleko od ekvatora, nalazi se malena ostrvska Republika Nauru. Ovo je najmanja republika na svijetu i jedina država koja nema glavni grad. Nezavisnost od Australije i Novog Zelanda je stekla 31. januara 1968. godine. Nekada poznata kao „Ugodan otok“, Nauru je naseljen još prije 3.000 godina, a prvi stanovnici bili su Mikronežani i Polinežani. Nauru je postao izvanredan primjer lošeg upravljanja resursima. Boraveći u pustoši koja je to postala zbog vrijednih fosfata može se naučiti šokantna lekcija kako ljudska pohlepa može devastirati ekosistem. Neko vrijeme Nauru je bio raj, a stanovnici ovog otoka bili su među najbogatijim na planeti. Vlada je zapošljavala 95% stanovništva, radno vrijeme bilo je fleksibilno, većina radnika su po cijeli dan ispijali pivo i vozarili po otoku, imali su besplatno liječenje i školovanje za svoju djecu.

4. Tuvalu

4
Površina: 26 km2/Stanovništvo: 10.441. Tuvali je mala ostrvska država koja se nalazi u Tihom okeanu. Nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva je stekla 1. oktobra 1978. godine, a britanska kraljica je još uvijek zvanični šef države. Zanimljiva činjenica vezana za ovu državu jeste ta što veliki dio državnog budžeta puni njihova internet domena – .tv (Tuvalu) što je kratica i za televiziju. Devet atola i otoka pod zajedničkim nazivom Tuvalu čine jednu od najizoliranijih neovisnih nacija na zemlji koja se smjestila u netaknutoj idili Tihog okeana. Zbog visokih troškova prijevoza Tuvalu je još uvijek rijetko posjećen.

5. San Marino/La Serenissima Repubblica di San Marino

5
Površina: 61,2 km2/Stanovništvo: 28.117. San Marino je najstarija država u Evropi. Osnovana je 3. septembra 301. godine, a suverenost i nezavisnost je stekla 1631. godine. Ova država se nalazi na teritoriji unutar Italije, u podnožju planine Monte Titano, u blizini Jadranskog mora. Posjet državi zaleđenoj u srednjem vijeku nije potpun bez obilaska tri impozantne tvrđave u kamenim liticama od kojih najstarija Rocca Guaita datira iz 10. stoljeća. Treba u San Marinu posjetiti i jezoviti muzej mučenja koji koristi dijagrame kako bi objasnio metode koje su se koristile.

6. Lihtenštajn6

Površina 160 km2/Stanovništvo: 33.145. Kneževina Lihtenštajn malena je država u srednjoj Europi. Graniči sa Švicarskom na zapadu i Austrijom na istoku. Zbog svog planinskog reljefa jedna je od omiljenih zimskih destinacija za turiste. Unatoč svojoj maloj površini od 160 km2 Lihtenštajn nije jako urbaniziran. U njegovih 160 kvadratnih kilometara nalaze se vrhunske skijaške staze čije je središte u zaseoku Malbun koji je „proizveo“ 11 olimpijskih medalja u alpskim disciplinama. Lihtenštajn je popularni poslovni centar sa više registrovanih firmi nego stanovnika.

7. Marshall Islands (Maršalovi otoci)

7
Površina 181 km2/Stanovništvo: 62.000. Republika Maršalovi otoci je otočna država u Tihom okeanu, sastoji se od 29 atola i 5 izoliranih otoka. Ovo je prilično nova država pošto je neovisnost stekla tek 1986. kada su se odvojili od SAD-a. Majke i feministice čeka posebna dobrodošlica kada posjete ovaj lanac od 60 koraljnih atola u Tihom okeanu. Vjerojatno stoga što je većina od 62.000 stanovnika zadržala matrijarhalnu tradiciju drevnih stanovnika i od mlade dobi uče biti pristojni prema ženama i poštovati ih. Otočje je poznato po sočnim kokosima i jedno je od najboljih svjetskih odredišta za ronioce. Atol Wotje smatra se najljepšim na svijetu.

8. Sveti Kristofor i Nevis

8
Površina 261 km2/Stanovništvo: 38.763. Sveti Kristofer i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva otoka (Sveti Kristofor i Nevis). Otoci su većinom vulkanskog podrijetla. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija. Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veći otok i nazvao ga, prema svetcu zaštitniku, Sveti Kristofor. Manji otok nazvao je Nevis (španj. nieves = snijeg). Ova država često se uspoređuje s tropskim rajem, možda i zbog toga što je ključni vladin cilj zaštita i očuvanje okoliša. Zakoni brane građevine veće od najviše palme, a plaže su i dalje netaknute. Na otocima je nekoliko rijeka s čistom, pitkom vodom.

9. Maldivi

9Površina 298 km2/Stanovništvo: 329.684. Republika Maldivi su otočna država u Indijskom oceanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Sastoje se od oko 1.200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a daljnjih 80 se koristi samo za turizam. Službena religija je islam, a jezik većine stanovništva je divehi, indoeuropski jezik srodan singaleškom, glavnom jeziku Šri Lanke. Privreda se temelji na turizmu i ribarstvu.

10. Republika Malta/Repubblika ta’ Malta

10

Površina 316 km2 /Stanovništvo: 400.412. Republika Malta otočna je država u Sredozemnom moru. Ova država sastoji se od nekoliko otoka i otočića, od kojih su tri naseljena. Najveći otok je Malta na kojem živi najveći dio stanovništva zemlje. Ova zemlja u kojoj živi manje od pola miliona stanovnika je, s obzirom na površinu, jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta. Od 21. septembra 1964. Malta je neovisna od Velike Britanije, a od 1. maja 2004. članica Europske unije. Malta je izrazito katolička zemlja, s jednim od najvećih postotaka udjela rimokatolika u stanovništvu na svijetu.
Pripremio: Esad ŠABANAGIĆ