Ogrjevno drvo od 70 do 75,00 KM a tona peleta 300,00 KM 

 BIHAĆ – Budući da nam se bliži jesen i vrijeme nabavke ogrjeva, građani su se već dali u potragu za ogrjevnim drvetom i peletom kako ove zime nebi boravili u hladnim stanovima. U slobodnoj prodaji ogrjevno drvo, ovisno o vrsti i kvaliteti, može se nabaviti po cijeni od šezdeset pet do sedam deset i pet KM za jedan metar. Za razliku od prošlogodišnje sezone kada je tona peleta iznosila i do 600,00 KM, proizvođači tvrde kako ga pred ovu grijnu sezonu prodaju po 300,00 KM.

Skuplji ogrjev

Iako je još ljeto, a jesen nije tako daleko, neki od građana su se ovih dana već počeli pripremati za nastupajuću grijnu sezonu. Krenuli su u nabavku ogrjevnog drveta a neki i peleta. Svake godine u ovo vrijeme, cijene ogrjevnog drveta počnu rasti a kako se bliži sezona grijanja, bivaju sve više. Koliko metar ogrjevnog drveta košta u ŠPD „Unsko-sanske šume“ za sve građane i kakav je njihov interes, iako smo više puta telefonom pozivali nadležne u Upravi poduzeća, ipak nismo uspjeli saznati, jer se nisu javljali na naše pozive. U slobodnoj prodaji metar ogrjevnog drveta košta sedamdeset i sedamdeset pet KM ovisno o vrsti. -Prevelik je interes građana za ogrjevnim drvetom i baš ima previše narudžbe. Metar hrastovih drva košta sedamdeset maraka a metar bukovih drva košta sedamdeset pet maraka. Najviše se traži bukovo drvo, kaže Adilan Ćehić, jedan od prodavaca ogrjevnog drveta u Bihaću.   Pored ogrjevnog drveta, građanima se nudi i mogućnost grijanja na pelet. Domaćinstva koja imaju centralno grijanje na ovaj energent ga sve više koriste. Potvrđuju to i iz peletara u USK-u ističući kako je potražnja vrlo velika. U jednoj od njih tvrde kako je cijena na nivou prošlogodišnje. -Potražnja za peletom je vrlo, vrlo velika. Mi imamo manji kapacitet i ne možemo udovoljiti potrebama tržišta a ne znamo bi li povećavali kapacitet jer su cijene vrlo male. Ulaz sirovine je velik, gorivo poskupilo, struja poskupila. Struja ima veliki uticaj na cijenu jer to su ogromni motori i veliki potrošači struje.

Kvalitetna sirovina

Da bi se dobio kvalitetan pelet, treba biti kvalitetna sirovina. Mi se držimo toga ali mnogi ljudi svašta melju zbog čega pelet ne bude uredu a građani, kupci imaju problema, ističe Zahid Mujić, jedan opd proizvođača i distributera peleta iz Bosanske Krupe. Mujić dodaje kako raspolažu s malim ali iznimno kvalitetnim količinama peleta. Cijena jedne tone peleta je identična prošlogodišnjoj. Držimo se niže cijene za razliku od nekih peletara koji su za tonu peleta uzimali  i od četiri do šest stotina maraka. Mi najskuplje što smo prodavali bilo je 320,00 KM a sad je trenutno 300,00 KM za jednu tonu, kaže Zahid Mujić. Iz razgovora s građanima saznali smo da će se većina ove zime, kao i prethodnih, grijati na drvo. Kažu, znatno je povoljnije u odnosu na druge energente. -Grijat ću se drvima ove zime. Iduću penziju kad dobijem kupit ću drva i složiti. To je najpovoljnije jer ja ne mogu drukčije, kaže jedna penzionerka. Jedan od anketiranih građana kaeže kako se prethodnih godina grijao na struju. -Pošto je cijena struje poprilično visoka za naš standard, prešao sam na pelet. – Poručio sam pelet kojeg čekam. Prošle godine sam usred sezone počeo koristiti pelet i zadovoljan sam. Plaćao sam jednu tonu peleta 320, 340 maraka s prijevozom.

Penzionerima u rate

Solidna je cijena. Može se, isplativo je, kaže naš sugovornik. I ostali anketirani građani ističu kako pelet namjeravaju odabrati za svoj energent za grijanje. -Planiram preći na pelet već ove godine a do sada sam se grijao na drva, dodaje jedan od građana. U Savezu udruženja penzionera USK-a kažu kako su sa ŠPD „Unsko-sanske šume“ potpisali ugovor o isporuci ogrjevnog drveta i plaćanju u osam rata za koju vjeruju da će biti obavljena na vrijeme. Samir TULIĆ