Najmršaviji Teferič od svih do sada

VELIKA KLADUŠA – U okviru Manifestacije „Kladuško ljeto 2017“ održan je njen završni dio, Petnaesti – jubilarni Krajiški teferič. Ovo je kulturno-sportski događaj koji traje već 15 godina, odnoso 20 u dijaspori, i kojeg su Krajišnici s nestrpljenjem očekivali. Nažalost, više nije tako jer već nekoliko godina organizatori srozavaju njegov ranije dostignuti nivo i ugled. Ove godine organizacija i ponuđeni sadržaji dotakli su dno nakon čega će se nešto morati u njegovoj organizaciji mijenjati i vraćati mu ugled koji je imao. Petnaesti i pri tom jubilarni, najlošiji je teferič od svih organiziranih do sada na području općine Velika Kladuša. Iako je posjeta bila solidna, nije to ni približno posjeti prethodnog Teferiča na istoj lokaciji. Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg teferiča bila je Općina Velika Kladuša, na čelu sa općinskim načelnikom Fikretom Abdićem. Organizatori su najavljivali iznenađenje posjetiocima a to je upravo bio dolazak općinskog načelnika na Manifestaciju kojoj je pokrovitelj. Načelniku su, da nebi poput posjetioca i drugih učesnika, zaprašio cipele, prostrte staze od parkirnog mjesta automobila do bine. Prisutnima se u svojstvu domaćina i predsjednika Mjesne zajednice Verlika Kladuša obratio Senad Didović, a u ime Organizacionog odbora manifestacije „Kladuško ljeto 2017“ obratila se njena predsjednica Edina Abdić Pleho, koja je, između ostalog, kazala kako je lokalna vlast već zaposlila 150 radnika. Problem je što za sada niko ne zna gdje i šta rade pomenuti radnici. Uoči samog početka programa – pjesme i igre – pročitano je pismo predsjednice Organizacionog odbora 20. „Krajiškog teferiča“ u Americi Zulfete Rizvić, a koji se ove godine održava u gradu Waterloo Država Iowa, i to 18. i 19. augusta.Oficijelni dio programa otvorio je KUD „Tono Hrovat“, novom koreografijom a potom se mikrofon kretao iz ruke u ruku (ne)poznatih estradnih zvijezda: Hasib Murtić, Mersa Miljković, Hako Omanović, Deni Hadžić, Imo Latić. Nastupio je i KUD „Biser“. Nakon oficijelnog dijela programa nastupio je zagrebački country’n’roll bend „Country strike“. „Krajiškom teferiču“ prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine na čelu sa općinskim načelnikom Fikretom Abdićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Fikretom Bašićem. Manifestaciji nije prisustvovao niti jedan od vijećnika opozicije u Općinskom vijeću. Jedan od redara nosio je majicu sa obilježjima i tekstom Laburističke stranke čime su organizatori (ne)svjesno dali do znanja javnosti ko je organizator ovogodišnjeg Teferiča, a to se vidjelo i iz direktnog prijenosa putem interneta u „slučajno“ odabranim sagovornicima koji su u pravilu pozdravljali Fikreta Abdića i spominjali Laburističku stranku a „zaboravili“ da govore o Teferiču.

Program se uživo mogao pratiti putem interneta preko Radio Velika Kladuša, međutim, organizatori su nedovoljno dobro obavijestili javnost pa je tako program uživo u 21:00 sati pratilo 226 posjetilaca, u 22:00 sati 209 a tokom nastupa „zagrebačkih kauboja“, u 23:00 sati, program je pratilo svega 135 posjetilaca. Dakle, prijenos, bina i zagrebački muzičari (koje je pratio mali broj publike) sasvim sigurno puno koštaju a malo ili nikakve koristi. Na početku je škripilo sa tehnikom a velike pauze između nastupa trajale su predugo što je dodatno kvarilo raspoloženje prisutnih.

Dakle, završno, prvo izdanje „Kladuškog ljeta 2017“ nije opravdalo očekivanja građana koji drugačije poimaju kulturne događaje i sadržaje od njegovih ovogodišnjih organizatora. Ako je ova Manifestacija možda prva etapa u kreiranju, razvoju i percepciji kulturnih događaja u budućnosti, onda se događaju i propustima može pogledati kroz prste. U ponuđenom u proteklih dvadesetak dana nismo vidjeli niti dokučili kako uistinu izgleda domaća kulturna scena! Stoga se s pravom postavlja pitanje komu (ne)treba kultura u Velikoj Kladuši? Organizirati kulturne sadržaje nije veliki trošak ali jeste veliki problem kada organizatori baš na kulturi žele uštedjeti. Nedostatak novca i nije najveći niti jedini problem kulture u Velikoj Kladuši već su problem organizatori koji na svoj način vide kulturu pa njihovi loši potezi skupo koštaju što smo vidjeli na primjeru Teferiča. Takav odnost prema kulturi vodi u primitivizam, kojeg je ovog ljeta bilo i previše pa su građani Velike Kladuše uglavnom nezadovoljni ovogodišnjom kulturnom ponudom koje gotovo pa i nije bilo. Nebriga o kulturi, u kulturi, da li je to nekultura? Ako nije nekultura onda je sasvim sigurno nebriga.Naravno janjetine, koja je čekala na suncu +35 na velikoj prašini oko koje su se muhe muhale, bilo je na pretek, a ni ćevapa i kotlovine nije manjkalo. Piva se točila kao iz fiskije a lengišpir se neprestano vrtio uz bučnu i nerazumljivu buku. Krkanluk, šund, primitivizam, istetovirane pjevačice i plesačice. Je li to naša tradicija? Je li to tradicija koju su čuvali naši preci, djedovi i nane i ponosili se njom?! Jesu li plesačice na kraju priloga dio te tradicije?! Sve je kristalno jasno. Niko nije protiv bilo kakvog narodnog veselja. Naprotiv, ali svako veselje mora imati neke svoje granice, pa tako i Teferič.U nastavku možete pogledati video zapise sa pet posljednjih teferiča. Esad ŠABANAGIĆ