Kenan Kajtazović

Kultura i umjetnost su dva pojma sa kojima se možda i ne susrećemo toliko često u svakodnevnici, ali sa njima samima itekako se susrećemo.

Prvo da krenemo od kulture:

Sama riječ kultura potiče od latinske riječi colere što je značilo uzgajati, štititi i poštovati. Danas pod pojmom kultura podrazumijevamo cijelokupno naslijeđe, način ponašanja, mišljenja i ponašanja neke zajednice te naravno i kulturna dobra u vidu materijalnih ostavština.

Kakvo je stanje kulture u Velikoj Kladuši?

Stanje kulture u Velikoj Kladuši je kao i stanje mnogih drugih oblasti, kratko rečeno vrlo loše. Dom kulture grad nema posljednjih deset godina, otkada je srušena stara zgrada Centra za kulturu. Postoji samo objekat koji trenutno ničemu ne služi jer još treba puno sredstava uložiti prije nego se završi.

Potrebu građana za kulturom u posljednjih nekoliko mjeseci je kompenzirao Projekat Alternativni dom kulture. U njemu su trenutno smještena gotovo sva kulturna dešavanja Velike Kladuše a neka od njih su bile izložbe, projekcija filmova, promocije knjiga, koncerti, razne radionice, i sl.

Naravno u Velikoj Kladuši postoji i veći broj kulturno-umjetničkih društava koji pokušavaju na razne načine da očuvaju našu kulturu i tradiciju. Neki od njih su: KUD „Tono Hrovat“, KUD „ABC Podzvizd“, KUD „Biser“, KUD „Vrnograč“,  kao i folklorne sekcije Udruženja „Ašik kaldrma“ i Udruženje žena „Mala Kladuša“. Prema riječima dugogodišnje kulturne radnice i profesorice Bisenije Mušedinović, nabrojana udruženja ustvari održavaju kulturni život Velike Kladuše.

Također postoje i kulturne ostavštine u Velikoj Kladuši a to su: Stari grad, kip i bunar Muje Hrnjice, Kladuška naušnica, stara Gradska džamija, Crkva Svetog velikomučnika Georgija. Pored Starog grada u Velikoj Kladuši, postoji još nekoliko tvrđava i to u Vrnograču, Podzvizdu i Todorovu.

A sada o umjetnosti:

Najlakše objasniti umjetnost možemo kao ljudsku djelatnost koja ima za cilj da prenese emocije ili ideje na čovjeka kroz stimulisanje njegovih čula, uma i duha. Sama umjetnost je još jako davno nastala za vrijeme pećinskog čovjeka koji je nastojao motivima iz prirode da uljepša svoje mjesto boravka. Od tada pa sve do danas umjetnost se mnogo mijenjala a tako i njena svrha. Njena svrha je danas, možemo reći, raznovrsna. Počevši od toga da je koristimo kako bi nešto učinili lijepim, za zabavu, te do ukazivanja na razne probleme pomoću nje.

Kakvo je stanje umjetnosti u Velikoj Kladuši?

Umjetnost u Velikoj Kladuši je na jako niskom nivou. Od mnogih vidova umjetnosti samo su neki zastupljeni u Velikoj Kladuši. Tu su najčešće slikarstvo i muzika. Što se tiče slikarstva u Velikoj Kladuši ima nekoliko, kako profesionalnih tako i amaterskih slikara. Neki od njih rade kao profesori likovne kulture u osnovnim školama, dok su drugi ipak prinuđeni baviti se drugim poslom. Niko od njih ne uspijeva isključivo od svojih  umjetničkih dijela da živi. Kada je riječ o muzici u Velikoj Kladuši postoji Osnovna muzička škola, Gradski ženski hor, kao i hor duhovne muzike „El Verdu“. Tu treba navesti i nekoliko samostalnih muzičara i bendova koji rade i djeluju na ovom prostoru. Također kad je umjetnost u pitanju tu postoji i Sportsko-plesni klub SPK „Gloria“.

Ono što je sigurno jeste činjenica da je posljednjih deset godina došlo do stagniranja kulturnih i umjetničkih sadržaja u Velikoj Kladuši. Posljednjih mjeseci zahvaljujući ADK i mladim volonterima koji su uključeni u ovaj projekat, grad se budi i daje naznake da bi se mogao u potpunosti razbuditi kad su u pitanju kulturna događanja na ovim prostorima.

Priča rađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-škola novinarstva“.

Autor: Kenan KAJTAZOVIĆ/Trend radio