Demokratska narodna zajednica Bosne i Hercegovine izdala je saopćenje za javnost kojeg objevljujemo u cijelosti. Danas se navršava još jedna tužna godina od prerane smrti doktorice Hafeze Sabljaković, dugogodišnje članice DNZ BiH i istaknute krajiške političarke i borca za ljudska prava. Doktorica Sabljaković je bila suosnivačica Demokratske narodne zajednice, i od njenog osnivanja 1996. godine članica najužeg rukovodstva stranke. Smrću doktorice Sabljaković, prije svega Krajina a zatim i cijela Bosna i Hercegovina, izgubila je istaknutog društevnog borca i političku aktivistu, do kraja posvećenog borbi za zaštitu prava najranjivijih kategorija društva. Njenom smrću DNZ BiH je izgubila jednog od svojih najvrijednijih članova, a svi mi iskrenog prijatelja i prije svega dobrog čovjeka. U svojih pet uzastopnih mandata, koliko je bila birana na izborima u Bosni i Hercegovini, doktorica Sabljaković je pokazala i dokazala da žena u Bosni i Hercegovini može biti i uspješan ljekar, uspješan političar, uspješna majka i vrijedan član društva. Posebno se angažirala u sferi ravnopravnosti spolova, predvodeći i koordinirajući aktivnostima za osnivanje Kluba parlamentarki FBiH, a to je bio prvi međustranački klub u historiji Bosne i Hercegovine oformljen kako bi prevladao političke razlike i radio na poboljšanju svakodnevnog života svih građana, a naročito žena. Za njen angažman dodijeljena joj je i Specijalna nagrada za poseban doprinos u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u BiH za 2014. godinu. Lavovski se borila za prava obespravljenih. Antologijska je njena borba za ostvarivanje prava pripadnika NO što je u konačnici, 04. maja 2005. godine, rezultiralo presudom Ustavnog suda FBiH u korist ove populacije. Pamtit ćemo našu Hafezu kao hrabru, pravednu, odvažnu i iznad svega humanu osobu. Želimo joj vječni mir i nezaborav. (Rukovodstvo i članovi Demokratske narodne zajednice BiH)

„Amputirci“ na mezaru doktorice HafezeI ove godine udruzenje „Amputirac“ Velika Kladusa obilježilo je godišnjicu smrti doktorice Hafeze Sabljaković. Neka joj dragi Allah dž.š. podari lijepi Džennet. Amin. (Udruženje „Amputirac“)

  • Esad Čović

    Doktorici Hafezi Sabljaković vječiti Rahmet, porodici sabur jer nikada je neće zaboraviti. Amputircima iskrene čestitke za sjecanje na našu kolegicu. Docent doktor Esad Čović.