BIHAĆ – Savjet za ekonomski razvoj grada Bihaća razmatrao je na posljednjoj sjednici u Gradskoj upravi predstavljane kampanje kojom se zagovara smanjene ili ukidanje parafiskalnih naknada koje, kako je ocjenjeno, ovdašnjim privrednim subjektima u značajnoj mjeri predstavljaju namet i otežavaju poslovanje. Stoga bi nadležnim institucijama trebalo uputiti inicijativu da se parafiskalni nameti ukinu ili barem smanje kako bi domaćoj privredi omogućili nesmetano poslovanje.

4.200 parafiskalnih nameta

Udruženje „Link“ iz Mostara i Nezavisni biro za razvoj iz Modriče provode javnu kampanju „Zagovaranje za smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta“ i s tim u vezi su izradili Registar parafiskalnih nameta na području grada Banje Luke, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kako bi mogli uporediti koliki su nameti na nivou općina, gradova i kantona. -Definitivno, poslovanje u BiH je jako preopterećeno a svi njegovi modeli i nivoi su na granici izdržljivosti. Poduzetnici od najosnovnijeg obrtništva do dioničkih društava posluju na granici rentabilnosti iz razloga što puno parafiskalnih taksa i naknada i drugih vrsta financijskih obaveza palo je na pleća nedovoljno razvijene privrede u BiH. Nivo kojeg smo obrađivali na našem portalu www.poslovnookruzenje.ba registrirano je više od 4.200 parafiskalnih nameta različitog naziva ali sličnih zahtjeva. Ne plaća svaki obrtnik, poduzetnik, ovisno u kojoj se branši nalazi, svih 4.200 ali godišnje plaća od 600 do 800 parafiskalnih naknada ili nameta, kaže Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao „Link“ Mostar. To znači da poduzetnik svakog radnog dana otprilike mora platiti tri nameta ili takse plus sve ostale fiskalne namete. Okupljeni privrednici, smatraju kako je to neizdrživo, pa ovom javnom kampanjom i registrom parafiskalnih nameta pokušavaju animirati poduzetnike i lokalne jedinice uprave, da oni koji donose odluke konačno shvate da se privređivanje mora rasteretiti.

Nikakva pravna sredstva

-Savjet za ekonomski razvoj grada Bihaća nema nikakva pravna sredstva da se bori protiv ovoga. Mi možemo samo uputiti inicijativu višim organima vlasti za eventualno smanjenje, redukciju ili određenu korekciju određenih ili potpuno ukidanje nekih (para)fiskalnih nameta na nivoima na kojima su oni nadležni, kaže Smail Nuhić, predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj grada Bihaća. U Obrtničko komori USK-a su u proteklih pet godina evidentirali brojne parafiskalne namete o kojima su obavještene relevantne institucije. Predsjednik Enes Arapović, ističe kako do danas nema nikakvog pomaka na njihovom ukidanju ili smanjenju. -Mi obrtnici, pored parafiskalnih nameta koji se mogu ublažiti prilikom registracije obrta ili poslovanja samog obrta, vidimo kakvu imamo sliku iseljenja građana i odjave obrta radi odlaska iz BiH, kaže Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK-a.

Odjavljuju obrte

Parafiskalni nameti obrtnicima nisu jedini problem. To je i siva ekonomija, rad na crno. Arapović upozorava na brojne slučajeve odjave obrta i odlaska naših građana iz BiH i pita se ko će sutra financirati naše budžete, puniti penzioni fond. Stoga je potrebno iznaći rješenja za probleme naših obrtnika i privednika. Samir TULIĆ