BIHAĆ – Biotehnički fakultet u Bihaću upriličio je prezentaciju projekta istraživanja prehrambenih navika stanovništva u skladu s metodologijom EU kojeg uz još pet javnih univerziteta u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Istočnom Sarajevu i Sveučilištu u Mostaru, uz Zavod za javno zdravstvo FBiH i Institut za javno zdravstvo RS, provodi i koordinira Agencija za sigurnost hrane u BiH. Projekt će se provoditi u periodu od 2017. do 2021. uz financijsku podršku Europske agencije za sigurnost hrane.

Istražiti kvalitetu prehrane

Cilj ovoga projekta je, kako kaže profesorica Vildana Alibabić, koordinatorica tima za njegovu realizaciju, istražiti kvalitetu prehrane stanovništva BiH. Ovim se neće samo saznati kakva je kvaliteta prehrane stanovništva USK-a, već i koliko je kvalitetna hrana koju građani konzumiraju. Istraživanjem će se dobiti i podaci o unosu kontaminanata koji se eventualno nalaze u hrani koju konzumiramo. -Jedna vrlo interesantna specifičnost ovoga projekta je što ćemo unutar svojih istraživanja tražiti nacionalna, tradicionalna jela i u taj softver kojeg ćemo koristiti za unos podataka, unosit ćemo i naša tradicionalna jela, i moći ćemo znati njihovu nutritivnu vrijednost ali i eventualno negativne tvari, hemijske ili druge kontaminante koje se mogu naći u hrani, kaže prof. dr. Vildana Alibabić s Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću. Biotehnički fakultet u Bihaću zadužen je da provede istraživanje kakve prehrambene navike imaju građani Unsko-sanskog i Livanjskog kantona. Bit će istraženo oko 140 porodica od kojih će anketari potražiti odgovore na pitanja koliko se stanovništvo kvalitetno hrani i koliko je hrana kvalitetna. Istraživanja će otpočeti u Bihaću i Bosanskoj Krupi, a kasnije biti nastavljena i u ostalim općinama, te Livanjskom kantonu. -Podaci koje dobijemo bit će usporedivi na novou EU sa svim drugim zemljama. Znat ćemo šta jedemo, kako konzumiramo koju hranu u kojim količinama, sa svim našim specifičnostima, specifičnim jelima, što je svakako od velikog značaja i interesa, maksimalno što više prikupiti takbih podataka, kaže prof. dr. Katica Arar, šefica Odsjeka za sigurnost hrane u Agenciji za sigurnost hrane u BiH i koordinatorica projekta BH Menu Data – prikupljanje podataka o prehrambenim navikama stanovništva u BiH kojeg financira Europski autoritet za sigurnost hrane. Pilot-projekt

Dekan Biotehničkog fakulteta u Bihaću prof. dr. Husein Vilić kaže kako će istraživanje u ovoj godini biti provedeno kao pilot-projekt a 2019. godine kao glavno istraživanje čiji će rezultati biti iznimno značajni. -Unošenjem tih podataka, anketiranjem našeg stanovništva doći će se do velike baze podataka od značaja za sva buduća dešavanja po pitanju prehrane našeg stanovništva. Značajno je da znamo šta unosimo u organizam i čime se hranimo jer većina nutrijenata koji se unose hranom su, nažalost, i nepoželjni za naše zdravlje. Nadam se da će ovaj projekt, u tom kontekstu, pomoći našem stanovništvu, kaže prof. dr. Husein Vilić, dekan Biotehničkog fakulteta u Bihaću. Istraživanjem će biti obuhvaćeni adolescenti od deset do osamnaest godina te odrasli do 74 godine. Podaci prikupljeni istraživanjem prehrambenih navika stanovništva u skladu s metodologijom Europske unije, bit će usklađeni s podacima zemalja članica EU i postati dijelom opće europske baze podataka o prehrambenim navikama stanovništva Europe. Prema dosadašnjim istraživanjima prof. Alibabić, naše stanovništvo nema dobre prehrambene navike, jer unosi puno energetski vrijednih namirnica koje nemaju nutritivnu vrijednost, a siromašne su vitaminima i mineralima, potrebnim organizmu. Kvaliteta prehrane jedan je od faktora nastanka niza bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja, istakla je prof. dr. Vildana Alibabić. Samir TULIĆ