Mi smo šansa koja se jednostavno desila

BOSANSKI PETROVAC – U kabinetu općinskog načelnika Zlatka Hujića, u subotu je održan sastanak nezavisnih načelnika u Federaciji Bosne i Hercegovine kojem je prisustvovao i Jusuf Arifagić, vlasnik kompanije „Arifagić Investment“. Nezavisni načelnici građanima i narodima ove zemlje i političkim strankama u 2018. žele ponuditi alternativu za trenutno stanje u zemlji za koje su, kako ističu, svjesni da nigdje ne vodi. Pozivaju sve političke faktore da pristupe ovom pokretu kako bi bh. građanima ponudili bolju budućnost. Domaćin, Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac, o vidovima međuopćinske i međugradske saradnje razgovarao je s načelnicima sarajevske općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, Visokog Amrom Babić, Bužima Zikrijom Durakovićem, Kalesije Seadom Džafićem, te gradonačelnicima Goražda i Zenice, Muhamedom Ramovićem i Fuadom Kasumovićem.

Sedam nezavisnih načelnika i gradonačelnika konkretizirali su inicijativu za određenu političku platformu i političko djelovanje, te donijeli Proklamaciju kojom će se kao pokret koji je nastao poslije lokalnih izbora voditi u narednom periodu. -Zahvaljujući gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću dogovorili smo naknadu o komunalnim taksama, pa će sve općine koje predstavljamo mi nezavisni načelnici postupiti u skladu s tom odlukom i istupiti s prijedlogom odluke prema našim općinskim vijećima koja će zasjedati tokom februara, kaže Ibrahim Hadžibajrić, načelnik sarajevske Općine Stari Grad. Međusobna saradnja i umrežavanje nezavisnih načelnika i gradonačelnika ima za cilj efikasniji rad od kojeg bi lokalne zajednice imale veću korist, ocjenjeno je. Njihova Proklamacija definirat će osnove njihovog političkog djelovanja i građanima BiH na postojeće stanje kojim nisu zadovoljni ponuditi alternativu. -Mi još uvijek govorimo o Proklamaciji koju upućuje sedam nezavisnih načelnika i rano je govoriti o proširenju naše inicijativne grupe na neke osobe iz javnog ekonomskog ili političkog miljea. To očekujemo u narednom periodu, kaže Amra Babić, načelnica Općine Visoko.

Alternativa za trenutno stanje u zemlji

-Mi nezavisni gradonačelnici ne pravimo nikakvu stranku, niti bilo šta slično. Mi jednostavno moramo ponuditi alternativu građanima Bosne i Hercegovine jer sadašnje stanje i sadašnja politika nigdje ne vode ni narode ni građane ove države, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. Na upit novinara da li sebe nazivaju pokretom za Evropu, kažu kako to ni u jednom trenutku nisu rekli već je to pokret za BiH, jer mreža nezavisnih načelnika još uvijek nema svoje formalno ime. Istaknuto je kako je to zasigurno jedna od trasa kojom će se kretati na putu ka euroatlantskim integracijama.

Ishod sastanka je prva Proklamacija koju su potpisali načelnici ovih općina. -Mi ovo smatramo kao šansu koja nam se desila, kao jednu mogućnost za neko bolje sutra. Wigemark nam daje podršku upravo u ovakvom statusu. Mi ćemo se boriti da opravdamo povjerenje naroda. Svjesni smo da nas čeka velika borba, a mi smo dovoljno jaki da uspijemo, rekao je načelnik Hujić. Pozvali su na saradnju sve druge lokalne zajednice u BiH, sve institucije na svim nivoima vlasti, te posebno poslovnu zajednicu, organizacije civilnog društva, diplomatske misije i međunarodne organizacije. Između ostalog, u Proklamaciji se navodi da su potpisnici opredijeljeni zadržati svoj nestranački i nezavisni status. Kako je navedeno, posebna pažnja će se posvetiti zajedničkim projektima od prioritetnog značaja za vlastite lokalne zajednice, a cilj je stvoriti što bolji ambijent za sve građane, otvoriti radna mjesta, čuvati javna dobra, poštivanje zakona cijele Bosne i Hercegovine.

Potpisnici Proklamacije ostat će dosljedni principima ravnopravnosti svih građana i naroda, bez obzira na pol, godine, nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost. Na sastanku u Bosanskom Petrovcu potpisana je Proklamacija od strane nezavisnih načelnika i gradonačelnika 04.02.2017. godine i ostaje trajno otvorena za sve druge načelnike, gradonačelnike kao i druge nosioce javnih funkcija u Bosni i Hercegovini, pojedince iz političkog, akademskog, privrednog i javnog života Bosne i Hercegovine. Esad ŠABANAGIĆ