BIHAĆ – Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić susreo se s generalnim direktorom Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) Enisom Džafićem. Razgovaralo se o pokretanju BH talgo-voza na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo. Premda je već bilo sličnih pokušaja na realizaciji ovoga projekta, konkretno do danas ništa nije učinjeno. Prema svemu sudeći, ova priča bi naredne godine mogla biti provedena u djelo, odnosno, u prvoj polovini 2018. godine voz bi trebao početi saobraćati.

Usaglašavaju red vožnje

Povezanost između glavnoga grada Bosne i Hercegovine i Bihaća, odnosno, Krajine s ostatkom naše zemlje, dugogodišnji je problem kojeg se pokušava riješiti na svim nivoima vlasti. Uglavnom je to ostalo na pokušajima i obećanjima od izbora do izbora. Prema rečenom na sastanku generalnoga direktora Željeznica Federacije BiH i premijera USK-a, slika bi se mogla značajno promjeniti kad je saobraćajna povezanost u pitanju. Direktor ŽFBH Enis Džafić glavninu stvari na realizaciji ovoga projekta već je usaglasio i dogovorio, prije svega sa Željeznicama Republike Srpske (ŽRS). Preostaju još samo detalji na elektrifikaciji pruge od Bosanskog Novog do Bihaća. -Naše su procjene da će pruga za uspostavu ove linije biti spremna u aprilu ili maju. Mi svakako, u ovom periodu, usaglašavamo željeznički red vožnje za 2018. godinu sa Željeznicama Republike Srpske i stoga smo danas organizirali ovaj sastanak. Zahvaljujem premijeru koji je došao u Željeznice i koji iskazuje najviše interesovanja iz Unsko-sanskog kantona za otvaranje ove pruge, kaže Enis Džafić, generalni direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH).

Otvaranje ponuda

Premijer USK-a Husein Rošić ističe kako će 26. oktobra biti upriličeno otvorenje tenderskih ponuda zbog čega je izrazio, kako kaže, izuzetno zadovoljstvo i sreću zbog ove činjenice. -Danas s direktorom razgovaramo o uspostavi željezničke putničke linije i satnice kada bi to voz trebao krenuti iz Bihaća. Možete misliti kolika je ta sreća. Vjerujem da će i građani kantona itekako znati cijeniti, prije svega, napore ovoga čovjeka da pomogne Krajini, izjavio je Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona. Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine uglavnom ovaj projekt će u potpunosti realizirati vlastitim sredstvima. Podršku očekuju, prije svega, od lokalne zajednice ali i Vlade USK-a, na polju sigurnosti, odnosno, osiguranja sredstava za uređenje pružnih prijelaza. Prvi BH talgo – voz na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo, trebao bi krenuti u prvoj polovini 2018. nakon što se okončaju radovi, na elektrifikaciji i izgradnji perona u stanicama Cazin-Srbljani, Kozarac i Blatna. Prvi radovi na spomenutom trebali bi otpočeti već polovinom novembra. Samir TULIĆ