SPLIT – Veliku svečanost obilježavanja 25. godišnjice Plazma Sportskih igara mladih svojim prisustvom uveličali su Aleksander Čeferin, Luis Figo, Johannes Hahn, Arkadiy Dvorkovich, Zvonimir Boban, Predrag Mijatović, Darijo Srna, Malouda, Maxwell, Fernando Hierro, Mario Stanić, i drugi.

Proslava 25. godišnjice Plazma Sportskih igara mladih okupila je u početkom vikenda u Splitu mnogobrojne svjetske sportske zvijezde i dužnosnike, koji su najvećoj sportskoj amaterskoj manifestaciji u Evropi došli čestitati veliki jubilej. Program je započeo svečanom ceremonijom u Hrvatskom domu u Splitu kojoj su prisustvovali dugogodišnji partneri, prijatelji i ambasadori Igara. Svjetske sportske zvijezde predvodio je Luis Figo koji je stigao u društvu Zvonimira Bobana, Maxwella, Hierra, Maloude, Darija Srne, Maria Stanića, Predraga Mijatovića i Roberta Rosettija.

Dodijeljena su i posebna priznanja za dugogodišnju podršku i saradnju koja su primili Zoran Mamić, predsjednik nadzornog odbora Tommy, Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor Coca-Cola HBC u ime Coca-Cole partnera svečanosti, Predrag Mijatović, ambasador Plazma Sportskih Igara mladih, Johannes Hahn, povjerenik Evropske komisije za budžet i administraciju za ambasadora godine 2020., te Aleksander Čeferin za ambasadora godine 2021.

Sport povezuje, sport je ljubav, sport je jedinstven, sportom se stječe poštovanje svih ljudi, stoga dubok naklon svemu što Plazma Sportske igre mladih rade. Dokle god ću biti predsjednik UEFA-e i UEFA-ine Fondacije za djecu, u potpunosti ću pomagati radu Igara u okviru svojih mogućnosti“, istaknuo je gospodin Čeferin u svom govoru.

U svom emotivnom govoru Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos uspjehu Igara i istaknuo: „Pokušavamo zbrajati, pokušavamo sažeti četvrt stoljeća u neku statistiku i onda shvaćamo da za to nema potrebe, jer nema brojki koje mogu dovoljno dobro opisati kako smo rasli, kako smo se širili, kako nismo odustajali. Već četvrt stoljeća promoviramo toleranciju, prijateljstvo, solidarnost i fair play i nadamo se da smo u ovih 25 godina upravo te vrijednosti utkali u brojne generacije naše djece i mladih u Hrvatskoj i regiji“.

Nakon svečanog programa odigrana je revijalna nogometna utakmica na Prokurativama, u kojoj su snage odmjerili učesnici međunarodne završnice Igara iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine protiv ekipe svjetskih sportskih zvijezda i prijatelja Igara. Na izborničkoj klupi malih sportaša bili su Tihomir Gudić, izvršni direktor Igara, proslavljeni nogometaš Igor Tudor i Igor Angelovski. Tim zvijezda predvodili su u ulozi trenera Zdravko Marić, Martina Dalić i Davor Božinović. Pravdu na utakmici dijelio je jedan od najboljih evropskih i svjetskih sudaca – Roberto Rosetti.

Završna ceremonija održana je na Rivi na kojoj su Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović i Johannes Hahn dodijelili priznanja mladim ambasadorima Igara iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prije slavljeničke torte čestitke su putem video linka uputili i mnogobrojni sportaši: Edin Džeko, Luka Modrić, Nemanja Matić, Džanan Musa, Marica Gajić, Benjamin Burić, Goran Ivanišević, Slaven Bilić, Dragan Stojković Piksi, Boško Đurovski i dr. Prekrasna noć u Splitu završila je velikim vatrometom i koncertom Sergeja Ćetkovića.

Dio Međunarodne završnice u Splitu bile su i završne aktivnosti projekta Youth Sports Fair Chance. Učenici i nastavnici iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine prezentirali su infografike nastale tokom provedbe projekta na temu borbe protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i netolerancije u sportu, organizirane su panel rasprave te sportske aktivnosti za djecu, a projekt je sufinansiran iz Erasmus+programa Evropske unije.

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Evropi i u 25 godina postojanja okupile su više od dva miliona djece i mladih u regiji. Svake godine organizuju, potpuno besplatno, sportska takmičenja u 10 disciplina. Nakon takmičenja u 45 bh. gradova u sklopu BH Telecom SIM turneje radosti, učenja o olimpijskim vrijednostima sa našim partnerom Olimpijskim komitetom BiH, te realizacije projekta „Fer igra za fer djetinjstvo“ koji je finansijski podržao USAID, ovogodišnje aktivnosti okončane su Velikim međunarodnim finalnim takmičenjem u Splitu. Esad Š.