BOSANSKA KRUPA – Početak kalendarske godine vrijeme je kada se analiziraju rezultati iz prethodne i na temelju toga prave planovi za daljnja djelovanja. Organu uprave, zbog odnosa želja i realnih mogućnosti, nije jednostavno protekli period okarakterisati uspješnim ili pak neuspješnim. Međutim, ukoliko se uzme u obzir stvarno stanje u BiH i sagleda sve ono što je urađeno u Bosanskoj Krupi, onda stanovništvo ove općine može biti zadovoljno.Izgradnja interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni „Pilana“ s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta, izgradnja kanalizacionog sistema odnosno kolektora u pojedinim naseljima, završni radovi na objektima vodovoda za podgrmečka naselja i sanaciji deponije Krivodol, zatim konzervacija i uređenje tvrđava u Bosanskoj Krupi i Jezerskom, izgradnja putne komunikacije u skoro svim dijelovima općine, samo su neki infrastrukturni projekti koji će u Bosanskoj Krupi obilježiti 2017. godinu. U drugoj polovini godine izgrađena je još jedna interna saobraćajnica u „Pilani“ što je zapravo nastavak izgradnje i unapređenja ove poslovne zone čiji su kapaciteti gotovo popunjeni. Proteklih godina upravo u ovu poslovnu priču uloženo je najviše novca, što se prema riječima načelnika Armina Halitovića, i te kako isplatilo. Kada se zbroje sredstva Općine Bosanska Krupa i privrednih subjekata dolazi se do cifre od preko 30 miliona KM. Urađena je vodovodna, kanalizaciona mreža sa prečistačem otpadnih voda, elektroinstalacije koje odgovaraju proizvodnim kapacitetima, te sporedne interne saobraćajnice dimenzionirane za potrebe proizvodnih pogona.

Čista i ekološki prihvatljiva sredina je imperativ Općini Bosanska Krupa. To je i osnovni razlog zbog čega je krenula u realizaciju izgradnje kanalizacionog sistema, jednog od najkompleksnijih i najskupljih kapitalnih projekata. Dok se čeka nastavak realizacije ovog projekta vrijednog čak 21 milion KM, radi se na čišćenju i uređenju potoka, ali i izgradnji kolektora za otpadne vode gdje je to neophodno. Okončani su i radovi na objektima vodovoda za podgrmečka naselja. Završetak ovih radova označio je završetak izgradnje primarne, odnosno početak izgradnje sekundarne mreže. Inače, dužina vodovodne trase je preko 15 km, a sistem osim cjevovoda čine dva nova rezervoara i tri prepumpne stanice. Projekt su pomogli Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada USK, ali je znatno većim dijelom finansiran od strane američke Vlade u visini od oko 1,5 milion KM. Na njegovoj realizaciji radile su između ostalih i inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Armije BiH. Važnost ovom projektu doprinosi i činjenica da se radi o povratničkim naseljima u kojima su budućnost vidjeli i mladi, brojne porodice koje pronalaze ili čak otvaraju radna mjesta. Početkom 2017. godine završeni su i radovi na sanaciji deponije Krivodol. Grant sredstva od 1.5 milion KM obezbijeđena su preko Federalnog ministarstva okoliša i turizma kroz projekt IPA 2011 realizovanog preko Svjetske banke. Sanacija deponije Krivodol jedan je od najskupljih projekata u proteklih dvadeset godina na prostoru općine Bosanska Krupa. Njegovom se realizacijom u priči o ekologiji, zdravoj hrani, okolišu i turizmu „okreće list“ i ulazi u novo poglavlje koje govori o čišćoj, zdravijoj i ljepšoj Bosanskoj Krupi.

Konzervacija i uređenje tvrđava i obnova Doma kulture u Jezerskom

Nastavljene su aktivnosti na konzervaciji i uređenju tvrđava u Bosanskoj Krupi i Jezerskom. Na tvrđavi „Pset“ kamenom su popločane staze, postavljeni ivičnjaci, popravljene zaštitne ograde, sanirani topovi i postavljeni info-panoi. Sredstva od 27 hiljada KM za ovu svrhu obezbijeđena su budžetom Općine Bosanska Krupa. Podsjetimo, prije pet godina uz pomoć prijatelja iz Italije, konzorcija ICEA-IPSIA, sa više od 40 hiljada KM u potpunosti je opremljena ova tvrđava. Završena je i druga faza konzervacije i restauracije Starog grada „Jezerski“ u istoimenom bosanskokrupskom naselju. Na očuvanju i sanaciji ovog nacionalnog spomenika BiH Općina Bosanska Krupa radi od prošle godine kada je obnovljen bedemski zid, odnosno ulaz na tvrđavu. Za te aktivnosti iz vlastitog i kantonalnog budžeta obezbijedila je skoro 27 hiljada maraka, a po završetku radova, u martu ove godine pristupila drugoj fazi vrijednoj 52 hiljade KM. Potpuno je saniran i Dom kulture u Jezerskom. Potpuna rekonstrukcija krova, zamjena stolarije, sanacija zidova, stropova i podova, fasada, elektroinstalacije kao i instalacije vodovoda i kanalizacije, te vanjsko uređenje sa asfaltiranjem pristupnih površina radovi su vrijedni 114 hiljada KM obezbijeđenih u većem dijelu sa viših nivoa vlasti.Osim infrastrukturnim projektima mnogo je pažnje posvećeno i boljem funkcionisanju lokalne zajednice u svim sferama. Kupljeno je sanitetsko vozilo koje je Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi za prevoz pacijenata bilo neophodno, a nabavljeno je i vozilo za prikupljanje i odvoz otpada koje je JKP „10. Juli“ poklonilo komunalno preduzeće iz bečkog Ottakringa. Pred kraj godine nabavljeno je i kombi vozilo za prevoz učenika iz Velikog Dubovika i Zalina za koje je sredstva preko ministarstava osigurala Vlada USK. Sa višeg nivoa vlasti, iz namjenskih sredstava od ekoloških naknada, Druga osnovna škola osigurala je sredstva za ugradnju centralnog grijanja u područnoj školi na Velikom Badiću. Općina Bosanska Krupa u protekloj godini je izvršavala i druge obaveze kao što su poticaji, stipendiranje svih redovnih studenata, subvencioniranje prevoza učenika, omladinskih projekata kako start-up biznisa tako i projekata neformalnih grupa kroz program „Omladinska banka“, organizirala i su/finansirala obilježavanje značajnih datuma i kulturno-zabavnih manifestacija. Samir TULIĆ